Exmoor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Exmoor
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Grunnlagt1954
Oppkalt etterExe
Høyde o.h.519 meter
Kart
Exmoor
51°06′N 3°36′V

Exmoor er en nasjonalpark ved Bristolkanalen på kysten av Devon og Somerset i det sørvestlige England. Den dekker 692 km² med åser og åpent myrlandskap og 55 km kystlinje.[trenger referanse] Exmoor ble vernet i 1954. Området fikk navn etter elven Exe. Flere steder i parken har fått status som Sites of Special Scientific interest.

Parken var et av undrene i programserien Seven Natural Wonders. Den var med i to programmer: Det sørvestlige England og West Country.

Landskap[rediger | rediger kilde]

Lyng på Dunkery Beacon, det høyeste punktet i nasjonalparken.

Hei og myrlandskap dekker omkring en fjerdedel av Exmoor. Noen myrer er dekket av forskjellige typer gress og halvgress, mens andre er preget av lyng. Jorden er våt og sur, over en blanding av steintyper som inkluderer sandstein, skifer og kalkstein, det meste fra devonperioden.

Det høyeste punktet er Dunkery Beacon, 519 moh., og dette er også det høyeste punktet i Somerset.[trenger referanse] The Chains og høyereliggende steder i nærheten er kilden for flere elver som renner gjennom bratte, skogkledde daler kjent som combes.

Det finnes også oppdyrkede områder, som Brendon Hills i den østlige delen av parken. Det er 84 km² skog, med en blanding av eik, ask, hassel og bartrær.[trenger referanse]

Kystlinjen[rediger | rediger kilde]

Kystlinjen har noen av de høyeste klippene i England.[trenger referanse] Turveien South West Coast Path, den lengste av de nasjonale turveiene i England og Wales, går langs disse klippene. Den høyeste av dem, Great Hangman, når 244 moh.[trenger referanse] Dette dramatiske landskapet førte til at Exmoor i 1991 fikk status som en Heritage Coast.

Det er små havner i Lynmouth, Porlock Weir og Combe Martin. De var tidligere viktige for handel langs kysten, men blir nå best brukt av fritidsbåter og -fiskere.

Elver[rediger | rediger kilde]

Det faller opptil 2000 mm regn i året i de høyereliggende områdene.[trenger referanse] Dette fører til at det renner en rekke elver gjennom Exmoor, som tilsammen har en lengde på 483 km.[trenger referanse] De viktigste elvene er Exe, Avill, Barle, Bray, Heddon, East Lyn, Horner og West Lyn.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Sauer har beitet på heiene i mer enn 3000 år og har gjort mye for å forme landskapet. Blant tradisjonelle saueraser finner man Exmoor Horn, Cheviot, Whiteface Dartmoor og Greyface Dartmoor. Det er også noe storfe, Devon rødt fe i området.

Exmoorponnier går fritt på heiene. De er det nærmeste man kommer villhester i Europa.[trenger referanse] Ponniene blir samlet en gang i året for å bli merket og kontrollert.

Hjort finnes også på heiene, og i avsidesliggende områder kan man se dem i åssidene, spesielt tidlig på morgenen.

Myrlandskapet har også flere hundre fugle- og insektarter.

Beistet fra Exmoor skal ifølge historier herje på heiene, og det er meldt om flere observasjoner siden 1960-årene. En teori er at det dreier seg om en puma eller en svart leopard som ble sluppet ut i 1960- eller 1970-årene etter at det ble ulovlig å holde slike dyr i fangenskap utenfor dyrehager i England.[trenger referanse] Dyret sies å ha drept mange sauer i området. Det har aldri blitt bevist at et slikt dyr finnes i området, verken gjennom foto, spor, avføring eller på andre måter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]