576i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

576i er en videomodus som brukes i land som tidligere brukte PAL eller SECAM. Det er den digitale versjonen av disse standardene.

576 er den vertikale oppløsningen på bildene i denne modusen. Den horisontale oppløsningen er vanligvis 720 eller 768 piksler. i står for «interlaced», som betyr at hvert bilde blir overført som to delbilder bestående av annenhver linje. Disse blir så «flettet» sammen til ett bilde på skjermen. I realiteten vises det 50 delbilder i sekundet (skutt 1/50 sekund etter hverandre), så lenge materialet ikke er filmet progressivt (25p). Interlaced oppleves som mykere i bevegelsene enn sistnevnte. Hvert delbilde har derfor en vertikal oppløsning på 288 piksler og derfor blir standarden noen ganger kalt 288i. Delbildefrekvensen (må ikke forveksles med bildefrekvens) er på 50 Hz, og dette tallet er noen ganger inkludert slik at modusen blir beskrevet som 576i50.

Videoformatet kan overføres av de digitale TV-standardene ATSC og DVB og brukes på DVD. Den støtter sideforhold på 4:3 og anamorfisk 16:9.