Futurama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Futurama
orig. Futurama
Generell informasjon
Sjanger Animasjon, svart komedie, Science Fiction
Nasjonalitet USA USA
Sesonger 7
Episoder 140 (liste)
Lengde Cirka 22 min min. per episode
Foran kamera
Medvirkende Billy West
Katey Sagal
John DiMaggio
Tress MacNeille
Phil LaMarr
Lauren Tom
Maurice LaMarche
David Herman
Kath Soucie
Frank Welker
Bak kamera
Skapere Matt Groening
Utvikler Matt Groening
David X. Cohen
Prod.leder Matt Groening
David X. Cohen
Ken Keeler
Sending
Periode 28. mars 199910. august 2003
23. mars 2008 - 4. september 2013
Kanal USA FOX og Comedy Central
Norge TV 2, Viasat 4, FOX Norge
Annen informasjon
Språk Engelsk
Bildeformat 4:3 SDTV 480i (sesong 1-4)
16:9 HDTV 1080p (sesong 5-7 )
Lydformat Dolby Surround (sesong 1-4)
Dolby Digital 5.1 (sesong 5-7 )
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata
Offisiell nettside

Futurama er en amerikansk animert komedie laget av Matt Groening, som også står bak suksessen The Simpsons.

Den første episoden av Futurama ble sendt 28. mars 1999 med tittelen Space Pilot 3000. Serien ble raskt en suksess, og mange fans av serien ble skuffet da den sluttet i august 2003. Det ble til sammen laget 72 episoder. Fire nye Futurama-filmer ble produsert og kom direkte på DVD fra 2007-2009, den første kom ut i USA i november 2007. Etter filmenes suksess kjøpte kanelen Comedy Central rettigheter til å vise repriser og bestilte en ny sesong av serien. I 2013 ble det bestemt at 7 sesongen vil være den siste, og Comedy Central vil stoppe produksjon av serien, til tross at Matt Groening har uttalt at han ville prøve å få en annen TV-kanal til å vise serien. Siste episode blir sendt i USA 4. september 2013.

Handlingen foregår nærmere 1000 år fram i tid i New York som nå blir kalt «New New York». I motsetning til The Simpsons eldes folkene i serien, og tiden går.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

 • Philip J. Fry (Billy West) er en helt vanlig, umoden, sjuskete pizzabud som blir frosset ned, midnatt den 31. desember 1999 og våkner opp tusen år senere; 31. desember 2999. Han blir tildelt jobb som leveringsgutt ved Planet Express, et firma som eies av sin eneste levende slektning, Professor Hubert J. Fansworth. Man kan allerede fra første episode av, se at han er forelsket i Leela.
 • Turanga Leela (Katey Sagal) er den smarte, en-øyde kapteinen på Planet Express Ship. Foreldrene forlot henne da hun var en liten baby. Hun vokste opp på et barnehjem og trodde lenge at hun var et romvesen fra en annen planet, men fant senere ut at hun faktisk var en mutant. Hun er ikke forelsket i Fry (hele tiden).
 • Bender Bending Rodriguez (John DiMaggio) er en 4 år gammel alkoholdrevet, sigar-røykende, kleptomanisk, misantropisk, robot. Han var programmert til å forme bjelker til selvmords-kiosker, og senere gjort til kokk på Planet Express Ship. Han er nå Salgsdirektør-assistent i Planet Express. Han er Frys beste venn og de deler leilighet. Han skal også ha drømmer om å bli folkesanger og profesjonell kokk.
 • Hubert J. Farnsworth (Billy West) er den 160 år gamle tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-(osv)-oldenevøen til Fry. Han er en gal oppfinner og eier av Planet Express. Han er veldig intelligent, men har dårlig hukommelse. Professoren, som han ofte kalles, har en 12 år gammel klone som heter Cubert.
 • Dr. John E. Zoidberg (Billy West) er et hummer-liknende romvesen fra planeten Decapod 10, og er en nevrotisk lege hos Planet Express. Inntektene hans er like dårlig som hans kjennskap til menneskelige anatomi. Han har alltid hatt en drøm om å bli en kjent komiker, slik som sin onkel Harold Zoid.
 • Amy Wong (Lauren Tom) er ei bortskjemt overklassejente fra Mars. Hun er professorens lærling og jobber med forskjellige ting hos Planet Express, men er der hovedsakelig fordi professoren liker å ha noen med samme blodtype i nærheten.
 • Hermes Conrad (Phil LaMarr) er en jamaikansk regnskapsfører på Planet Express. Han er i tillegg en 37. nivås byråkrat (som blir degradert til nivå 36 i serien) og er svært pirkete på regler. Hermes er også en tidligere mester i olympisk limbo, før han la opp i 2980, da en ung fan knakk ryggen etter å ha etterlignet ham. Han har en kone, LaBarbara, og en 12 år gammel sønn, Dwight.
 • Zapp Brannigan (Billy West) er ikke medlem av Planet Express, men dukker opp ofte i serien. Han er en egoistisk romskips-kaptein som ubarmhjertig forfølger Leela.
 • Kif Kroker (Maurice LaMarche) er Zapp Brannigans 4. løytnant og lidende personlige assistent. Kif er av den amfibiske art, som lever på planeten Amphibios 9. Han er svært sjenert og er forelsket i Amy.
 • Harold Zoid, komiker og onkel til Dr. Zoidberg.

Anthology of Interest[rediger | rediger kilde]

Anthology of Interest var spesialepisoder som ble laget for TV-serien Futurama, inspirert av Treehouse of Horror-episodene i serieskaper Matt Groenings andre TV-serie The Simpsons. I likhet med disse består de av tre separate segmenter, og det er ingen kontinuitet med resten av serien. Det ble laget to Anthology of Interest-episoder, til sesong 2 og 3.

Rammen rundt episodene er Professor Hubert J. Farnsworths what-if-maskin som viser en alternativ virkelighet som de ulike figurene spør om. Spørsmålene de stiller er:

Anthology of Interest I:

 • Hva hvis Bender var 500 fot høy?
 • Hva hvis Leela var litt mer impulsiv?
 • Hva hvis Fry ikke hadde blitt frosset ned?

(I slutten av episoden ser vi at alt dreier seg om hva som ville skjedd om professoren hadde funnet opp tingforlengeren – en pekestokk.)

Anthology of Interest II:

 • Hva hvis Bender var et menneske?
 • Hva hvis verden var mer som videospill?
 • Hva hvis Leela fant sin opprinnelige verden?

(Den siste vises ikke, Leela slås bevisstløs og man ser i stedet en drøm hun har.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]