Hopp til innhold

Tamil (språk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Tamil (språk)» kan også referere til tamiler.
Tamil
தமிழ்
Brukt iIndia,[1] Singapore,[2] Sri Lanka,[3] Malaysia,[4] Mauritius,[5] Sør-Afrika,[6] Kenya
Antall brukere75 000 000 (2019)[7]
Lingvistisk
klassifikasjon
Dravidisk
Sørdravidisk
Tamil-kannada
Tamil
SkriftsystemTamilsk skrift, Vatteluttu, Kolezhuthu, arabisk skriftsystem
Offisiell status
Offisielt iIndias flagg India

Sri Lankas flagg Sri Lanka

Singapores flagg Singapore
Språkkoder
ISO 639-1ta
ISO 639-2tam
ISO 639-3tam
Glottologtami1289

lenke=:: Wikipedia på tamil (språk)
Tamil (språk) på Wiktionary
Tamil

Tamil (தமிழ்) er et dravidisk språk som har sitt kjerneområde i delstaten Tamil Nadu i India og i nordlige og østlige deler av Sri Lanka. Det finnes også store tamilskspråklige folkegrupper i land som Malaysia og Singapore. Før snakket man tamil i India og Pakistan helt til ariske folkeslag kom til India. I 1996 var det tamilske språket det 18. mest utbredte språk i verden, med over 80 millioner brukere verden over.

Tamil er et offisielt språk i India, Singapore og Sri Lanka. I India er det et av de 22 offisielt anerkjente «nevnte språk», samt et av seks offisielle klassiske språk. Delstaten Tamil Nadu bruker det som sitt eneste offisielle språk.

Tamil er et av de få levende klassiske språkene, med en ubrutt litterær tradisjon som går mer enn 2700 år tilbake i tid. Skriftspråket har endret seg lite på denne tida, og klassisk litteratur har fortsatt en sterk posisjon, både i folks bevissthet og i utdanningssystemet. Eksempelvis brukes fortsatt dikt skrevet så langt tilbake som i det 1. århundre når dagens skoleelever skal lære seg alfabetet.

Som et dravidisk språk stammer tamil fra proto-dravidisk. Språklig rekonstruksjon antyder at proto-dravidisk ble snakket rundt det tredje årtusen f.Kr., muligens i regionen rundt den nedre Godavari-vannregionen i India. Materialet tyder på at for tilhørere av proto-dravidisk var kulturen knyttet til det neolittiske komplekset av Sør-India. Den neste fasen i den rekonstruerte proto-tamilske historie er proto-sørdravidisk. De språklige funnene tyder på at proto-sørdravidisk ble snakket rundt midten av det andre årtusenet f.Kr., og at proto-tamil dukket opp rundt det 3. århundre f.Kr. De tidligste epigrafiske bekreftelsene av tamil regner man med at har blitt skrevet ned kort tid etter at de faktisk oppstod. Blant indiske språk har tamil den eldste ikke-sanskritiserte indiske litteraturen.

Scholars kategoriserte språkets historie i tre perioder: den gamle tamilske periode (300 f.Kr.–700 e.Kr.), den middeltamilske periode (700–1600) og den moderne tamilske periode (1600–nåtid). Ifølge hinduismen ble språket tamil imidlertid grunnlagt av Murugan, en viktig gud i mange tamilske områder.

I mellomperioden ble både ordtilfang og litterære former påvirket av sanskrit. Siden er mange av disse lånordene blitt fjernet fra skriftspråket for å gjøre det mer autentisk. Denne endringen har gått hånd i hånd med en økende etnisk-språklig bevissthet som har gjort seg gjeldende blant tamilske intellektuelle, kanskje særlig utover siste halvdel av 1900-tallet. Endringene har også vært begrunnet med behovet for å gjøre tamilsk litteratur mer tilgjengelig forståelig for vanlige folk. Enkelte nyere forfattere har likevel prøvd å gjenoppfriske noe av språkbruken fra den eldre perioden i verkene sine.

Dialekter

[rediger | rediger kilde]

De ulike tamilske dialektene skiller seg fra hverandre både med hensyn til ordtilfang og intonasjon. Tamil har et et høyspråk og et lavspråk (diglossi).[8] Videre er det forskjell mellom de ulike landene – indisk tamilsk og srilankisk tamil er ikke innbyrdes forståelige[9] – og mellom ulike regioner i hvert av landene.

De mest kjente dialektene er:

 • Batti tamil
 • Chennai tamil
 • Madurai tamil
 • Jaffna tamil
 • Colombo tamil
 • Kongu tamil

Tamilsk dagligtale kan, i større eller mindre grad, være ispedd engelske ord og termer. Det gjelder særlig for personer som har gått på skoler med stort fokus på engelsk, og i samfunnsgrupper der det å beherske engelsk gir sosial status. I diaspora ser man i økende grad at tamil blir ispedd lånord fra majoritetsspråket, for eksempel norsk.

Beslektede språk

[rediger | rediger kilde]

Flere andre sørindiske språk som for eksempel malayalam er nært beslektet med tamil og har ifølge språkforskere utviklet seg fra tamil i perioden fra 800-tallet til 1300-tallet. Det deler derfor noe av det samme ordtilfanget, og kan for en utenforstående høres relativt likt ut.

Skriftsystem

[rediger | rediger kilde]

Tamil leses fra venstre til høyre. Enkelte bokstaver ble i sin tid hentet fra sanskrit, et annet klassisk indisk språk, men tamil har utviklet sitt eget særegne alfabet, vatteluttu. Dette er et såkalt analytisk stavingsalfabet som følger strengt fonetiske prinsipper. Kan du bokstavene, trenger du altså ikke slå opp i en ordbok for å kunne uttale et ord korrekt.

Alfabetet har i alt 247 bokstaver: 5 korte og 5 lange vokaler, 2 diftonger og 18 konsonanter, samt et spesialtegn, "āytam", som viser hvordan enkelte bokstaver skal uttales. Resten av bokstavene er det som kalles for glyfer i lingvistikken, og inneholder både en konsonant- og en vokalkomponent. I hvert enkelt ord utgjør hver slik glyf én stavelse.

Tamil i en dataalder

[rediger | rediger kilde]

I Unicode har de indiske alfabetene hver sin side, slik at bokstaver med samme uttale har samme posisjon i kodetabellen. Tamilske datafolk og språkforskere ønsket lenge et annet programmeringssystem der hvert stavingssymbol har sin egen kodeposisjon. Etter hvert er imidlertid Unicode nå på vei til å bli det rådende systemet, også når det gjelder tamil.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «ScriptSource - India». Besøkt 21. august 2023. 
 2. ^ «ScriptSource - Singapore». Besøkt 21. august 2023. 
 3. ^ «ScriptSource - Sri Lanka». Besøkt 21. august 2023. 
 4. ^ «ScriptSource - Malaysia». Besøkt 21. august 2023. 
 5. ^ «ScriptSource - Mauritius». Besøkt 21. august 2023. 
 6. ^ «ScriptSource - South Africa». Besøkt 21. august 2023. 
 7. ^ (på en) Ethnologue (25, 19 utgave), Dallas: SIL International, ISSN 1946-9675, OCLC 43349556, Wikidata Q14790, https://www.ethnologue.com/ 
 8. ^ «Writing and Diglossic: A Case Study of Tamil Radio Plays». Central Institute of Indian Languages. Arkivert fra originalen 28. september 2007. Besøkt 2. august 2017. 
 9. ^ «Language Shift in the Tamil Communities of Malaysia and Singapore: the Paradox of Egalitarian Language Policy.». University of Pennsylvania. 30. oktober 1996. Besøkt 2. august 2017. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]