Haga (Viken)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Haga (Akershus))
Hopp til navigering Hopp til søk
Haga
Haga nedenfor stasjonen.jpg
Ved Glomma, nedenfor stasjonen
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneNes
Postnummer1929 Auli
Areal0,64 km²
Befolkning701[a] (2021)
Bef.tetthet1 095,3 innb./km²

Haga
60°03′10″N 11°22′22″Ø

Haga er et tettsted i Nes kommune i Viken. Tettstedet har 701[1] innbyggere per 1. januar 2021, og ligger 11,5 kilometer sørvest for kommunesenteret Årnes og omtrent 14 kilometer nordøst for Sørumsand i nabokommunen Sørum. Tettstedet Aulifeltet ligger fire kilometer sør for Haga. Haga stasjon er stoppested på Kongsvingerbanen. På Haga har de en kiosk (Haga nærbutikk), en stadio(Haga stadion) to barnehager (Haga barnehage og læringsverkstedet) en barneskole (framtun skole) og mange fine turløyper for både ski, gå, løpe og sykle. Det er gangvei hele veien fra framtun skole og helt til auli.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Stedet ligger ved Glomma og var i flere hundre år det største sundstedet på Romerike. Haga er under sterk utbygging som pendlersted til Oslo. Her fantes det også inntil nylig Statoil bensinstasjon som nå drives videre som dagligvarebutikk. Tidligere hadde Haga mange dagligvarebutikker, postkontor og frisørsalong. Haga har også noe industri: Alna teglverk, plastvarefabrikk og trevarefabrikk. På Haga ligger også Framtun skole.

Haga idrettsforening har fotballag i 8. divisjon. Haga IF har også et kretsmesteskap i Akershus, tatt i 2006 i gutteklassen 15 år av Hagas gutter født i 1991.

Betel Haga er en frikirkelig menighet tilsluttet den norske pinsebevegelsen. Betel Haga ble stiftet i 1920.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 
Viken våpen.svgDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.