Pogradec

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pogradec

Våpen

LandAlbanias flagg Albania
PrefekturKorçë
Postnummer7301–7303
Befolkning30 000 (2009)
Høyde o.h.700 meter
Nettsidebashkiapogradec.al/
Kart
Pogradec
40°54′N 20°39′Ø

Pogradecs beliggenhet ved Ohridsjøen
Hotell ved Ohridsjøens strand

Pogradec er en by i prefekturet Korçë sørøst i Albania. Byen har en befolkning på ca. 30 000[trenger referanse] innbyggere og ligger ved Ohridsjøen, nær grensen til Nord-Makedonia og Hellas.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Byens navn kommer trolig fra det makedonske ordet pod grad som betyr stedet nedenfor slottet.[trenger referanse] Dette henspiller på den illyriske festningen i fjellet som dominerer bybildet.

Kultur og tradisjon[rediger | rediger kilde]

Langs strendene til Ohridsjøen finnes det mange eldre hus med turistrom, nye leiligheter til leie, samt moderne hoteller. Ettersom Pogradec er en albansk by med tradisjonell muslimsk majoritet i tillegg til en hel del kristne, finnes både moskéer og albansk-ortodokse kirker i byen.

De kunstneriske tradisjonene i Pogradec har frembragt mange kjente malere, treskjærere, forfattere og poeter, blant annet Lasgush Poradeci, en av grunnstenene i moderne albansk diktning. Kunsthåndverk kan ses i arkitektoniske detaljer rundt omkring i byen.

I Ohridsjøen finnes den lokale fisken koran som bare finnes i to sjøer i verden. Fisken er populær for sin gode smak og kjøttet er rødt på vinteren og hvitt på sommeren. Pogradec er et godt utgangspunkt for fiske i den rikholdige innsjøen.

Arkeologi, natur og historie[rediger | rediger kilde]

Byen har en gammel historie og det finnes mange dokumenterte kulturelle, geologiske og naturlige plasser. På den siste halvdelen av 1990-tallet gjorde Albanias politikk at landet ble isolert fra omverden i langt større grad enn de øvrige landene på Balkan. Området omkring Pogradec er derfor fullt av historisk viktig kultur.[2][3]

Arkeologiske utgravninger på høydene over byen har avslørt bosetning så langt tilbake som fra 500-tallet f.Kr. Dette tilhører Desaret- og muligens Enkelana-stammene. Under de påfølgende århundrene flyttet innbyggerne seg ned til foten av høyden og etablerte byen Pogradec ved strandkanten av Ohridsjøen.

Arkeologiske undersøkelser har bekreftet at området har vært bebodd siden den neolittiske tiden 6 000 f.Kr., med et befolkningstall og bosetning som økte under kobber-, bronse- og jernalderen. 24 naturmonument og 36 kulturelle minnesmerker har blitt offisielt dokumentert og under beskyttelse av UNESCOs verdensarv.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Selca[rediger | rediger kilde]

Fem gamle krypter og monumenter som er datert til tiden 400 f.Kr. finnes i Selca, plassen for den gamle bosettingen Pelion, der den illyriske kongen bodde. Andre gjenstander funnet på plassen er datert fra bronsealderen frem til 500-gallet e.Kr. Dette inkludere ioniske skatter, bronse- og kjeramikkobjekter, våpen og gullartikler.

Golic-broen[rediger | rediger kilde]

Golic-broen går over Shkumbinielva og stammer fra 1600-tallet. Denne gamle stenkonstruksjonen ligger ved den antikke Egnatia-veien nær Golic, en by midt i Mokra-området. Langs veien til Golic er det fin utsikt over fosser og bergmassiv fra dype daler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kartposisjon for Pogradec fra GoogleMaps
  2. ^ Video: Pogradec Albania, youtube, 2. september 2011
  3. ^ Pogradec Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine., fra Travel Operator, hentet 21. november 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]