Christiania Torv (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christiania Torv
Christiania Torv. Til venstre Gamle rådhus, i forgrunne fontenen Christian IVs hanske. Gården helt til høyre i bildet står på gammel gategrunn i Øvre Slottsgate, og nabogårdene står på tomter som opprinnelig tilhørte torget.
Basisdata
LandNorge
KommuneOslo kommune

Kart
Christiania Torv
59°54′37″N 10°44′23″Ø

Christiania Torv ligger i Kvadraturen i Oslo, mellom Rådhusgata og Øvre Slottsgate. Rundt torget ligger bl.a. Rådmannsgården, Gamle rådhus og Anatomigården. Midt på torget står fontenen Christian IVs hanske, utført av Wenche Gulbransen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Christiania torv ble hovedstadens torg etter Oslo torg i Gamlebyen. I likhet med Gamlebyens torg fikk det nye torget domkirken Hellig Trefoldigheds kirke (1639) og rådhus (1641). På Torget sto også gapestokken og byens vannpost. Men selv om biskopskirken ble oppført i den nye byen Christiania, forble Oslo bispegård bispens bopel, liggende i Gamlebyen.

Torget ble anlagt etter et mønster som ble vanlig i renessansens byplaner, første gang brukt i Livorno i 1570-årene. Det ble formet ved å lage kvadratiske utsparinger i hjørnene av alle fire kvartaler i et gatekryss. (Trondheim fikk et torg av samme type i 1681). Etter at torget ble nedlagt og Akershus festning utvidet på bekostning av de nærmeste kvartalene (bl. a. Kontraskjæret) som ble rammet av brannen i 1686, ble fortsettelsen av Øvre Slottsgate syd for torget lagt ut til byggegrunn. Samtidig ble byggelinjen på sydsiden skjøvet ca. 15 meter nordover, slik at torvet mistet sin opprinnelige kvadratisk form.

Den kvadratiske formen var ikke fullstendig, ettersom Hellig Trefoldigheds Kirke i nordvestre kvadrant opptok en stor del av arealet som ideelt burde ha vært torgområde, mens resten inngikk i kirkegården. Etter brannen i 1686 ble kirken revet og materialene brukt til byggingen av den nye Domkirken. Tomten ble i lang tid etterpå brukt til kirkegård, senere til militær ridebane, og i 1773 ble en stall for artillerihester oppført der. Etter at «Prinsestallen» ble revet omkring 1860, ble Johannes kirke oppført på tomten i 1878, tegnet av stadskonduktør Georg Andreas Bull. Den ble revet i 1927 og erstattet av en bensinstasjon tegnet av arkitekt Frithjof Stoud Platou. I sin tur ble bensinstasjonen i revet for å gi tomt til forretningsbygget Akersgata 2 fra 1996.

I motsetning til Oslo torg hadde ikke Christiania torv lang levetid som sentralplass. Domkirken ble revet etter en brann i 1686, og en ny domkirke ble oppført utenfor byens voller ved det senere Stortorvet. Et halv hundreår senere flyttet også byens magistrat fra Gamle rådhus til et nytt rådhus i Rådhusgata 7. I 1736 ble torghandelen flyttet fra det gamle og torvet i Kvadraturen til det nyanlagte Stortorget foran Domkirken. Samtidig ble det årlige Christiania marked flyttet.

Navnet Christiania Torv ble vedtatt i 1958 med referanse til at området var Christianias første og sentrale torgplass.

Christiania Torv fikk Oslo kommunes pris for god byarkitektur for 2003.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]