Marvel Comics

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marvel Worldwide Inc.
Marvel Worldwide Inc.
Etablert 1939
Morselskap The Walt Disney Company
Hovedkontor New York
Nøkkelpersoner Stan Lee
Nettside marvel.com

Marvel Comics er et amerikansk tegneserieforlag, grunnlagt av Martin Goodman i 1939. Forlaget het opprinnelig Timely Publications. Av de tegneseriene Timely gav ut de første årene er det superheltseriene Human Torch av Carl Burgos, Sub-Mariner av Bill Everett og Captain America av Joe Simon og Jack Kirby som huskes best idag. Forlaget gav ellers ut en mengde serier i et utall forskjellige genrer. Sjefredaktør var fra 1941 Stan Lee.

I 1950-årene solgte superheltserier dårlig og forlaget, som nå gikk under navnet Atlas, spesialiserte seg på western- romantikk- og monster/skrekkserier.

I begynnelsen av 1960-årene revolusjonerte Marvel Comics superheltgenren og tegneseriebransjen i sin alminnelighet. Stan Lee hadde knyttet til forlaget tegnerne Jack Kirby og Steve Ditko, og sammen med disse to skapte Lee en rekke nye superheltkonsepter og bandt dem sammen til et sammenhengende tegneserieunivers – det såkalte Marveluniverset. Lees minimalistiske tilnærming til det å skrive manus, han ga kun et svært kortfattet synopsis og lot tegnerne bestemme fortellingens detaljer, må sies å utgjøre noe av nøkkelen til suksessen. Dette gav tegnerne en større grad av frihet til å eksperimentere med sidelayout og fortellerteknikker, noe som førte til seriene så mer dynamiske og visuelt spennende ut enn hovedkonkurrentenes. De nye superheltene, som Spider-Man (1962), Fantastic Four (1961) Hulk (1962), Thor (1962), X-Men (1963) og Daredevil (1964) ble gitt en større psykologisk dybde enn det som hadde vært vanlig innen genren tidligere. Dette førte i sin tur til at man fikk et publikum som var en god del eldre enn det som hadde vært vanlig for superheltseriene, som først tradisjonelt hadde rettet seg hovedsakelig mot barn og ungdom. Utover 1960-tallet ble superheltseriene den dominerende delen av Marvels utgivelser. Tegnere som Gene Colan, Don Heck, Bill Everett, John Buscema og Jim Steranko kom til, og forfattere som Roy Thomas, Denny O'Neil og Stan Lees bror Larry Lieber tok etter hvert over mye av skrivearbeidet for Lee. Lee har gjort massa arbeid for Marvelunivers opp gjennom tidene han, Jack Kirby og Steve Dikto har skapt mange superhelter sammen med sin fantasi. Blant anna Spider-man og X-men

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]