Grundtvigs kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Grundtvigs kirke
Grundtvigskirken-nord-2005.jpg
Område Københavns kommuneRediger på Wikidata
Plassering BispebjergRediger på Wikidata
Bispedømme Københavns stiftRediger på Wikidata
Byggeår 1921–1940
Viet tilN.F.S. Grundtvig
Arkitektur
Periode Nygotikk, expressionist architectureRediger på Wikidata
Arkitekt P.V. Jensen KlintRediger på Wikidata
ByggematerialeGul mursten
Mål76 m x 35 m (med tverrskip), 22 m høy under skipets hvelv.
Tårn49 m høyt
Kirkerommet
PrekestolTo prekestoler; en i tårnet og en i koret
DøpefontAv faksekalk, tegnet av P.V. Jensen Klint
AlterMurt alterbord uten utsmykking
Plasser1400
DiverseKirkestoler av Kaare Klint. Lysekroner av Esben Klint. To orgler fra Marcussen & Søn.
Beliggenhet

Grundtvigs kirke
55°43′00″N 12°32′01″Ø
Grundtvigs kirke på Commons
Vestfasaden
Grundtvigkirken
Det indre med midtskip og kor

Grundtvigs kirke (eller Grundtvigskirken, opprinnelig Grundtvigs Minde-Kirke) på Bispebjerg i København er en kirke bygget til minne om presten og dikteren N.F.S. Grundtvig. Kirken er Danmarks siste store kirkebygg og ble innviet 8. september 1940. Grundtvigs kirke ble for en stor del finansiert ved innsamlede midler og var en gave fra det danske folk.

Arkitekt P.V. Jensen Klint sendte inn et forslag i forbindelse med en arkitektkonkurranse i 1912 og året etter leverte han inn et utkast til et minnetårn og kirke i gotikk. Forslaget ble debattert i noen år før det ble vedtatt og først 8. september 1921, på årsdagen for Grundtvigs 138-års fødselsdag, ble grunnstenen lagt ned.

Tårnet – Tårnkirken – ble innviet i 1927 som midlertidig sognekirke for det nye Bispebjerg sogn. I 1930 døde Jensen Klint og sønnen Kaare Klint overtok arbeidet med oppføringen av kirken etter farens ønske. Esben Klint, Kaare Klints sønn, sto for de siste arbeidene i kirken.

Kirkens monumentale utforming på toppen av Bispebjerg er inspirert av gotikken og de europeiske katedralene. Samtidig avspeiler kirken den middelalderske, sjællandske landsbykirken.

En komité var blitt nedsatt for å vurdere ulike steder hvor kirken kunne bygges og valget falt på Bispebjerg. Området var ubebygd, noe som passet Jensen Klint. Ettersom man ikke trengte å ta hensyn til eksisterende bebyggelse, kunne kirken stå i tradisjonell retning med koret vendt mot øst og tårnet mot vest. Bebyggelsen rundt kunne planlegges og bygges i harmoni med kirken og Jensen Klint tegnet leieboligene som København kommune var byggherre for.

Kirkebygningen[rediger | rediger kilde]

Grundtvigkirken er en syntese av flere arkitektoniske stilarter. I forberedelsene til prosjektet studerte Jensen Klint danske landsbykirker på Sjælland og deres tradisjonelle byggeteknikker, materialer og innredning var til inspirasjon.

Det mest slående trekket ved kirkebygningen er vestfasaden som minner om utsiden av et kirkeorgel. Det inneholder det 49 meter høye klokketårnet. Den imponerende fasaden leder øynene mot himmelen. Den nederste halvdelen av tårnet er av enkel tegl mens øvre del gir inntrykk av en ruglet overflate.

Skipet er av monumentale dimensjoner; total lengde med våpenhus og kor er 76 meter, bredden med sideskip er 35 meter. Interiøret er inspireret av gotikken og kan i størrelse sammenlignes med domkirken i København. Interiøret ligner en typisk gotisk kirke med skip, to sideskip og tverrskip. Også proporsjonene er gotiske; en lang smal kirke hvor det er høyt under taket og med søyler som stiger opp. Rundt seks millioner gul mursten ble brukt til byggverket.

Kirkens indre[rediger | rediger kilde]

Kirkerommet særpreges ved sin enkle eleganse. Selv om interiøret bygger på Jensen Klints skisser satte sønnen Kaare Klint sitt eget preg på det. Alterbordet er oppmurt av fem søyler og uten utsmykking. Kirken har to prekestoler; en i tårnkirken og en i hovedrommet. Begge er oppmurt av gul sten.

Døpefonten er i motsetning til det øvrige inventar laget av faksekalksten, noe som medvirker til at den skiller seg ut i kirkerommet. Den er tegnet av Jensen Klint.

Jensen Klints utkast viser at han hadde planlagt at det skulle være benkerader i hele kirken. Kaare Klint valgte å endre det ved å designe stoler. Det var opprinnelig 1863 stoler i kirken.

Kirken har to orgler; et kororgel fra 1940 hvor fasaden er tegnet av Kaare Klint og et hovedorgel fra 1965 med fasade tegnet av Esben Klint. Begge orglene ble bygget av Marcussen & Søn.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Øvrig litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gorm Harkær: Kaare Kint, Klintiana, 2010