Jesuskirken (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jesuskirken
OmrådeKøbenhavns kommune
BispedømmeKøbenhavns stift
ProstiValby-Vanløse Provsti
Byggeår1891
Offisiell åpningsdato15. november 1891
Viet tilJesus
Arkitektur
PeriodeHistorisme
ArkitektVilhelm Dahlerup
Mål50 m x 17,5 m
TårnFrittstående tårn som er 52 m høyt
SkipTreskipet
Kirkerommet
DøpefontUtformet som et muslingskall, utført av Jens Adolf Jerichau
AlterAv ek med innlagt planke av sedertre
Plasser700
DiverseKrusifikset foran kirken er et verk av Jens Adolf Jerichau. Kirken har et orgel av Aristide Cavaillé-Coll.
Beliggenhet
Kart
Jesuskirken
55°39′55″N 12°31′20″Ø
Jesuskirken (København) på Commons

Jesuskirken er en kirke som ligger i bydelen Valby i København. Kirken ble tegnet av arkitekt Vilhelm Dahlerup i perioden 1885–1891 på oppdrag for brygger Carl Jacobsen. Kirken ble oppført som et mausoleum for Carl Jacobsen og hans familie og i krypten under kirken står familiens sarkofager.

Vilhelm Dahlerup er husket for sin historisme hvor han skapte nye bygninger på grunnlag av eldre, klassiske eksempler. Han fikk imidlertid nøyaktige instruksjoner om hvordan Jesuskirken skulle utformes. Jacobsen ga Dahlerup en rekke fotografier av tidlig bysantisk kirkearkitektur og kunstverk i Ravenna, Italia, som eksempler på stilen han ønsket skulle kopieres. Dahlerup var også inspirert av Notre-Dame la Grande i Poitiers i Frankrike og synagogen i Toledo i Spania.

Jesuskirken er tegnet i klassisk stil som en tidlig basilika med frittstående klokketårn. Stilen med sin rike ornamentikk er ukonvensjonell og medførte en del kritikk i samtiden.

Kirken er orientert nord–syd med alteret plassert i den sydlige delen av kirken.

Hovedfasaden

Eksteriør[rediger | rediger kilde]

Hovedfasaden domineres av tre store buer som hviler på to tunge granittsøyler. Kirken er kobbertekket og hovedfasaden vender mot nord og den tresidete koravslutningen mot syd.

Krusifikset ved inngangspartiet er et verk av Jens Adolf Jerichau. På motsatt side av krusifikset står skulpturen «Trold, der vejrer kristenblod» av Niels Hansen Jacobsen.

Kampanilen – tårnet – ble oppført etter at selve kirken ble innviet. Det er utført i romansk stil og er 52 meter høyt. På toppen av spiret er det plassert en engel på 3,5 meter. Tårnet ble kalt «Alftårnet» etter Jacobsens sønn som døde i 1890.

Det innvendige av kirken med bl.a. Stephan Sindings frise.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Det nye hovedorgelet

Det ble ikke spart på noe da kirken skulle utsmykkes og da den var ferdigstilt i 1890 hadde prisen kommet opp i et beløp på 1 million kroner.

Selve kirkerommet bæres oppe av 82 marmorsøyler som deler opp rommet i tre skip.

Flere kjente kunstnere har stått for interiøret. Kirkens døpefont er laget som et muslingskall og er utført av Jens Adolf Jerichau. Den er stilt opp i en av nisjene i koret. Stephan Sinding har stått for en frise som viser Jesus i midten og flere av kirkens menn. Frisen er i grågult på rød bunn. Videre har kirken 12 glassmalerier tegnet av C.N. Overgaard. De viser kjente personer fra det gamle og nye testamente.

Kirken har en minneskulptur over ekteparet Jacobsen laget etter en skisse av Bertel Thorvaldsen og to byster utført av Ludvig Brandstrup.

Orgelet er enestående i sitt slag og er bygget i Paris av Aristide Cavaillé-Coll. Jacobsen kjøpte det for 110 520 kroner. Kirken har senere gått til anskaffelse av et orgel til.

Kilder[rediger | rediger kilde]