Johannes kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johannes kirke
Johannes kirke OB.Y1426.jpg
Område Oslo kommuneRediger på Wikidata
Byggeår 1874–78
EndringerRestaurert 1902–04, revet 1928
Arkitektur
Periode NygotikkRediger på Wikidata
Arkitekt Georg Andreas BullRediger på Wikidata
ByggematerialeGul tegl
TårnI vest
Kirkerommet
AlterEilif Peterssen (bilde forsvunnet)
Plasser1250
Beliggenhet

Johannes kirke
59°54′38″N 10°44′22″Ø
Johannes kirke på Commons

Johannes kirke, eller St. Johannes kirke, var en kirke i Oslo som ble bygd i 1878 og revet i 1928. Den ble tegnet av arkitekten Georg Andreas Bull.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken ble oppført i 1874–78 og innviet sistnevnte år. Den lå i Rådhusgata, mellom Akersgata og Øvre Slottsgate (ved nåværende Christiania Torv). Kirken var bygget på leirgrunn, og etter Osloskjelvet som rammet store deler av det sørlige Norge 23. oktober 1904, oppstod det store sprekkdannelser i muren, og kirken ble stengt i flere år før den ble besluttet revet. Dette ble gjennomført i 1928.

Kirkens utsmykning beskrives i kildene som svært enkel, men kirken hadde en altertavle med et korsfestelsesbilde malt av Eilif Peterssen. Under krigen (altså etter at kirken var revet) ble dette bildet visstnok sendt til Tyskland og er ikke sett igjen siden. Det er imidlertid kopiert til enkelte andre norske kirker.

Før kirken ble revet, hadde maleren Per Krohg sitt atelier her. Kirkens orgel ble overført til Grønland kirke og kirkeklokkene til Torshov kirke. Menigheten var da overført til Vår Frelsers kirke.

Etter at kirken ble revet, ble den gule murstenen lagret og senere brukt til bygging av et forretningsbygg på Jar, Jarhuset.

Litteratur[rediger | rediger kilde]