Trondheim Jazzorkester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trondheim Jazzorkester i Brønnøysund den 20. april 2017. Fra venstre vises tydelig Ole Morten Vågan (bass), Håkon Mjåset Johansen (trommer, svartskjorte), Eivind Lønning (trompet), Sofia Jernberg (vokal), Kjetil Møster (sax), Gard Nilssen (trommer, rødskjorte).

Trondheim Jazzorkester (TJO) er et orkesterprosjekt med base i Trondheim, og nært knyttet både til Midtnorsk Jazzsenter og Jazzlinja (NTNU). Orkesteret var på 1990-tallet et rent konservatorie-band (Konsen Big Band). I 2000 ble det foretatt en navneendring. Det spesielle med Trondheim Jazzorkester er at bandet har fleksibel størrelse og varierende besetning. Orkesteret arbeider på prosjektbasis, og framfører i hovedsak bestillingsverk av utvalgte komponister.

TJO har samarbeidet med norske komponister som Erlend Skomsvoll, Eirik Hegdal, Vigleik Storaas, Jon Balke, Knut Kristiansen, Geir Lysne, Terje Rypdal og Bendik Hofseth. Orkesteret har opptrådt med internasjonale solister som Chick Corea, Pat Metheny, New York Voices, Birger Sulsbrück og Joshua Redman.

I 2001 gjennomførte TJO en omfattende norgesturné med Chick Corea, et samarbeid basert på konserten ved Moldejazz 2000. Dette samarbeidet avfødte også en CD-utgivelse ("Live in Molde"), som er solgt i et antall på om lag 8000 i Norge. Samarbeidet med Corea ble tatt opp igjen i 2006, med konsert i Hilton Ballroom i New York under den årlige jazzkonferansen – IAJE – i januar samme år. Orkesteret ble invitert til Tokyo Jazz Festival 2006. TJO spilte også på Chick Coreas 70-årsfeiring jazzklubben Blue Note i New York.

I 2003 dro orkesteret på norgesturné med Pat Metheny. I denne utgaven av TJO fant man musikere som Live Maria Roggen og Ola Kvernberg, samt Steinar Nickelsen. På Moldejazz 2006 gjorde TJO et prosjekt med musikk av Eirik Hegdal og med Joshua Redman som solist, og de turnerte senhøsten 2008. Under Trondheim Kammermusikkfestival urframførte TJO bestillingsverk med saksofonist Bendik Hofseth. Trondheim Jazzorkester ble fra 2007 løftet fram som det første nasjonale «store jazzensemble» med fast statsstøtte.[1] Orkesteret fikk Spellemannprisen 2014 i klassen jazz sammen med Marius Neset for utgivelsen av Nesets verk Lion.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]