Hopp til innhold

Freie Universität Berlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Freie Universität Berlin
Overblikk over det sentrale universtitetsområdet. Det karakteristiske kuleformete biblioteksbygningen til filologisk fakultet er tegnet av Norman Foster.
Latinsk navnUniversitas Libera Berolinensis
MottoLatin: "Veritas, Iustitia, Libertas"
(Sannhet, Rettferdighet, Frihet)
Grunnlagt1948
TypeStatlig
PresidentProf. Dr. Peter-André Alt
BeliggenhetBerlin, Tyskland
Studenter28.500 (totalt: 34.898) (2012)
Ansatte4.000 (2012)
MedlemskapEUA
Nettstedhttps://www.fu-berlin.de/ (tysk, engelsk)
Kart
1 = University Library of Freie Universität Berlin
2 = University Archives of the Freie Universität Berlin
3 = Filologisk bibliotek i Freie Universität Berlin
Freie Universität Berlin
52°27′11″N 13°17′26″Ø

Freie Universität Berlin (forkortet: FU Berlin, FUB eller bare FU, bokstavelig talt: Det frie universitet) er det største av Berlins fire universiteter. Det ligger i bydelen Steglitz-Zehlendorf (området Dahlem) i den vestlige delen av byen.

Universitetet ble grunnlagt i det daværende Vest-Berlin i 1948. Årsaken var at Humboldt-universitetet under den kalde krigen hadde havnet i den sovjetokkuperte delen av byen, og at det dermed var behov for et nytt universitet i det frie Vest-Berlin. Dannelsen av universitetet kom som direkte følge av kommunistenes forfølgelse av studenter i Øst-Berlin og de politiske føringene som Humboldt-universitetet ble underlagt. Navnet Det frie universitet skal forstås i betydningen at universitetet lå i den frie verden som kontrast til Øst-Berlins og Humboldt-universitetets «ufrihet». Det gjenspeiles også i mottoet «Veritas, Iustitia, Libertas» (sannhet, rettferdighet, frihet). Freie Universität Berlin bygget personalmessig og kulturelt på Humboldt-universitetet før delingen av Berlin og var i praksis en vestlig etterfølgerinstitusjon. Det ble med en gang Vest-Berlins ledende universitet og et av de mest anerkjente i Tyskland. Universitetet er internasjonalt særlig kjent for sin forskning innen humaniora, samfunnsvitenskap og naturvitenskap.

På 1980-tallet utviklet universitetet seg til et masseuniversitet, og studenttallet var ved Tysklands gjenforening over 60 000. Som følge av redusering av studieplasser ved Freie Universität og at Humboldt-universitetet igjen ble tilgjengelig, er antallet studenter nå redusert til ca. 31 000 studenter (uten det medisinske fakultetet på sykehuset Charité). Etter gjenforeningen måtte alle ansatte ved østlige universiteter, hvor ansettelsene frem til da hadde skjedd på rent politisk grunnlag, søke stillingene sine på nytt, og de fleste stillingene ved det gamle Humboldt-universitetet ble besatt av personer fra Freie Universität og andre vesttyske universiteter.

Botanischer Garten Berlin tilhører universitetet.

Fakulteter[rediger | rediger kilde]

Universitetet består av tolv fakulteter:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]