Durrës

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Durrës
Durrësi

Våpen

LandAlbanias flagg Albania
PrefekturDurrës
Postnummer2000
Retningsnummer052
Areal46,3 km²
Befolkning113 249 (2011)
Bef.tetthet2 445,98 innb./km²
Høyde o.h.0 meter
Nettsidewww.durres.gov.al
Posisjonskart
Durrës ligger i Albania
Durrës
Durrës
Durrës (Albania)
Kart
Durrës
41°18′48″N 19°26′45″Ø

Durrës er en by i det sentrale Albania. Den er sentrum i prefekturet Durrës. Byen har 203 550 innbyggere (2009).

Navn[rediger | rediger kilde]

Ifølge legenden ble Durrës grunnlagt av konge Epidamnos, hvis sønnesønn Dyrrah gitt navn til byen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Durrës er oldtidens Dyrrhachion, som opprinnelig skal ha vært navnet på halvøya der byen Epidamnos lå. Navnet Dyrrhachion brukes som navn for byen fra romertiden, da den var hovedhavn for sjøtrafikken fra Brundisium (Brindisi) i Italia og startpunkt for Via Egnatia, den romerske hovedveien østover.

Under navnet Epidamnos ble byen grunnlagt 627 f.Kr. som knutepunkt for handelen med de illyriske stammene av kolonister fra Kérkyra (Korfu). Ettersom Kérkyra var en korintisk koloni ble lederen hentet fra Korint. En tvist mellom moderbyene om kontrollen over Epidamnos bidro til å utløse Peloponneskrigen (433/432 f.Kr.). Epidamnos kom under romersk kontroll etter den første illyriske krig (229-228 f.Kr.). Romerne kalte byen Dyrrhacium; derav dens nåværende navn, på albanske Durrës, på italienske Durazzo.

Durrës er også kjent som fødested for den bysantinske keiseren Anastasios I (430-518). Også den kjente italienske adelige familien Durazzo kom fra Durrës.

Berømte menn som har vært i Durrës[rediger | rediger kilde]

Flere av Romerrikets mektige og rike menn, for eksempel Cicero og Cæsar, skal ha tilbrakt sommerne her. Den kjente romerske taleren Cicero beskrev Durrës som en sjarmerende by, mens Catullus kalte Durrës for vertshuset ved Adriaterhavet.

Krig og naturkatastrofer[rediger | rediger kilde]

Durrës ble rammet av kraftige jordskjelv og sank i havet og bygges opp igjen. Byen ble under andre verdenskrig utsatt for et voldsomt bombardement av det britiske flyvåpenet.

Bybilde[rediger | rediger kilde]

I Durrës finnes et amfiteater og en delvis bevart bymur. For øvrig oppviser bybildet få spor etter de mange fremmede herrer som behersket stedet. I en kort tid i 1914 var Durrës Albanias hovedstad, men ble erstattet av byen Tirana da landet på ny ble erklært selvstendig i 1920.

Samferdsel og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Durrës, som ligger ved kysten av Adriaterhavet, har Albanias fremste havn og er sentrum for landets jernbanenett. Den for landet relativt allsidige industrien omfatter blant annet produksjon av fartøyer, verkstedsprodukter, jordbruksmaskiner, el-tekniske artikler og fødevarer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]