Joachim Fest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Joachim Clemens Fest (født 8. desember 1926 i Berlin, død 11. september 2006 i Kronberg im Taunus) var en tysk journalist og historiker. Kjent for biografier og skildringer tett innpå ledelsen av Det tredje rike. I tiden 19731993 var han medutgiver av Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Faren var anti-nazist, og nektet sønnen å delta i Hitler Jugend. Men han ble som alle andre innrullert i Wehrmacht og endte opp som krigsfange i Frankrike.

Han arbeidet etter krigen som journalist både for aviser og radio/TV. Han var tidlig ut med historisk forskning rundt det nasjonalsosialistiske Tyskland, og sikret seg slik øyenvitneskildringer før disse begynte å bli borte. Han var blant de få som systematisk intervjuet hjemvendte krigsfanger fra fangeleirer i Sovjetunionen da disse kom tilbake i tiden frem til 1956, på et tidspunkt hvor det ellers var lite interesse i Tyskland for krigstiden, for dette var en periode en snarere ønsket å legge bak seg enn å dokumentere for ettertiden.

Fests gjennombruddsverk var biografien om Adolf Hitler fra 1973, hvor han blant annet hevder at Hitlers vei til makten ikke bare skyldes økonomiske faktorer og de ydmykende fredsbetingelsene etter første verdenskrig, som de fleste historikerne hadde hevdet, men fraværet av moralsk integritet blant de utdannede tyskerne.

Han skrev boken Der Untergang som filmen med samme navn bygger på.

Utvalgt biografi[rediger | rediger kilde]