Heroes (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Heroes
Generell informasjon
Sjanger Drama / Thriller / Science fiction
Nasjonalitet USA
Sesonger 4
Episoder 77
Lengde ca 42 min. (per episode)
Foran kamera
Medvirkende David Anders
Kristen Bell
Santiago Cabrera
Jack Coleman
Tawny Cypress
Dana Davis
Bak kamera
Skapere Tim Kring
Sending
Periode 25. september 20068. februar 2010
TV-kanal NBC
Teknisk informasjon
Bildeformat NTSC (480i)
PAL (576i)
HDTV (1080i)
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata
TV.com-oppsummering

Heroes (Helter) er en amerikansk Drama-TV-serie. Den hadde premiere på amerikansk Tv i 2006. Heroes er skapt av Tim Kring, som handler om personer som har fått overnaturlige evner gjennom evolusjon. Serien gikk på den amerikanske kanalen NBC i sesongen 2006/2007, og ble en stor suksess. I Norge gikk Heroes på Canal+ vinteren/våren 2007, og begynte på NRK3 i september 2007. Den første sesongen bestod av 23 episoder, hvorav hver episode er på rundt 42 minutter.

Seriens andre sesong begynte på NBC 24. september 2007 og inneholdt 11 episoder. Skaperne hadde planlagt 24 episoder, men episode 11 fungerte som sesongfinalen grunnet Writers Guild Strike of America, som forhindret videre produksjon av episoder inntil streiken er over. På grunn av den første sesongens suksess beslutte NBC å lage en spinoff-serie: Heroes: Origins. Denne skulle i utgangspunktet være på seks episoder. I den skulle seerne bli presentert for nye figurer og få muligheten til å stemme en av dem inn i Heroes. Dessverre ble dette prosjektet også rammet av streiken og konseptet ble til slutt avlyst. Denne sesongen startet 7. september 2008 på NRK 3.

Grunnet manusforfatterstreiken, begynte Heroes tidlig på sin tredje sesong som hadde premiere 22. september 2008. Sesongen startet der den forrige sluttet.


Det er forholdsvis mange hovedpersoner i serien, hver episode gjør derfor et utvalg og fokuserer på noen få av dem. For å sikre at seerne skal huske hva som tidligere har skjedd med de ulike figurene, åpner hver episode med et tilbakeblikk på hva som skjedde med personen forrige gang, for så å fortsette direkte over i den nye episoden. Hver episode innledes og avsluttes også av noe som best kan kalles en filosofisk kommentar og/eller spørsmål relatert til episodens handling, noe som minner litt om åpningen og avslutningen av Frustrerte fruer. Kommentaren leses av figuren Mohinder Suresh.

Handlingen i sesong 1[rediger | rediger kilde]

Den første episoden innledes med en svart skjerm som viser teksten:

«In recent days, a seemingly random group of individuals has emerged with what can only be described as "special" abilities. Although unaware of it now, these individuals will not only save the world, but change it forever. This transformation from ordinary to extraordinary will not occur overnight. Every story has a beginning. Volume One of their epic tale begins here...»

Selve handlingen dreier seg i utgangspunktet om livet til en rekke mennesker med overnaturlige evner. Disse evnene har de fått gjennom evolusjon, eller sagt på en annen måte: genmustasjoner. De fleste av figurene har ikke oppdaget evnene sine tidligere, og mye av handlingen spinner naturlig nok rundt temaet "det å være annerledes" og hvordan de forsøker å tilpasse seg den nye tilværelsen. Imidlertid handler serien om noe mer, det er noe større som lurer i bakgrunnen, og som gjør at de har en felles skjebne. Allerede i en av de første episodene blir det klart at det nok er noen som er ute etter disse personene, men etterhvert skifter enkelte av personene i serien figur, og det blir mer uklart hvem som er god og hvem som er ond. Det eneste som er sikkert er at noen er svært interesserte i evnene deres, og serien kan sees på som en kamp mellom "de gode" og "de onde", men i motsetning til de fleste andre serier er det ofte uklart hvem som er de "onde", noe som tilfører ekstra nerve.
Få av seriens hovedpersoner, med unntak av de som er i familie, kjenner hverandre fra før, men blir derimot gradvis kjent med hverandre. Dessuten møtes flere av de ved en rekke anledninger, men uten å vite at de har noe til felles. Gradvis flettes skjebnene deres sammen, og noen av dem jobber etter hvert mot felles mål.

Sesong 1 avsluttes med teksten "End of Volume 1 (Genesis)", før teksten "Volume 2 (Generations)" dukker opp og vi får se noen minutter før det hele avsluttes.

Figurer[rediger | rediger kilde]

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Greg Grunberg spiller figuren Matt Parkman
Zachary Quinto er Sylar
 • Claire Bennet (Hayden Panettiere) er en high-school student fra Odessa, Texas og har evnen til å regenerere seg selv umiddelbart etter fysiske skader. Hun blir midlertidig skinndød hvis et objekt penetrerer ett spesielt punkt i hjernen hennes. Med en gang dette objektet forsvinner, så regenererer hun øyeblikkelig.
 • Noah Bennet (Jack Coleman) er adoptivfaren til Claire Bennet og leder for firmaet Primatech Paper Company, som er et dekkfirma for en organisasjon som forsker på personer med overnaturlige evner.
 • Peter Petrelli (Milo Ventimiglia) er en sykepleier fra New York, og kan kopiere andre sine evner ved å være én gang i nærheten av dem. Claires biologiske onkel.
 • Nathan Petrelli (Adrian Pasdar) er Peter Petrellis bror, og stiller til kongressvalg. Han har evnen til å fly. Han er Claires biologiske far.
 • Hiro Nakamura (Masi Oka) er en japansk kontorarbeider, og kan manipulere tid og rom.
 • Isaac Mendez (Santiago Cabrera) er en dop-avhengig maler fra New York, og kan male fremtiden.
 • Matt Parkman (Greg Grunberg) er en politimann i Los Angeles, og kan høre andres tanker og kan putte tanker i hodet til folk.
 • Niki Sanders (Ali Larter) er en alenemor som bor utenfor Las Vegas sammen med sinn sønn Micah. Hun jobbet som internett-stripper for å betale regningene sine etter ektemannen hennes forlot henne. Hun har en splittet personlighet, og hennes alter ego (som tar form av hennes avdøde søster Jessica) har overmenneskelig styrke.
 • D.L. Hawkins (Leonard Roberts) er Nikis ektemann og Micahs far, og var en tidligere forbryter som flyktet fra fengsel. Han har evnen til å gå gjennom faste elementer.
 • Micah Sanders (Noah Gray-Cabey) er sønnen til Niki Sanders og D.L. Hawkins, og har evnen til å manipulere teknologi.
 • Mohinder Suresh (Sendhil Ramamurthy) er en indisk genforsker, men har ingen overnaturlige evner.
 • Gabriel Gray alias Sylar (Zachary Quinto) En seriemorder, som etter et ønske på å selv bli spesiell, begynner å drepe mennesker med evner ved å spise deres hjerner. F.B.I. jakter på morderen som har en agenda for sine usedvanlige mord. Men sannheten om morderen viser seg å være noe helt annet.

Biroller[rediger | rediger kilde]

Jimmy Jean-Louis spiller The Haitian
 • Simone Deveaux (Tawny Cypress) var i starten av serien kjæresten til Isaac Mendez, før hun dumpet han og ble sammen med Peter Petrelli, som pleier hennes dødssyke far. Hun har ingen superkrefter
 • Ando Masahashi (James Kyson Lee) er bestevennen til Hiro Nakamura, og blir med han til USA. Ando har også en fascinassjon for Niki Sanders som han har truffet/sett på internett. Han har ingen superkrefter.
 • Sandra Bennet (Ashley Crow) er gift med Noah Bennet, og er adoptivmoren til Claire Bennet. Hun har ingen superkrefter.
 • Angela Petrelli (Cristine Rose) er moren til Peter og Nathan Petrelli, samt den biologiske bestemoren til Claire Bennet. Hun kan drømme fremtiden.
 • The Haitian (Jimmy Jean-Louis) arbeider for Noah Bennet i firmaet Primatech Paper Company, og har superevne som kan fjerne hukommelsen til andre mennesker. Han kan også stoppe superkreftene til folk i nærheten av ham midlertidig.
 • Molly Walker (Adair Tishler), er en ung jente med superkrefter som gjør at hun kan lokalisere hvem som helst, bare hun tenker på de.
 • Mr Linderman (Malcolm McDowell) er en kasino-eier og mistenkt gangster, som bl.a kjøper leiemordertjenester av Niki Sanders og driver utpressing av Nathan Petrelli. Han har superkrefter som kan lege.
 • Janice Parkman (Elizabeth Lackey) er konen til Matt Parkman. Hun har ingen superkrefter.
 • Thompson (Eric Roberts) er sjefen til Noah Bennet. Han har ingen superkrefter.
 • Ted Sprague (Matthew John Armstrong) er en mann med radioaktive krefter, som blir etterforsket av Matt Parkman.
 • Audrey Hanson (Clea DuVall) er en FBI Agent som jakter på Sylar. Hun samarbeider med Matt Parkman.
 • Nana Dawson (Nichelle Nichols) er Micah Sanders tante og bestemor til Monica og Damon Dawson. Hun bor med sine barnebarn i New Orleans etter Orkanen Katrina drepte moren til Monica og Damon.
 • Kaito Nakamura (George Takei) er Hiro Nakamuras far. Han har også superkrefter, og lærer etterhvert som serien går, opp sin sønn i samurai-teknikker.
 • Robert Malden (Bruce Boxleitner)

Heroes på NRK3 & TV4[rediger | rediger kilde]

Heroes startet på NRK3 mandag 3. september 2007. Episodene ble sendt 21.25 hver mandag. Alle episodene ble sendt i reprise kvelden etter på NRK1. Sendestart for disse var 23.30.
NRK sier at de aldri legger programplaner for mer enn tre uker frem i tid, så det var sjans for at episodene ville sendes i uregelmessig tidsrom. Den følgende listen viser sendetidspunktene til den første sesongen slik de sannsynligvis ville bli. Oppholdet i desember skyldes at julaften og nyttårsaften i år faller på to mandager, og det er lite trolig at NRK3 vil vise Heroes disse dagene.
Det er og mulig å se Heroes på den svenske TV-kanalen TV4. TV4 begynte å sende serien onsdag 5. september kl 21.00, og vil sende hver onsdag og torsdag til samme tid.

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Volum 1: "Genesis" (20062007)[rediger | rediger kilde]

Nr Episode Sendetid i USA (2006/2007) Sendetid i Norge (2007/2008)
Dato Kl.
1 Genesis 25. september 3. september 20.45
2 Don't Look Back 2. oktober 3. september 21.35
3 One Giant Leap 9. oktober 10. september 21.25
4 Collision 16. oktober 17. september 21.25
5 Hiros 23. oktober 24. september 21.25
6 Better Halves 30. oktober 1. oktober 21.25
7 Nothing to Hide 6. november 8. oktober 21.25
8 Seven Minutes to Midnight 13. november 15. oktober 21.25
9 Homecoming 20. november 22. oktober 21.25
10 Six Months Ago 27. november 29. oktober 21.25
11 Fallout 4. desember 5. november 21.25
12 Godsend 22. januar 12. november 21.25
13 The Fix 29. januar 19. november 21.25
14 Distractions 5. februar 26. november 21.25
15 Run! 12. februar 3. desember 21.25
16 Unexpected 19. februar 10. desember 21.25
17 Company Man 26. februar 17. desember 21.25
18 Parasite 5. mars 7. januar 21.25
19 .07% 23. april 14. januar 21.25
20 Five Years Gone 30. april 21. januar 21.25
21 The Hard Part 7. mai 28. januar 21.25
22 Landslide 14. mai 4. februar 21.25
23 How to Stop an Exploding Man 21. mai 11. februar 21.25

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Ettersom manusforfatternes fagforbund Writers' Guild of America gikk ut i streik i november 2007 så ble sesong 2 delt opp i to kortere volumer enn den første, hvorav volum 2 kalles "Generations" og volum 3 "Villains".

Volum 2: "Generations" (2007)[rediger | rediger kilde]

Nr Episode Sendetid i USA (2007) Sendetid i Norge (2008)
Dato Kl.
24 Four Months Later... 24. september 7. september 21.15
25 Lizards 1. oktober 14. september 21.15
26 Kindred 8. oktober 21. september 21.15
27 The Kindness of Strangers 15. oktober 28. september 21.15
28 Fight or Flight 22. oktober 5. oktober 21.15
29 The Line 29. oktober 12. oktober 21.15
30 Out of Time 5. november 19. oktober 21.15
31 Four Months Ago... 12. november 26. oktober 21.15
32 Cautionary Tales 19. november 2. november 21.15
33 Truth & Consequences 26. november 9. november 21.15
34 Powerless 3. desember 16. november 21.15

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Den tredje sesongen er delt opp i to volumer. De første tretten avsnittene inngår i volum 3 "Villains" og de tolv siste avsnittene inngår i volum 4 "Fugitives"

Volum 3: "Villains" (2008)[rediger | rediger kilde]

Nr Episode Sendetid i Usa (2008) Sendetid i Norge (2009)
1 The Second Coming 22. september  ?
2 The Butterfly Effect 23. september ?
3 One of Us, One of Them 29. september 4. oktober
4 I Am Become Death 6. oktober 11. oktober
5 Angels And Monsters 13. oktober ?
6 Dying of the Light 20. oktober ?
7 Eris Quod Sum 27. oktober ?
8 Villains 10. november ?
9 It's Coming 17. november ?
10 The Eclipse : Part 1 24. november ?
11 The Eclipse : Part 2 1. desember ?
12 Our Father 8. desember 7.desember
13 Dual 15. desember 14. desember


|}

Volum 4: "Fugitives" (2009)[rediger | rediger kilde]

Nr Episode Sendetid i Usa (2009) Sendetid i Norge (ukjent)
14 A Clear and Present Danger 2. februar 2009  ?
15 Trust and Blood 9. februar 2009 ?
16 Building 26 16. februar 2009 ?
17 Cold Wars 23. februar 2009 ?
18 Exposed 2. mars 2009 ?
19 Shades of Gray 10. mars 2009 ?
20 Cold snap  ? ?
21 Into Asylum 30.mars ?
22 Turn and Face the Strange 6. april ?
23 1961 13.april ?
24 I Am Sylar 20.april ?
25 An Invisible Thread 27.april ?

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Denne oversikten er kun for nominasjoner og priser til serien. Priser og nominasjoner gitt til enkelte skuespiller finnes i oversikter hos disse.

Sist oppdatert 15. januar 2008.

Golden Globe[rediger | rediger kilde]

 • 2007 – Nominert – Best Television Series – Drama

Emmy[rediger | rediger kilde]

 • 2008 – Nominert
  • Outstanding Art Direction for a Single-Camera Series
  • Outstanding Single-Camera Picture Editing for a Drama Series
  • Outstanding Special Visual Effects for a Series
 • 2007 – Nominert
  • Outstanding Art Direction for a Single Camera Series
  • Outstanding Directing for a Drama Series
  • Outstanding Drama Series
  • Outstanding Single Camera Picture Editing for a Drama Series
  • Outstanding Sound Mixing for a Comedy or Drama Series (One-Hour)
  • Outstanding Special Visual Effects for a Series
  • Outstanding Stunt Coordination

Andre priser[rediger | rediger kilde]

People Choice Awards 2009 – best science fiction serie

ASCAP Award (ASCAP Film and Television Music Awards)

 • 2007Vinner – Top Television Series

Saturn Award (Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA)

 • 2008Vinner – Best Television Series on DVD For season 1.
 • 2007Vinner – Best Network Television Series

Excellence in Production Design Award (Art Directors Guild)

 • 2008 – Nominert – Excellence in Production Design Award: Television, Single Camera Television Series
 • 2007 – Nominert – Excellence in Production Design Award: Television, Single Camera Television Series

Artios (Casting Society of America, USA)

 • 2007 – Nominert – Best Dramatic Episodic Casting

C.A.S. Award (Cinema Audio Society, USA)

 • 2007 – Nominert – Outstanding Achievement in Sound Mixing for Television Series

Image Awards

 • 2009 – Nominert – Outstanding Directing in a Drama Series, til Anthony Hemingway
 • 2008 – Nominert – Outstanding Directing in a Drama Series, til Roxann Dawson
 • 2008 – Nominert – Outstanding Writing in a Drama Series, til Natalie Chaidez
 • 2007 – Nominert – Outstanding Drama Series

Golden Reel Award (Motion Picture Sound Editors, USA)

 • 2007 – Nominert – Best Sound Editing in Television: Short Form – Dialogue and Automated Dialogue Replacement

People's Choice Award

 • 2009Vinner – Favorite Sci Fi/Fantasy Show
 • 2007Vinner – Favorite New TV Drama

Satellite Awards

 • 2006 – Nominert – Best Television Series, Drama

Screen Actors Guild Awards

 • 2009Vinner – Outstanding Performance by a Stunt Ensemble in a Television Series
 • 2008 – Nominert – Outstanding Performance by a Stunt Ensemble in a Television Series

TV Land Awards

Teen Choice Awards

 • 2008Vinner – Choice TV Actor: Action Adventure, til Milo Ventimiglia
 • 2008Vinner – Choice TV Actress: Action Adventure, til Hayden Panettiere
 • 2008Vinner – Choice TV Show: Action Adventure
 • 2008 – Nominert – Choice TV Actress: Action Adventure, til Ali Larter
 • 2008 – Nominert – Choice TV Villain, til Zachary Quinto
 • 2007Vinner – Choice TV: Breakout Show
 • 2007 – Nominert – Choice TV Show: Drama

TCA Award (Television Critics Association Awards)

 • 2007Vinner – Program of the Year
 • 2007 – Nominert –
  • Outstanding Achievement in Drama
  • Outstanding New Program of the Year

WGA Award (TV) (Writers Guild of America, USA)

 • 2007 – Nominert – New Series

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]