Futurama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Futurama
Generell informasjon
SjangerAnimasjon / Komedie / Science Fiction
Prod.landAmerikansk
Sesonger10
Episoder150
Lengde22 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Stemmer avBilly West, Parker Posey, Roseanne Barr, John DiMaggio, Katey Sagal, Tress MacNeille, Maurice LaMarche, Lauren Tom, Phil LaMarr, David Herman, Dan Castellaneta, Tom Kenny, Bob Odenkirk, Pamela Anderson, Sigourney Weaver, Leonard Nimoy, Lucy Liu, Stephen Hawking, Nora Dunn, William Shatner, Walter Koenig, George Takei, Nichelle Nichols, Jonathan Frakes, Claudia Schiffer, John Goodman, Hank Azaria, Pauly Shore, Conan O'Brien, Chris Elliott, Katee Sackhoff, Bea Arthur, Mark Mothersbaugh, Craig Ferguson, Coolio, Buzz Aldrin, Patton Oswalt, Phil Hendrie, Wanda Sykes, Robert Wagner, Patrick Stewart, Dawnn Lewis, Emilia Clarke, Tara Strong, Seth MacFarlane, Sarah Silverman, Adam West, Burt Ward, Ad-Rock, Jan Hooks, Mike D, Estelle Harris, Suzie Plakson, Karen Maruyama, Nancy Cartwright
Bak kamera
Skaper(e)Matt Groening, David X. Cohen
ProdusentDavid X. Cohen
MusikkChristopher Tyng
Prod.selskapFox Broadcasting Company
Sending
Periode28. mars 19994. september 2013
TV-kanalFOX (1999-2003) og Comedy Central (2008-2013)
Teknisk informasjon
Bildeformat4:3 SDTV 480i (sesong 1-4)
16:9 HDTV 1080p (sesong 5-7 )
LydformatDolby Surround (sesong 1-4)
Dolby Digital 5.1 (sesong 5-7 )
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Futurama er en amerikansk animert komiserie laget av Matt Groening (som også står bak suksessen The Simpsons) som gikk på amerikansk TV fra 1999 til 2013. Handlingen foregår nærmere 1000 år fram i tid i New York som nå blir kalt «New New York». I motsetning til The Simpsons eldes folkene i serien, og tiden går.

Den første episoden av Futurama ble sendt på FOX den 28. mars 1999 med tittelen Space Pilot 3000. Serien ble raskt en suksess, og mange fans av serien ble skuffet da den sluttet i august 2003, etter 72 episoder. Fire Futurama-filmer ble deretter produsert for DVD i perioden 2008-2009. Etter filmenes suksess kjøpte kanalen Comedy Central rettigheter til å vise repriser og bestilte også en ny sesong av serien. Serien gjenoppsto dermed i 2008, og gikk frem til 2013.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Histroien finner hovedsakelig sted i «New New York» på begynnelsen av det 31. århundre. Byen New New York har blitt bygget over ruinene av det som var New York City i 1999. I fremtiden er New York en katakombe-lignende rom som fungerer som New New Yorks kloakkanlegg, og blir referert til som "Old New York". Deler av kloakken er bebodd av mutanter. Global oppvarming, lite fleksibelt byråkrati og narkotika-misbruk er noen av temaene som har blitt overdrevet i det 31. århundre - i en verden hvor problemene har blitt både mer ekstreme og mer vanlige. Akkurat som New York har blitt en mer ekstrem versjon av seg selv i fremtiden, får andre steder på jorden samme behandling; Los Angeles, for eksempel, blir avbildet som en smog-fylt apokalyptisk ødemark.

Tallrike teknologiske fremskritt har blitt gjort mellom nåtiden og det 31. århundre. Head Museum inneholder en samling hoder i live i krukker. Dette har resultert i at en rekke historiske personer og kjendiser fra 2000-tallet er til stede, inkludert Matt Groening selv. Men flere av disse bevarte hodene som vises er de av mennesker som allerede var døde i god tid før denne teknologien ble oppfunnet. Blant annet USAs tidligere president Richard Nixon, som døde i 1994 - men som dukker opp i en rekke episoder på Futurama.

Internett i fremtiden er treigt og består i stor grad av pornografi, popup-annonser eller chatte-tjenester. TV er fremdeles en primær form for underholdning. Selvbevisste roboter er et dagligdags syn, og er hovedårsaken til global oppvarming på grunn av eksos fra deres alkohol-drevne systemer. Hjulet har blitt foreldet (ingen andre enn Fry ser ut til å kjenne igjen dette designet) etter å ha blitt glemt, og har blitt erstattet med svevebiler og et nettverk av store, pneumatiske transport-rør.

Miljømessig gjenstår det fremdeles en rekke vanlige dyr, sammen med muterte skapninger, og utenomjordiske dyr. Ansjos har vært utryddet i 800 år, og jorden lider fremdeles på grunn av virkningene av klimagasser - selv om Leela i en episode nevner at disse effektene har blitt motvirket av atom-vinter. I en annen episode har effektene av global oppvarming blitt noe dempet ved at de slipper en gigantisk isbit i havet, og senere ved å skyve Jorden lenger bort fra solen - noe som også forlenget året med en uke.

Religion er en fremtredende del av samfunnet, selv om de dominerende religionene har utviklet seg. En sammenslåing av de store religiøse gruppene på 1900-tallet har resultert i First Amalgamated Church, og Voodoo nå er relativt normalt. Nye religioner inkluderer oprahisme, robotologi og den forbudte religionen Star Trek-fandom. Religiøse skikkelser inkluderer far Changstein-El-Gamal, robot-djevelen, pastor Lionel Preacherbot og referanser til romvesen-paven - som ser ut til å være en stor krokodille-lignende skapning. Flere store høytider har roboter knyttet til seg, inkludert den morderiske Robot-julenissen og Kwanzaa-bot. Mens svært få episoder utelukkende fokuserer på religion i Futurama-universet, dekker de et bredt spekter av emner, inkludert pre-destinasjon, bønner, frelsens natur og religiøs omvendelse.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

 • Philip J. Fry (Billy West) er en helt vanlig, umoden, sjuskete pizzabud som blir frosset ned, midnatt den 31. desember 1999 og våkner opp tusen år senere; 31. desember 2999. Han blir tildelt jobb som leveringsgutt ved Planet Express, et firma som eies av sin eneste levende slektning, Professor Hubert J. Fansworth. Man kan allerede fra første episode av, se at han er forelsket i Leela.
 • Turanga Leela (Katey Sagal) er den smarte, en-øyde kapteinen på Planet Express Ship. Foreldrene forlot henne da hun var en liten baby. Hun vokste opp på et barnehjem og trodde lenge at hun var et romvesen fra en annen planet, men fant senere ut at hun faktisk var en mutant. Hun er ikke forelsket i Fry (hele tiden).
 • Bender Bending Rodriguez (John DiMaggio) er en 4 år gammel alkoholdrevet, sigar-røykende, kleptomanisk, misantropisk, robot. Han var programmert til å forme bjelker til selvmords-kiosker, og senere gjort til kokk på Planet Express Ship. Han er nå Salgsdirektør-assistent i Planet Express. Han er Frys beste venn og de deler leilighet. Han skal også ha drømmer om å bli folkesanger og profesjonell kokk.
 • Hubert J. Farnsworth (Billy West) er den 160 år gamle tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-(osv)-oldenevøen til Fry. Han er en gal oppfinner og eier av Planet Express. Han er veldig intelligent, men har dårlig hukommelse. Professoren, som han ofte kalles, har en 12 år gammel klone som heter Cubert.
 • Dr. John E. Zoidberg (Billy West) er et hummer-liknende romvesen fra planeten Decapod 10, og er en nevrotisk lege hos Planet Express. Inntektene hans er like dårlig som hans kjennskap til menneskelige anatomi. Han har alltid hatt en drøm om å bli en kjent komiker, slik som sin onkel Harold Zoid.
 • Amy Wong (Lauren Tom) er ei bortskjemt overklassejente fra Mars. Hun er professorens lærling og jobber med forskjellige ting hos Planet Express, men er der hovedsakelig fordi professoren liker å ha noen med samme blodtype i nærheten.
 • Hermes Conrad (Phil LaMarr) er en jamaikansk regnskapsfører på Planet Express. Han er i tillegg en 37. nivås byråkrat (som blir degradert til nivå 36 i serien) og er svært pirkete på regler. Hermes er også en tidligere mester i olympisk limbo, før han la opp i 2980, da en ung fan knakk ryggen etter å ha etterlignet ham. Han har en kone, LaBarbara, og en 12 år gammel sønn, Dwight.
 • Zapp Brannigan (Billy West) er ikke medlem av Planet Express, men dukker opp ofte i serien. Han er en egoistisk romskips-kaptein som ubarmhjertig forfølger Leela.
 • Kif Kroker (Maurice LaMarche) er Zapp Brannigans 4. løytnant og lidende personlige assistent. Kif er av den amfibiske art, som lever på planeten Amphibios 9. Han er svært sjenert og er forelsket i Amy.
 • Harold Zoid, komiker og onkel til Dr. Zoidberg.

Anthology of Interest[rediger | rediger kilde]

Anthology of Interest var spesialepisoder som ble laget for TV-serien Futurama, inspirert av Treehouse of Horror-episodene i serieskaper Matt Groenings andre TV-serie The Simpsons. I likhet med disse består de av tre separate segmenter, og det er ingen kontinuitet med resten av serien. Det ble laget to Anthology of Interest-episoder, til sesong 2 og 3.

Rammen rundt episodene er Professor Hubert J. Farnsworths what-if-maskin som viser en alternativ virkelighet som de ulike figurene spør om. Spørsmålene de stiller er:

Anthology of Interest I:

 • Hva hvis Bender var 500 fot høy?
 • Hva hvis Leela var litt mer impulsiv?
 • Hva hvis Fry ikke hadde blitt frosset ned?

(I slutten av episoden ser vi at alt dreier seg om hva som ville skjedd om professoren hadde funnet opp ting-forlengeren – en pekestokk.)

Anthology of Interest II:

 • Hva hvis Bender var et menneske?
 • Hva hvis verden var mer som videospill?
 • Hva hvis Leela fant sin opprinnelige verden?

(Den siste vises ikke, Leela slås bevisstløs og man ser i stedet en drøm hun har.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]