Giovanni Angelo Becciu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giovanni Angelo Becciu
Giovanni Angelo Becciu par Claude Truong-Ngoc septembre 2018.jpg
Født2. juni 1948Rediger på Wikidata (72 år)
PattadaRediger på Wikidata
Utdannet ved Pontificia Ecclesiastica AcademiaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Teolog, diplomat, katolsk prest (1972–)[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet ItaliaRediger på Wikidata
Medlem av Pontificia Academia Sancti Thomae AquinatisRediger på Wikidata
Utmerkelser Storkors av Republikken Italias fortjenstorden, storkorset av Infante Dom Henriks orden[2]Rediger på Wikidata

Giovanni Angelo Becciu (født 2. juni 1948 i Pattada i provinsen Sassari i Italia) er en kurieerkebiskop i den katolske kirke, designert kardinal og utnevnt prefekt for Kongregasjonen for salig- og helligkåringsprosesser. Fra 2017 har han dessuten vært pavelig delegat for Malteserordenen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Giovanni Angelo Becciu ble presteviet 27. august 1972 av biskopen av Ozieri, Francesco Cogoni, for bispedømmet Ozieri. Han tok doktorgrad i kirkerett.

Det pavelige diplomati[rediger | rediger kilde]

Den 1. mai 1984 trådte Giovanni Angelo Becciu i inn i Pavestolens diplomatiske tjeneste. Han var sekretær ved de pavelige nuntiaturer til Tsjad og Den sentralafrikanske republikk. I 1985 ble Becciu dessuten nuntiatursekretær i Kongo.

I 1986 ble Giovanni Angelo Becciu nuntiatursekretær for rødehavsregionen og i Sudan. Han ble i 1988 nuntiatursekretær i New Zealand, på Fiji og for stillehavsområdet. I 1990 ble Becciu nuntiatursekretær i Gambia, Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Giovanni Angelo Becciu ble i 1992 postert til Storbritannia; så i 1995 nuntiaturråd i Frankrike. I 2000 ble han postert ti USA.

Erkebiskop[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham 15. oktober 2001 til titularerkebiskop av Rusellae og til apostolisk nuntius i Angola.[3] Den 15. november 2001 ble han tillike apostolisk nuntius i São Tomé og Príncipe.[4] Han ble bispeviet av kardinalstatssekretær Angelo kardinal Sodano den 1. desember samme år; medkonsekrerende var den apostoliske nuntius i Italia og San Marino erkebiskop Paolo Romeo, og biskopen av Ozieri Sebastiano Sanguinetti.

Den 23. juli 2009 sendte pave Benedikt XVI ham som apostolisk nuntius til Cuba.[5]

Benedikt XVI utnevnte ham 10. mai 2011 til substitutt i Statssekretariatet.[6] I dette embede bekreftet pave Frans han den 31. august 2013.[7] Han er også rådgiver for Troslærekongregasjonen.

Den 20. mai 2018 kunngjorde pave Frans at han utnevnte erkebiskop Becciu til kardinal, og at kreeringen skulle finne sted 29. juni samme år.[8]

Den 26. mai 2018 utnevnte pave Frans ham til prefekt for Kongregasjonen for salig- og helligkåringer, og at han skulle tiltre dette embede 31. august.[9]

I tillegg til sitt morsmål italiensk snakker Becciu fransk, engelsk, spansk og portugisisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]