Brødmannens memoarer del 1: Akapulco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Brødmannens memoarer del 1: Akapulco er et monodrama/visuelt hørespill av Johan Harstad.[1] Teksten består av 11 dagboksnotater på engelsk, ført i pennen av en person kalt Brødmannen (Barker). Resten av teksten utgjøres av dagbokslignende fragmenter fremsagt av en navnløs karakter som åpenbart har kjennskap til Brødmannens notater. Stykket preges av absurde elementer, og kan også sies å være i slekt med tekster av Kafka.

Trilogien Brødmannens memoarer[rediger | rediger kilde]

Akapulco er første del i en trilogi.[1] De to andre delene er Brødmannens memoarer del 2: Ellis Iland og Brødmannens memoarer del 3: Matterhorn.

En prøveforestilling ble vist på Atelier Nord i Oslo i august 2007, med følgende medvirkende: skuespiller/resitatør/ 3. bemeler: Håkon M. Vassvik; video/lyd/2. bemeler: Bjørn Erik Haugen; lys/1. bemeler: Johan Harstad.

Hele trilogien hadde premiere på Black Box Teater i Oslo 12. april 2011.[1]

Trilogien ble nominert til Ibsenprisen i 2012, etter at juryen hadde vurdert 53 innkomne manus til produksjoner som hadde hatt urpremiere i 2011.[1] Om Harstads verk skrev juryen:

««Brødmannens memoarer» av Johan Harstad er et bredt anlagt verk i tre deler som i skjær lengde kunne virke tyngende, men som griper oss i all sin underholdende gru. Gjennom lange og korte monologer og dialoger fortalt i tilbakeskuende dagbokform, brettes ut en mystisk, tidvis ubehagelig, heslig og myldrende historie som spenner vidt i tid, sted og rom: Acapulco i Mexico til New York og Matterhorn, alle steder bevisst feilstavet, i motsetning til de nøyaktige tidsangivelsene med måneder og årstall. Med grov bisarr humor, men også med brodd og mørk samfunnskritikk skildres en skakk verden full av gåter, fornedring, undertrykkelse og overgrep. Vi rives med av Harstads boblende fortellerevne, samtidig som vi rystes av historien om innbefatter et uappetittlig kvinnelig beist i to utgaver, en mystisk morderisk baker med mye makt, en tapper, men totalt umusikalsk komponist og en lyssky renholdsarbeider i kloakken. Helt uvirkelig og samtidig realistisk på grunn av Harstads tydelige innsikt i psykologiske mekanismer, utført med lek, rå kraft og overbevisning».[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

En mann ankommer byen Akapulco i håp om å finne fred og ro. På et bensinstasjonstoalett underveis har han kommet over en bunke dagboksnotater skrevet av en person han refererer til som Brødmannen, og som åpenbart har lidd en forferdelig skjebne i Akapulco. Hovedpersonen forsøker så godt han kan å forstå seg på de merkelige notatene, samt å lete etter en vei å komme seg bort fra byen. Dette viser seg å være vanskelig, og han tvinges til å innse at han har havnet i problemer og at det finnes sammenhenger mellom Brødmannens opplevelser her, den tykke gjestgiverieieren fru Martinez og den lokale bakeren, som byens innbyggere har unormalt stor respekt for.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e «Johan Harstad nominert til Ibsen-prisen». Dagsavisen (norsk). 30. august 2012. Besøkt 30. juli 2018. «Johan Harstad er nominert for stykket «Brødmannens memoarer», som hadde urpremiere 12. april 2011 på Black Box.»