Brødmannens memoarer del 2: Ellis Iland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Brødmannens memoarer del 2: Ellis Iland er et om lag fem timer langt skuespill/visuelt hørespill av Johan Harstad. Stykket består både av lange monologer og partier med tradisjonell dialog.

En prøveforestilling av et to timers utdrag av stykket ble vist på Podium, Hausmania i Oslo, august 2009. Et tretti minutter langt utdrag ble også fremført som publikumslesning på Rogaland Teater, januar 2010.


Medvirkende, Hausmania:

Håkon M. Vassvik (Herr Barker, m.fl.)

Marika Enstad (Fru Martinez, m.fl)

Bjørn Erik Haugen (lydeffekter/video)

Johan Harstad (lyd/lys)


Medvirkende, Rogaland Teater:

Vegar Hoel (Herr Barker)

Sally Nilsson (Fru Martinez)

Svein Harry Schöttker Hauge (Stoklitsky)

Even Stormoen (Barkers far)

Gretelill Tangen (Barkers mor)

Ellis Iland er andre del i en trilogi. Hele trilogien har premiere på Black Box Teater i 2011.

Handling[rediger | rediger kilde]

Som med skuespillet Washingtin og Brødmannens memoarer del 1: Akapulco er også tittelen til Ellis Iland feilstavet. I dette skuespillet møter vi igjen flere av karakterene fra Akapulco, men handlingen er nå flyttet førti-femti år tilbake i tid og foregår i New York City i årene 1905-1916.

I hovedrollen finner vi Dave Barker, bokførersønnen fra Bremen som ankommer New York sommeren 1899 og slår seg ned på nedre Manhattan i påvente av en jobb. Her møter han Rosalita Martinez (karakteren Fru Martinez i første del), en allerede beryktet kvinne som senere skal bli hans ektefelle, enten han vil eller ei. Rosalitas foreldre har monopol på byens renholdsvesen og lange tradisjoner med å ferdes i kloakksystemene under gatene. Sakte, men sikkert tvinges Barker bort fra drømmene om bokføring og inn i kloakken. Det blir snart klart for ham at forholdene over og under bakken er i ferd med å bli skremmende like. I tillegg er det ting som tyder på at den lokale bakeren har for stor makt i nabolaget, og at det finnes ubehagelige sammenhenger mellom de lange køene utenfor bakeriet, de stadig renere kloakkene og den plutselige oppblomstringen av ledige leiligheter i byen, til salgs for en alt for høy pris fra Martinez & Co Eien-domsmegling. I Ellis Iland blir vi også kjent med karakteren Stoklitsky, en tonedøv, talentløs ukrainsk musiker som har kommet til New York for å slå seg opp som komponist. Han har en idé om å komponere et hovedverk, bestående utelukkende av kvinter. Stoklitsky snakker dårlig engelsk og replikkene hans er skrevet på et hjelpeløst og ødelagt norsk som ofte frembringer både misforståelser og ufrivillig komikk.

Karakteren Dave Barker er mannen som hovedpersonen i første del, Akapulco, refererer til som Brødmannen.