John Williams (gitarist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Williams
Guitarist John Williams in performance (Cordoba, 1986).jpg
FødtJohn Christopher Williams
24. apr. 1941[1]Rediger på Wikidata (82 år)
Melbourne[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musikkpedagog, klassisk gitarist, artist, komponistRediger på Wikidata
Utdannet ved Royal College of Music, Friern Barnet Grammar SchoolRediger på Wikidata
EktefelleSue Cook
Nasjonalitet Australia, StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelseroffiser av Den britiske imperieordenen (1980)[3]
offiser av Order of Australia (1987)[4]

John Christopher Williams (født 24. april 1941) er en Grammy Award-vinnende australsk klassisk gitarist, ansett som en av de beste i sin generasjon. Han bor i Storbritannia.

Biografi[rediger | rediger kilde]

John Williams ble født i Melbourne i Australia. Han har en engelsk far, Len Williams,som senere ble grunnleggeren av London Guitar School. Williams har også australsk-kinesisk mor (datter av den kjente Melbourne-advokaten William Ah Ket). I 1952, returnerte familien til England. Williams ble undervist først av sin far, og fikk utdannelse ved Friern Barnet Grammar School i London. Da han var elleve år gikk han på sommerkurs med Andrés Segovia ved Academia Musicale Chigianai i Siena i Italia. Senere gikk han på Royal College of Music i London fra 1956 til 1959 og studerte piano fordi skolen ikke hadde gitaravdeling på den tiden. Etter eksamen ble han tilbudt muligheten til å skape en slik gitaravdeling. Med tanke på kjærligheten han hadde for instrumentet, grep han sjansen og drev avdelingen de to første årene.

Klassisk gitarist[rediger | rediger kilde]

Williams første profesjonelle opptreden var i Wigmore Hall i London 6. november 1958. Siden da har han opptrådt over hele verden og har hatt regelmessige opptredener på radio og TV. Han har spilt nesten hele repertoaret for gitar og har utvidet det ved å bestille gitarkonserter fra komponister som Stephen Dodgson, André Previn, Patrick Gowers, Richard Harvey og Steve Gray. Han har spilt inn duettalbum med andre gitarister, Julian Bream og Paco Peña. John Williams har gjort en stor innsats for å bringe komponisten Augustin Barrios frem i lyset. Williams har ofte snakket godt om Barrios’ arbeid. Selv sier han at han tror Barrios er den største komponisten av gitarmusikk.[trenger referanse] Han har også jobbet med samtidige komponister fra sitt hjemland Australia, blant andre Phillip Houghton, Peter Sculthorpe, Ross Edwards og Nigel Westlake.

Han spilte inn "Cavatina" av Stanley Myers. Stykket var opprinnelig kort, men på Williams' anmodning, ble det nyskrevet for gitar og utvidet av Myers. Etter denne transformasjonen, ble den brukt til en film, The Walking Stick (1970). I 1973 skrev Cleo Laine tekster og spilte det som sangen "He was Beautiful" akkompagnert av John Williams. Gitaren versjonen ble en verdensomspennende hitsingel da den ble brukt som tema til den Oscar-vinnende filmen The Deer Hunter (1978).

Andre sjangere[rediger | rediger kilde]

Fra 1979 til 1983 var Williams med på fem utgivelser med Sky.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ The London Gazette 48212, side(r) 12[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Australian Honours-ID 870220[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]