Haugastøl stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Haugastøl stasjon
Haugastøl stasjon
Land Norge Norge
Kommune Hol
Distanse 310,14 km
Høyde 988 moh.
Arkitekt Paul Armin Due
Rehabilitert 1963
Åpnet 1908
Tjenester
Linje(r) Bergensbanen
Rute(r) 41 Oslo - Bergen
Posisjonskart
Haugastøl stasjon ligger i Buskerud
Haugastøl stasjon
Haugastøl stasjon
Haugastøl stasjon (Buskerud)
Koordinater: 60°30′39″N 7°52′08″Ø

Vegmannsbu, Haugastøl

Haugastøl stasjon er en jernbanestasjon på Bergensbanen. Stasjonen ligger i Hol kommune i Buskerud, mellom stasjonene Ustaoset i øst og Finse i vest. Følger man sporet over Roa ligger Haugastøl 275,5 km fra Oslo sentralstasjon. Stasjonen ligger 988 meter over havet. Vest for Haugastøl går Bergensbanen og riksvei 7 hver sin vei, Bergensbanen tar den nordre ruten langs Hallingskarvet, mens Riksvei 7 går lengre sør frem til og gjennom Måbødalen.

Stasjonen ble åpnet i 1908. Stasjonsbygningen ble tegnet av jernbanearkitekten Paul Armin Due, og er en krysning mellom nasjonalromantisk og jugendstil. Bygningen ble renovert i 1963, blant annet ved bygging av toalett. I 2002 fattet Riksantikvaren et fredningsvedtak for både stasjonsbygningen og den tilhørende Sløtfjord vokterbolig.[1]

Rallarvegen har sitt utgangspunkt ved Haugastøl. Den var opprinnelig en anleggsvei bygget av rallarne som bygde jernbanen. Veien er nå en populær gang- og sykkelsti og er mye benyttet i sommermånedene, noe som gir stasjonen forholdsvis stor trafikk i sommermånedene og stasjonen er delvis betjent på denne tiden. Haugastøl er ikke blant de største stasjonene på høyfjellsstrekningen og ekspresstogene betjener ikke stasjonen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Bane NOR.png   Neste stasjon
Bergensbanen
Fjerntrafikk
41 Bergen - Oslo S