Interferens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Interferens er fenomenet at svingninger på et punkt i et bølgende medium er lik summen av svingningene til alle bølgene som går gjennom punktet. Hvis for eksempel to bølger med samme amplitude møtes med samme fase i et punkt, vil svingningen i punktet bli summen, altså det dobbelte av hver enkelt. Dette kalles konstruktiv interferens. Hvis de derimot møttes i motfase, vil de oppheve hverandre, noe som kalles destruktiv interferens.

«Bølger kan være på nøyaktig samme sted til samme tid. Bølgene interfererer når de virker sammen og lager et felles bølgemønster. Utslaget i hvert punkt blir summen av utslagene til hver bølge.» «Når to bølger interfererer, lager de et samlet utslag som er lik summen av utslagene hos hver av bølgene. Vi skriver det samlede utslaget som y(t)=y1(t)+y2(t) der y1(t) og y2(t) er utslagene hos enkeltbølgene ved tidspunktet t. Utslagene kan være positive, negative eller null.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ERGO [Fysikk 1]. Petter Callin, Jan Pålsgård, Rune Stadsnes, Cathrine Wahlstrøm Tellefsen. Aschehoug & Co. (W. Nygaard) 2007.

Se også[rediger | rediger kilde]

fysikkstubbDenne fysikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.