Gabriel Lippmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gabriel Lippmann
Gabriel Lippmann2.jpg
Gabriel Lippmann
Født 16. august 1845
Bonnevoie, Luxembourg
Død 13. juli 1921 (75 år)
SS «France», Atlanterhavet
Yrke Fysiker
Nasjonalitet Franskluxembourgsk
Medlem av Royal Society
Société philomathique de Paris
Det franske vitenskapsakademiet
Vitenskapsakademiet i St. Petersburg
Utmerkelser Nobelprisen i fysikk
Alma mater École Normale
Institusjoner Sorbonne

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1908

Gabriel Jonas Lippmann (født 16. august 1845 i Bonnevoie, Luxembourg, død 13. juli 1921 ombord på SS «France» i Atlanterhavet) var en franskluxembourgsk fysiker og Nobelprisvinner. I 1883 ble han professor i matematisk fysikk ved Sorbonne, Paris, og i 1886 i eksperimentalfysikk.

Lippmann arbeidet blant annet med undersøkelser av elektrolytisk polarisasjon og absolutte bestemmelser av enheten ohm for resistans. Han fant opp en direkte metode for fargefotografi i 1891, som ikke fikk praktisk anvendelse. Denne metoden bygde på interferens mellom lyset som falt direkte inn på en film, og lyset som ble reflektert fra et speil bak filmen. Interferensbildet som oppstad var avhengig av lysets bølgelengde. Ved belysning etter at filmen var fremkalt, ville fargene i det lyset som den var eksponert med, bli gjengitt. Metoden er omtrent den samme som i dag benyttes i holografi. Han ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1908 for denne oppfinnelsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Gabriel Lippmann – bilder, video eller lyd
NobelprisstubbDenne Nobelprisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.