Henning Fries

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Format: Denne siden trenger en opprydding. Gode artikler impliserer ofte at de aktuelle stilmanualene må konsulteres slik at format og utlegg følger interne standarder. Det har gått mer enn to uker siden siden ble merket. Se også diskusjonssiden for ytterligere informasjon.
Henning Fries

Hennings artistkarriere startet som barneskuespiller på Folketeateret i Oslo 1957.

Platedebuterte på single 1974 i Tyskland under artistnavnet Henning Bjørke. Platekontrakt med Philips i Hamburg var et resultat av at Henning som på den tiden bodde i Sveits, sendte kassettdemos til radiostasjoner i Tyskland og plutselig fikk «napp».

Gjesteartist 1979 på Nordre Sving albumet «På Krøttersti og Kjerrevei» med 2 egne låter.

På sitt første soloalbum i 1983 - ”Englehund» utgitt av Mariann Records og produsert av Anders Engberg, hadde han med seg en åpenbaring av norske musikere, som f.eks. Thor Andreassen, Gard ”Dutte” Strøm, Strykekvartett fra Kringkastingsorkesteret, Kari Gjærum, Hege Schøyen og Håkon Iversen som korister.

På Norsktoppen 1983-1984 hadde Henning umiddelbar suksess med ”Legg et stykke ved til på peisen” fra Englehund albumet. Låta gikk rett inn på 1.-plass Deretter fulgte hans egen låt ”Årstider” som avsluttet på 2.-plass.

På singleutgivelsen 1984 ”Det er vanskelig å være beskjeden» utgitt av Mariann Records og produsert av Arve Sigvaldsen, deltok bl.a Pete Knutsen og Terje Methi. Den plasserte seg også på Norsktoppen, og kom med på mange samlinger på 80-tallet. Frem til nå har «Det er vanskelig å være beskjeden», med norsk tekst av Arve Sigvaldsen og Henning, vist seg å være den absolutte hiten, med radiospilling den dag i dag.

I 1989 ble Henning invitert til å bidra som vokalist sammen med bl.a. Hilde Heltberg og Nora Brockstedt på en produksjon lansert av «Barnas Trafikklubb» med Håkon Iversen som produsent.

Henning har samarbeidet med en rekke kjente, norske musikere gjennom hele karrieren, og fortsatte å bidra som låtskriver og artist inn på 90-tallet.

Henning var Nordre Sving medlem 1994 - 2012. CD-en ”Livets glade gutter” ble utgitt av Tylden & Co i 1999 og nominert til Spellemann. Flere live-TV-opptredener fant sted i perioden med Nordre Sving, blant annet i TV-show hos Halvard Flatland og Rolv Wesenlund og i samspill med Kari Stokke.

Hennings andre soloalbum «Det er vanskelig å være beskjeden» ble utgitt hos Tylden & Co i 2007. På manges oppfordring ble tittellåta et av bidragene.