Tamilsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Tamilsk» kan også referere til tamiler.
Tamil
தமிழ் tamiḻ
Brukt i India India
Sri Lanka Sri Lanka
Singapore Singapore
Malaysia Malaysia
Antall brukere 81 millioner, hvorav ca. 62 millioner er morsmålsbrukere
Lingvistisk
klassifikasjon
Dravidisk
Sørdravidisk
Tamil-kannada
Tamil
Skriftsystem Vatteluttu
Offisiell status
Offisielt i India India
Sri Lanka Sri Lanka
Singapore Singapore
Normert av Diverse akademier og Tamil Nadus regjering
Språkkoder
ISO 639-1 ta
ISO 639-2 tam
ISO 639-3 tam

Wikipedia på tamil
Portal: Språk
Tamil

Tamil (தமிழ்) er et dravidisk språk som har sitt kjerneområde i delstaten Tamil Nadu i India og i nordlige og østlige deler av Sri Lanka. Det finnes også store tamilskspråklige folkegrupper i land som Malaysia og Singapore. Før snakket man tamil i India og Pakistan helt til ariske folkeslag kom til India. I 1996 var det tamilske språket det 18. mest utbredte språk i verden, med over 80 millioner brukere verden over.

Historie[rediger | rediger kilde]

Som et dravidisk språk stammer tamil fra proto-dravidisk. Språklig rekonstruksjon antyder at proto-dravidisk ble snakket rundt det tredje årtusen f.Kr., muligens i regionen rundt den nedre Godavari-vannregionen i India. Materialet tyder på at for tilhørere av proto-dravidisk var kulturen knyttet til det neolittiske komplekset av Sør-India. Den neste fasen i den rekonstruerte proto-tamilske historie er proto-sørdravidisk. De språklige funnene tyder på at proto-sørdravidisk ble snakket rundt midten av det andre årtusenet f.Kr., og at proto-tamil dukket opp rundt det 3. århundre f.Kr. De tidligste epigrafiske bekreftelsene av tamil regner man med at har blitt skrevet ned kort tid etter at de faktisk oppstod. Blant indiske språk har tamil den eldste ikke-sanskritiserte indiske litteraturen. Scholars kategoriserte språkets historie i tre perioder: den gamle tamilske periode (300 f.Kr. – 700 e.Kr.), den middeltamilske periode (700-1600) og den moderne tamilske periode (1600-nåtid). Ifølge hinduismen ble språket tamil imidlertid grunnlagt av Murugan, en viktig gud i mange tamilske områder.

Offisiell status[rediger | rediger kilde]

Tamil er et av de 22 offisielt anerkjente «nevnte språk» i India, der delstaten Tamil Nadu bruker det som sitt offisielle språk. Tamil er også et av de offisielle språkene i Singapore og Sri Lanka.

Dialekter[rediger | rediger kilde]

Det finnes naturlig nok flere tamilske dialekter som skiller seg fra hverandre, både med hensyn til ordtilfang og intonasjon. De mest kjente er:

  • Batti tamil
  • Chennai tamil
  • Madurai tamil
  • Jaffna tamil
  • Colombo tamil
  • Kongu tamil

En hører for eksempel lett om en person kommer fra India eller Sri Lanka, og gjerne hvor i landet han eller hun kommer fra. Men forskjellene er likevel ikke større enn at folk flest vil forstå hverandre.

Tamilsk dagligtale kan, i større eller mindre grad, være ispedd engelske ord og termer. Det gjelder særlig for personer som har gått på skoler med stort fokus på engelsk, og i samfunnsgrupper der det å beherske engelsk gir sosial status. I diaspora ser man i økende grad at tamil blir ispedd lånord fra majoritetsspråket, for eksempel norsk.

Beslektede språk[rediger | rediger kilde]

Flere andre sørindiske språk som for eksempel malayalam er nært beslektet med tamil og har ifølge språkforskere utviklet seg fra tamil i perioden fra 800-tallet til 1300-tallet. Det deler derfor noe av det samme ordtilfanget, og kan for en utenforstående høres relativt likt ut.

Skriftsystem[rediger | rediger kilde]

Tamil leses fra venstre til høyre. Enkelte bokstaver ble i sin tid hentet fra sanskrit, et annet klassisk indisk språk, men tamil har utviklet sitt eget særegne alfabet, vatteluttu. Dette er et såkalt analytisk stavingsalfabet som følger strengt fonetiske prinsipper. Kan du bokstavene, trenger du altså ikke slå opp i en ordbok for å kunne uttale et ord korrekt.

Alfabetet har i alt 247 bokstaver: 5 korte og 5 lange vokaler, 2 diftonger og 18 konsonanter, samt et spesialtegn, "āytam", som viser hvordan enkelte bokstaver skal uttales. Resten av bokstavene er det som kalles for glyfer i lingvistikken, og inneholder både en konsonant- og en vokalkomponent. I hvert enkelt ord utgjør hver slik glyf én stavelse.

Tamil i en dataalder[rediger | rediger kilde]

I Unicode har de indiske alfabetene hver sin side, slik at bokstaver med samme uttale har samme posisjon i kodetabellen. Tamilske datafolk og språkforskere ønsket lenge et annet programmeringssystem der hvert stavingssymbol har sin egen kodeposisjon. Etter hvert er imidlertid Unicode nå på vei til å bli det rådende systemet, også når det gjelder tamil.

Språkhistorie[rediger | rediger kilde]

Tamil er et av de få levende klassiske språkene, med en ubrutt litterær tradisjon som går mer enn 2700 år tilbake i tid. Skriftspråket har endret seg lite på denne tida, og klassisk litteratur har fortsatt en sterk posisjon, både i folks bevissthet og i utdanningssystemet. Eksempelvis brukes fortsatt dikt skrevet så langt tilbake som i det 1. hundreåret når dagens skoleelever skal lære seg alfabetet.

Lingvister klassifiserer tamilsk språk og litteratur i følgende tre perioder:

  • den eldre perioden fra (200 f.Kr. til 700)
  • mellomperioden fra (700 til 1500)
  • den moderne perioden fra 1500 og fram til i dag

I mellomperioden ble både ordtilfang og litterære former påvirket av sanskrit. Siden er mange av disse lånordene blitt fjernet fra skriftspråket for å gjøre det mer autentisk. Denne endringen har gått hånd i hånd med en økende etnisk-språklig bevissthet som har gjort seg gjeldende blant tamilske intellektuelle, kanskje særlig utover siste halvdel av 1900-tallet. Endringene har også vært begrunnet med behovet for å gjøre tamilsk litteratur mer tilgjengelig forståelig for vanlige folk. Enkelte nyere forfattere har likevel prøvd å gjenoppfriske noe av språkbruken fra den eldre perioden i verkene sine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


språkstubbDenne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.