Haslev kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Haslev kirke
Haslev(1).JPG
ByggeårCa. 1100
Kirkerommet
PrekestolPrekestol fra 1579
DøpefontDøpefont i granitt fra 1936 av Harald Lønborg-Jensen
Plasser420
DiverseP.G. Andersen-orgel fra 1979 med 36 stemmer
Haslev kirke på Commons
Skipet sett mot syd
Alterpartiet
Prekestolen fra 1579

Haslev kirke er en kirke som ligger i Haslev utenfor Fakse i Region Sjælland. Den første stenkirken på stedet var en liten romansk bygning av krittsten og faksekalk og den besto av kor med apside og skip.

Den nåværende kirken er voldsomt ombygget, men man kan stadig se enkelte rester av den opprinnelige kirken i murverket. I begynnelsen av 1200-tallet ble bygningen utvidet mot øst, apsiden ble revet ned og koret fikk flat østvegg. Fra denne ombygningen kan man se et rundbuet vindu i det opprinnelige korets nordmur.

Omtrent samtidig ble det opprinnelige skipet forlenget mot vest og fikk gavl med tegl og krittsten lagt i siksakmønster; dette kan sees fra tårnets mellometasje.

Stolegavler med heraldikk

Sydmuren ble revet ned på begynnelsen av 1300-tallet og kirken ble utvidet mot syd. Samtidig ble det opprinnelige korets østgavl fornyet. Den nåværende østgavlen stammer imidlertid fra midten av 1400-tallet.

Tårnet ble oppført ca.1500. Ved samme anledning fikk kirken et sakristi mot nord, et nordkapell og et våpenhus mot syd. Av disse fire tilbyggene er tårnet og deler av våpenhuset bevart.

I 1914-16 gennemgikk kirken en voldsom restaurering under Harald Lønborg-Jensen. Han orienterte kirken syd-nord ved å bryte gjennom skipets murer og bygge et kor mot syd og et skip mot nord. Kirkens tidligere kor fungerer nå som østinngang til kirken og det tidligere skipet fungerer som korsarm mot vest. Det opprinnelige koret og skipet fikk bygget inn hvelv i begynnelsen av 1300-tallet.

Prekestolen er fra 1579 og bærer våpen for Oluf Krognos og Anna Hardenberg. På lydhimmelen er det våpen fra 1864 for Moltke og Knuth, tidligere eiere av Bregentved gods, som eide kirken fra 1648 til 1860.

Flere av stolverkets gavler fra ca.1560 er bevart, blant annet en herskapsstol med våpen for Krognos, Juel og Gøye og toppstykke med samme våpen som på prekestolen. Herskapsstolen bærer årstallet 1562.

Kordekorasjonen er utført av Gunnar Hansen i 1967. På det nåværende skipets nordvegg henger et maleri, «Korsfæstelsen», av Sven Havsteen-Mikkelsen.

Granittfonten er tegnet av H. Lønborg-Jensen og utført i 1936.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]