Hopp til innhold

Heroes (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heroes
Generell informasjon
SjangerDrama / Eventyr / Science fiction
Prod.landAmerikansk
Sendeår2006
Sesonger4
Episoder77
Lengdeca 42 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Stemmer avMelanie Hinze
MedvirkendeDavid Anders
Kristen Bell
Santiago Cabrera
Jack Coleman
Tawny Cypress
Dana Davis
Bak kamera
Skaper(e)Tim Kring
ProdusentTim Kring
ManusTim Kring
MusikkLisa Coleman
Prod.selskapUniversal Television
Sending
Periode25. sept. 20068. febr. 2010
TV-kanalNBC
Teknisk informasjon
Bildeformat(576i)
HDTV (1080i)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Heroes er en amerikansk science fiction- og eventyrserie som gikk på NBC fra 2006 til 2010. Serien ble skapt av Tim Kring, som handlet om personer som hadde fått overnaturlige evner gjennom evolusjon.

Det er mange hovedpersoner i serien, hver episode gjør derfor et utvalg og fokuserer på noen få av dem. For å sikre at seerne skal huske hva som tidligere har skjedd med de ulike figurene, åpner hver episode med et tilbakeblikk på hva som skjedde med personen forrige gang, for så å fortsette direkte over i den nye episoden. Hver episode innledes og avsluttes også av noe som kan kalles en filosofisk kommentar og/eller spørsmål relatert til episodens handling, noe som minner litt om åpningen og avslutningen av Frustrerte fruer.[trenger referanse] Kommentaren leses av figuren Mohinder Suresh.

I Norge gikk TV-serien på NRK3 fra 2007.

Handlingen i sesong 1

[rediger | rediger kilde]

Den første episoden innledes med en svart skjerm som viser teksten:

«In recent days, a seemingly random group of individuals has emerged with what can only be described as "special" abilities. Although unaware of it now, these individuals will not only save the world, but change it forever. This transformation from ordinary to extraordinary will not occur overnight. Every story has a beginning. Volume One of their epic tale begins here...»

Selve handlingen dreier seg i utgangspunktet om livet til en rekke mennesker med forskjellige overnaturlige evner. Disse evnene har de fått gjennom evolusjon, eller sagt på en annen måte: gen-mutasjoner. De fleste av figurene har ikke oppdaget evnene sine tidligere, og mye av handlingen spinner naturlig nok rundt temaet "det å være annerledes" i samfunnet, og hvordan de forsøker å tilpasse seg denne nye tilværelsen. Imidlertid handler serien om noe mer, det er noe større som lurer i bakgrunnen, og som gjør at de har en felles skjebne.

Allerede i en av de første episodene blir det klart at det nok er noen som er ute etter disse personene, men etter hvert skifter enkelte av personene i serien figur, og det blir mer uklart hvem som er god og hvem som er ond. Det eneste som er sikkert er at noen er svært interesserte i evnene deres, og serien kan sees på som en kamp mellom "de gode" og "de onde", men i motsetning til de fleste andre serier er det ofte uklart hvem som er de "onde", noe som tilfører ekstra nerve.
Få av seriens hovedpersoner, med unntak av de som er i familie, kjenner hverandre fra før, men blir derimot gradvis kjent med hverandre. Dessuten møtes flere av de ved en rekke anledninger, men uten å vite at de har noe til felles. Gradvis flettes skjebnene deres sammen, og noen av dem jobber etter hvert mot felles mål.

Sesong 1 avsluttes med teksten "End of Volume 1 (Genesis)", før teksten "Volume 2 (Generations)" dukker opp og vi får se noen minutter før det hele avsluttes.

Handlingen i sesong 2

[rediger | rediger kilde]

Sesong to kjent som «Volume Two: Generations» begynner fire måneder etter sesong 1. Den viktigste handlingen i sesong to omhandler selskapet og dets forskning på Shanti-viruset. I et tilbakeblikk til 1977 gjennomføres forskningen av selskapets grunnleggere, hvis identiteter til slutt avsløres, for å finne ut hva effektene av ulike virus kan gjøre med både den menneskelige og overmenneskelige befolkningen. Viruset ble deretter låst inne på Primatech Paper, selskapets anlegg. Tilbake til nåtiden må heltene komme sammen i et forsøk på å forhindre at en dødelig stamme av viruset blir sluppet løs, og dermed avverge en global pandemi.

Handlingen i sesong 3

[rediger | rediger kilde]

Første del av sesong tre heter «Volume Three: Villains» og begynner med et attentat-forsøk mot Nathan Petrelli (spilt av Adrian Pasdar) en politisk skikkelse som kan fly. I mellomtiden rømmer flere skurker fra nivå 5, et maksimalt sikkerhetsområde som eies og drives av selskapet i Primatech. Noah Bennet forsøker å arrestere disse skurkene før de gjør alt for mye skade. Arthur Petrelli (spilt av Robert Forster) faren til Nathan Petrelli, har problemer med en systemisk nerveskade, og har som mål å produsere en formel for å gi vanlige mennesker overmenneskelige evner.

I løpet av sesong tre, avsløres det hva som skjedde etter at Nathan ikke klarer å produsere formelen ferdig. Etter ødeleggelsen av Primatech og Pinehearst, det rivaliserende selskapet til Primatech, forsøker alle karakterene å leve mest mulig normale liv. Sylar dreper Nathan i en intens duell. Men fordi Nathan også var en fremtredende politisk aktør, blir Matt Parkman (spilt av Greg Grunberg) som har makt over folks hukommelse, instruert om å endre Sylars hukommelse slik at Sylar kan tro at han er Nathan og overta hans plass. I den forbindelse bruker han Sylars nye krefter til å endre form. og tar på seg Nathans utseende. Men dette får også en negativ bivirkning, som får Sylars bevissthet til å bli fanget i Matt Parkmans kropp og sinn.

Handlingen i sesong 4

[rediger | rediger kilde]

Sesong fire finner sted seks uker etter hendelsene i sesong tre. Heltene forsøker som best de kan å vende tilbake til deres normale liv. Peter går tilbake til jobben som ambulanse-arbeider, og Claire begynner på college. Sylars kropp får hans tidligere ervervede evner til å manifestere seg, samtidig som han sliter med denne nye identiteten som Nathan. Sylars faktiske bevissthet, fanget i Matt Parkmans sinn, håner Matt og ønsker seg tilbake til sin egen kropp.

I mellomtiden må Hiro takle en hjernesvulst som sakte kommer til å drepe ham, og hindrer ham fra å kontrollere kreftene sine. En karneval-gruppe introduseres hvis leder, Samuel, forsøker å rekruttere flest mulig mennesker med spesielle evner til karnevalet hans. Samuel påstår han skaper et fellesskap for spesielle mennesker hvor de er velkommen til å være mer åpne med deres overnaturlige evner. Men det Samuel egentlig ønsker å gjøre er å samle så mange mennesker med slike evner som mulig for å bygge opp hans egen kraft - og bruke denne kraften til å flytte hele jordkloden. Jo flere slike spesielle mennesker Samuel har rundt seg, desto sterkere blir hans egne krefter. Heltene må derfor gå sammen for å slåss mot Samuel, og forhindre planene hans.

Hovedpersoner

[rediger | rediger kilde]
Greg Grunberg spiller figuren Matt Parkman
Zachary Quinto er Sylar
 • Claire Bennet (Hayden Panettiere) er en high-school student fra Odessa, Texas og har evnen til å regenerere seg selv umiddelbart etter fysiske skader. Hun blir midlertidig skinndød hvis et objekt penetrerer ett spesielt punkt i hjernen hennes. Med en gang dette objektet forsvinner, så regenererer hun øyeblikkelig.
 • Noah Bennet (Jack Coleman) er adoptivfaren til Claire Bennet og leder for firmaet Primatech Paper Company, som er et dekkfirma for en organisasjon som forsker på personer med overnaturlige evner.
 • Peter Petrelli (Milo Ventimiglia) er en sykepleier fra New York, og kan kopiere andre sine evner ved å være én gang i nærheten av dem. Claires biologiske onkel.
 • Nathan Petrelli (Adrian Pasdar) er Peter Petrellis bror, og stiller til kongressvalg. Han har evnen til å fly. Han er Claires biologiske far.
 • Hiro Nakamura (Masi Oka) er en japansk kontorarbeider, og kan manipulere tid og rom.
 • Isaac Mendez (Santiago Cabrera) er en dop-avhengig maler fra New York, og kan male fremtiden.
 • Matt Parkman (Greg Grunberg) er en politimann i Los Angeles, og kan høre andres tanker og kan putte tanker i hodet til folk.
 • Niki Sanders (Ali Larter) er en alenemor som bor utenfor Las Vegas sammen med sinn sønn Micah. Hun jobbet som internett-stripper for å betale regningene sine etter ektemannen hennes forlot henne. Hun har en splittet personlighet, og hennes alter ego (som tar form av hennes avdøde søster Jessica) har overmenneskelig styrke.
 • D.L. Hawkins (Leonard Roberts) er Nikis ektemann og Micahs far, og var en tidligere forbryter som flyktet fra fengsel. Han har evnen til å gå gjennom faste elementer.
 • Micah Sanders (Noah Gray-Cabey) er sønnen til Niki Sanders og D.L. Hawkins, og har evnen til å manipulere teknologi.
 • Mohinder Suresh (Sendhil Ramamurthy) er en indisk genforsker, men har ingen overnaturlige evner.
 • Gabriel Gray alias Sylar (Zachary Quinto) En seriemorder, som etter et ønske på å selv bli spesiell, begynner å drepe mennesker med evner ved å spise deres hjerner. F.B.I. jakter på morderen som har en agenda for sine usedvanlige mord. Men sannheten om morderen viser seg å være noe helt annet.
Jimmy Jean-Louis spiller The Haitian
 • Simone Deveaux (Tawny Cypress) var i starten av serien kjæresten til Isaac Mendez, før hun dumpet han og ble sammen med Peter Petrelli, som pleier hennes dødssyke far. Hun har ingen superkrefter
 • Ando Masahashi (James Kyson Lee) er bestevennen til Hiro Nakamura, og blir med han til USA. Ando har også en fascinassjon for Niki Sanders som han har truffet/sett på internett. Han har ingen superkrefter.
 • Sandra Bennet (Ashley Crow) er gift med Noah Bennet, og er adoptivmoren til Claire Bennet. Hun har ingen superkrefter.
 • Angela Petrelli (Cristine Rose) er moren til Peter og Nathan Petrelli, samt den biologiske bestemoren til Claire Bennet. Hun kan drømme fremtiden.
 • The Haitian (Jimmy Jean-Louis) arbeider for Noah Bennet i firmaet Primatech Paper Company, og har superevne som kan fjerne hukommelsen til andre mennesker. Han kan også stoppe superkreftene til folk i nærheten av ham midlertidig.
 • Molly Walker (Adair Tishler), er en ung jente med superkrefter som gjør at hun kan lokalisere hvem som helst, bare hun tenker på de.
 • Mr Linderman (Malcolm McDowell) er en kasino-eier og mistenkt gangster, som bl.a kjøper leiemordertjenester av Niki Sanders og driver utpressing av Nathan Petrelli. Han har superkrefter som kan lege.
 • Janice Parkman (Elizabeth Lackey) er konen til Matt Parkman. Hun har ingen superkrefter.
 • Thompson (Eric Roberts) er sjefen til Noah Bennet. Han har ingen superkrefter.
 • Ted Sprague (Matthew John Armstrong) er en mann med radioaktive krefter, som blir etterforsket av Matt Parkman.
 • Audrey Hanson (Clea DuVall) er en FBI Agent som jakter på Sylar. Hun samarbeider med Matt Parkman.
 • Nana Dawson (Nichelle Nichols) er Micah Sanders tante og bestemor til Monica og Damon Dawson. Hun bor med sine barnebarn i New Orleans etter Orkanen Katrina drepte moren til Monica og Damon.
 • Kaito Nakamura (George Takei) er Hiro Nakamuras far. Han har også superkrefter, og lærer etterhvert som serien går, opp sin sønn i samurai-teknikker.
 • Robert Malden (Bruce Boxleitner)

Priser og nominasjoner

[rediger | rediger kilde]

Denne oversikten er kun for nominasjoner og priser til serien. Priser og nominasjoner gitt til enkelte skuespiller finnes i oversikter hos disse.

Sist oppdatert 15. januar 2008.

 • 2007 – Nominert – Best Television Series – Drama
 • 2008 – Nominert
  • Outstanding Art Direction for a Single-Camera Series
  • Outstanding Single-Camera Picture Editing for a Drama Series
  • Outstanding Special Visual Effects for a Series
 • 2007 – Nominert
  • Outstanding Art Direction for a Single Camera Series
  • Outstanding Directing for a Drama Series
  • Outstanding Drama Series
  • Outstanding Single Camera Picture Editing for a Drama Series
  • Outstanding Sound Mixing for a Comedy or Drama Series (One-Hour)
  • Outstanding Special Visual Effects for a Series
  • Outstanding Stunt Coordination

Andre priser

[rediger | rediger kilde]

People Choice Awards 2009 – best science fiction serie

ASCAP Award (ASCAP Film and Television Music Awards)

 • 2007Vinner – Top Television Series

Saturn Award (Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA)

 • 2008Vinner – Best Television Series on DVD For season 1.
 • 2007Vinner – Best Network Television Series

Excellence in Production Design Award (Art Directors Guild)

 • 2008 – Nominert – Excellence in Production Design Award: Television, Single Camera Television Series
 • 2007 – Nominert – Excellence in Production Design Award: Television, Single Camera Television Series

Artios (Casting Society of America, USA)

 • 2007 – Nominert – Best Dramatic Episodic Casting

C.A.S. Award (Cinema Audio Society, USA)

 • 2007 – Nominert – Outstanding Achievement in Sound Mixing for Television Series

Image Awards

 • 2009 – Nominert – Outstanding Directing in a Drama Series, til Anthony Hemingway
 • 2008 – Nominert – Outstanding Directing in a Drama Series, til Roxann Dawson
 • 2008 – Nominert – Outstanding Writing in a Drama Series, til Natalie Chaidez
 • 2007 – Nominert – Outstanding Drama Series

Golden Reel Award (Motion Picture Sound Editors, USA)

 • 2007 – Nominert – Best Sound Editing in Television: Short Form – Dialogue and Automated Dialogue Replacement

People's Choice Award

 • 2009Vinner – Favorite Sci Fi/Fantasy Show
 • 2007Vinner – Favorite New TV Drama

Satellite Awards

 • 2006 – Nominert – Best Television Series, Drama

Screen Actors Guild Awards

 • 2009Vinner – Outstanding Performance by a Stunt Ensemble in a Television Series
 • 2008 – Nominert – Outstanding Performance by a Stunt Ensemble in a Television Series

TV Land Awards

Teen Choice Awards

 • 2008Vinner – Choice TV Actor: Action Adventure, til Milo Ventimiglia
 • 2008Vinner – Choice TV Actress: Action Adventure, til Hayden Panettiere
 • 2008Vinner – Choice TV Show: Action Adventure
 • 2008 – Nominert – Choice TV Actress: Action Adventure, til Ali Larter
 • 2008 – Nominert – Choice TV Villain, til Zachary Quinto
 • 2007Vinner – Choice TV: Breakout Show
 • 2007 – Nominert – Choice TV Show: Drama

TCA Award (Television Critics Association Awards)

 • 2007Vinner – Program of the Year
 • 2007 – Nominert –
  • Outstanding Achievement in Drama
  • Outstanding New Program of the Year

WGA Award (TV) (Writers Guild of America, USA)

 • 2007 – Nominert – New Series

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]