Hallingskeid stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hallingskeid»)
Hallingskeid stasjon
Den gamle Hallingskeid stasjon som brant i 1960.
LandNorges flagg Norge
Stasjonsnummer2323.000
StedHallingskeid
KommuneUlvik
Høyde o.h.1 110 meter
Distanse322,80 km
Høyde1110 moh.
EierBane NOR
Operatør(er)Vy Tog
Åpnet1908
Tjenester
Linje(r)Bergensbanen
Rute(r)F4
R40
Posisjonskart
Hallingskeid stasjon ligger i Hordaland
Hallingskeid stasjon
Hallingskeid stasjon
Hallingskeid stasjon (Hordaland)
Kart
Hallingskeid stasjon
60°40′05″N 7°15′09″Ø

Hallingskeid stasjon er en jernbanestasjon på Bergensbanen. Stasjonen ligger i Ulvik kommune mellom Myrdal og Finse. På grunn av værforholdene som råder der på vinterstid, ligger stasjonen inne i et snøoverbygg.

Tog av Type 73 stanser ikke på stasjonen, mens øvrige tog stanser på signal, dvs stå i enden av perrongen og hold ut hånden når toget kjører inn. Det er en del fjellhytter i området, og flere turstier har sitt utgangspunkt ved Hallingskeid. Det er ingen fastboende på Hallingskeid. I 1982 ble Hallingskeid nedgradert til en fjernstyrt stasjon uten fast bemanning.

Sykkelveien Rallarvegen går forbi stasjonen. Det er ikke mye vegetasjon i området, men mange innsjøer, elver og små fosser. Broer og hengebroer kan du også finne her.

På Hallingskeid er det kun Telenor som har mobildekning, og det er ingen mynt- eller korttelefon der. Det er imidlertid en telefon som automatisk ringer opp Myrdal stasjon til bruk for informasjon om tog. Hallingskeid ligger 1 110 moh og rundt 322,80 km fra Oslo S, regnet over Roa.

Branner[rediger | rediger kilde]

Snøoverbygget ved Hallingskeid, som brant i juni 2011.

Den 22. oktober 1960 brant Hallingskeid stasjon ned. Stasjonsbygning, vokterbolig og en fem hundre meter lang snøoverbygning gikk med. Fire familier med i alt fjorten personer ble dermed husløse. Baneformann Ole Fuglehaug var på kurs i Oslo, mens familien var igjen i fjellet. Først da det var mørkt, nådde den bekymrede Fuglehaug hjem, men alt stod vel til med kone og tre barn. Brannen startet i snøoverbygget hundre meter fra stasjonsbygningen, og i sterk østavind spredte ilden seg raskt. Stasjonsmester Mons Almenningen oppdaget flammene kl 11:55 og varslet Bergen, Myrdal og Finse. Dagtoget fra Bergen var da bare en knapp halvtime unna, og måtte returnere til Voss. Derfra ble passasjerene busset til Haugastøl.

Slokningsarbeidet var farlig, fordi fat med olje og bensin lå lagret både i snøoverbygget og lagerbygningen. Skinnegangen lå vridd og rødglødende igjen. Etter innsats fra hundre mann som la nye sviller og spor, kunne Bergensbanen gjenåpne bare 24 timer etter brannens start.[1]

I forbindelse med brannen på stasjonen høsten 2008 gikk det flere dager før det kunne gå tog der. Heller ikke vinteren 2007 kunne det gå tog forbi på grunn av et uhell med et tog som hadde kjørt utenfor skinnene midt mellom Hallingskeid og Myrdal stasjon. Den 16. juni 2011 ble stasjonen igjen rammet av brann da det begynte å brenne i snøoverbygget ved Hallingskeid. Et dobbelt togsett av typen NSB type 73 kjørte inn i brannen og tok deretter fyr, men alle om bord ble evakuert før brannen tok tak i togsettet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «I aske på høyfjellet», Bergens Tidende 22. oktober 2009
  2. ^ Aftenposten.no – To togsett brenner på Hallingskeid (Av Per Annar Holm, Arne Hofseth, Ørjan Torheim og Jo Hjelle. Publisert og besøkt 16. juni 2011)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon     Neste stasjon
Bergensbanen
Fjerntrafikk
F4Bergen - Oslo S
Regionaltrafikk
R40Bergen - Voss - Myrdal - Geilo
kun i sommersesong