Hopp til innhold

Seth MacFarlane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Seth MacFarlane
FødtSeth Woodbury MacFarlane
26. okt. 1973[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (50 år)
Kent (Connecticut)[5]
BeskjeftigelseAnimatør, komiker, filmregissør, stemmeskuespiller, sanger, filmprodusent, komponist, manusforfatter, sangtekstforfatter, fjernsynsprodusent, arrangementvert, TV-regissør, skuespiller, showrunner Rediger på Wikidata
Utdannet vedRhode Island School of Design (studieretning: animasjon)[5]
Kent School[5]
MorAnn Perry Sager
SøskenRachael MacFarlane (yngre søster)
Spencer Laudiero (svoger)
PartiDet demokratiske parti
NasjonalitetUSA
Medlem avWriters Guild of America West
Utmerkelser
8 oppføringer
Primetime Emmy Award for Outstanding Character Voice-Over Performance (2016) (for: Familien Griffin)
MTV Movie Award for Best On-Screen Duo (2013) (for: Ted)
Primetime Emmy Award for Outstanding Original Music and Lyrics (2002) (for: Familien Griffin)
Primetime Emmy Award for Outstanding Voice-Over Performance (2000) (for: Familien Griffin)
Primetime Emmy Award for Outstanding Character Voice-Over Performance (2016) (for: Familien Griffin)
Primetime Emmy Award for Outstanding Character Voice-Over Performance (2017) (for: Familien Griffin)
Primetime Emmy Award for Outstanding Character Voice-Over Performance (2019) (for: Familien Griffin)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år1995
IMDbIMDb
Signatur
Seth MacFarlanes signatur

Seth Woodbury MacFarlane (født 1973) er en Emmy-vinnende amerikansk animatør, manusforfatter, TV-produsent, TV-regissør og stemmeskuespiller. Han er mest kjent som skaperen av animasjonsseriene Family Guy og American Dad. Han står også bak filmer som Ted (2012) og oppfølgeren Ted 2 (2015) samt A Million Ways to Die in the West (2014).

Tidlig karriere

[rediger | rediger kilde]

Etter å ha fullført high school begynte MacFarlane på animasjonsstudier ved Rhode Island School of Design, som var inspirasjonskilden til at Family Guy fikk handling fra nettopp Rhode Island. Mens han gikk på college laget han en kortfilm ved navn The Life of Larry, en tidlig forgjenger til Family Guy. Etter å ha blitt uteksaminert ble han leid inn av Hanna-Barbera Productions, og fikk senere jobb som animatør og skribent for Cartoon Networks Cartoon Cartoons-serie, som inkluderte Johnny Bravo, Dexter's Laboratory og Cow and Chicken. Han var også manusforfatter til den animerte versjonen av Ace Ventura: Pet Detective.

I 1996 laget MacFarlane en oppfølger til The Life of Larry for Hanna-Barbera Cartoons, som han kalte Larry and Steve. Filmen handlet om den brautete, middelaldrende Larry, og den svært intelligente hunden hans, Steve. Denne kortfilmen ble sendt som en av Cartoon Networks World Premiere Toons. Direktørene ved FOX så begge Larry-filmene, og tok kontakt med MacFarlane for å skape en serie basert på figurene.

MacFarlane er en flink pianist og sanger som, da han var ung, arbeidet med de samme vokaltrenerne som Frank Sinatra. Han er en stor fan av musikaler, og innlemmer ofte musikalnummere i sitt arbeide.

Family Guy

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Family Guy

Seth MacFarlane har stemmen til flere av hovedrollene i TV-serien Family Guy, en animasjonsserie som handler om livene til familien Griffin. I serien har MacFarlane stemmene til Peter, en brautete dust og overhodet i familien, Brian, den veltalende, rasjonelle og alkoholiserte hunden, Stewie, den stormannsgale og komisk intelligente babyen som snakker britisk engelsk til Brian og seerne, Glenn Quagmire, den sexgale naboen, og Tom Tucker, en lokal nyhetsanker. Han har også stemmen til flere av figurene som bare opptrer av og til i serien.

American Dad!

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: American Dad!

American Dad! er MacFarlanes andre serie, og ble for første gang vist etter Super Bowl XXXIX som en førpremiere, den 6. februar 2005. Den 1. mai 2005 begynte serien å gå fast på FOX. American Dad! handler om Stan Smith, en CIA-agent som er overbevist om at terrorister er over alt, selv i hans egen husstand. Han har en kjærlig kone og to barn, sammen med to uvanlige beboere: Roger, romvesenet som reddet Stan fra Area 51, og Klaus, gullfisken som er vert til den transplanterte hjernen til en østtysk olympisk skiløper. I 2006 avgjorde FOX at American Dad! skulle sendes i to sesonger til. MacFarlane har stemmen til Stan, mens søsteren Rachael har stemmen til Stans datter Hayley.

The Cleveland Show

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: The Cleveland Show

The Cleveland Show var Macfarlanes tredje serie, og denne hadde premiere 27. september 2009 på Fox i USA og på Global i Canada. I norge hadde den premiere 13. august 2010. Dette er en spin-off serie av Familien Griffin, hvor Cleveland Brown flytter bort fra Quahog og familien Griffin etter at han ble skilt fra sin kone Loretta etter hun var utro med hans bestevenn Glenn Quagmire. Serien ble avsluttet 19. mai 2013 etter fire sesonger og 88 episoder.

Bemerkelsesverdige gjesteopptredener

[rediger | rediger kilde]

MacFarlane er en stor fan av Star Trek, og har opptrådt som ingeniør Ensign Rivers i serien Star Trek: Enterprise, i episoden «The Forgotten» i sesong tre, og «Affliction» i sesong fire. Siden den gang har Patrick Stewart hatt en tilbakevendende rolle som CIA-direktør i American Dad! (samt at han hadde rollen som sin berømte figur Jean-Luc Picard i en episode av Family Guy). MacFarlane har også opptrådt i en episode av Gilmore Girls fra 2002, den han spilte en av Lorelais klassekamerater. Han har også opptrådt i en episode av The War at Home hvor han spilte daten til 17-åringen Hillary, en 33 år gammel selger av illegale rusmidler.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Seth-MacFarlane, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GeneaStar, oppført som Seth Macfarlane, GeneaStar person-ID macfarlanes[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Artists of the World Online, oppført som Seth Macfarlane, AKL Online kunstner-ID 18378cc8-8e9f-4597-8d1f-bf1c5fbf3711[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Lambiek Comiclopedia, Lambiek Comiclopedia artist ID m/macfarlane_seth, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c Who's Who in Animated Cartoon (2006 Applause Theatre & Cinema Books ed.), avsnitt, vers eller paragraf Macfarlane, Seth[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]