Hopp til innhold

Founding Fathers of the United States

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Trumbulls monumentalmaleri «Uavhengighetserklæringen» (Declaration of Independence) viser flere av «USAs landsfedre» som presenterer utkastet til Den amerikanske uavhengighetserklæringen 1776.

Founding Fathers of the United States (engelsk for «USAs landsfedre») var de politiske lederne som ledet den amerikanske revolusjon mot Storbritannia. De fleste av dem var etterkommere av kolonister som bosatte seg i de tretten kolonier i Nord-Amerika. De var de som undertegnet den amerikanske uavhengighetserklæringen i 1776. Disse omfatter også dem som deltok ved å vedta USAs nye grunnlov ved årsskiftet 1787-1788.

Historikeren Richard B. Morris identifisert i 1973 de følgende sju figurer som de fremste grunnlovsfedre: Alexander Hamilton, John Adams, Benjamin Franklin, John Jay, Thomas Jefferson, James Madison og George Washington.[1][2] Adams, Jefferson, and Franklin var medlem av Komiteen med de fem som skrev den amerikanske uavhengighetserklæringen. Hamilton, Madison, og Jay skrev Føderistpapirene, en serie på 85 artikler som argumenterte for ratifiseringen av USAs grunnlov.[3] Jay og Adams skrev utkastene for deres respektive delstater New York (1777) og Massachusetts (1780) og det kom til å prege språket for USAs grunnlov.[4] Jay, Adams og Franklin forhandlet Parisavtalen (1783) som avsluttet den amerikanske revolusjon.[5] Washington var øverstkommanderende i den kontinentale armé og var president i Den kontinentale konvensjonen. Alle hadde i tillegg viktige roller i USA tidlig regjering hvor Washington, Adams, Jefferson, og Madison tjenestegjorde som president. Jay var USAs første sjefsdommer i den høyeste domstol, Hamilton var den første finansminister, og Franklin var USAs fremste diplomat, og senere regjeringsleder i Pennsylvania.

Nesten alle delegatene som er blitt kalt USAs landsfedre, representerte et tverrsnitt av det amerikanske lederskapet på 1700-tallet. De var velutdannede menn med flere midler enn gjennomsnittet av den amerikanske befolkningen på denne tiden. Flere av dem var også ledere og samfunnstopper i sine respektive lokalsamfunn.

Mange var også fremtredende innenfor nasjonale anliggender i den nye nasjonen. Nesten alle hadde tatt del i den amerikanske revolusjonen og tjenestegjort i den kontinentale armé, de fleste i posisjoner som kommandanter og ledere over grupper med soldater.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Morris, Richard B. (1973): Seven Who Shaped Our Destiny: The Founding Fathers as Revolutionaries, New York: Harper & Row
  2. ^ Kettler, Sarah (4. juli 2017): «The Founding Fathers: Who Were They Really?», Biography.
  3. ^ «Federalist Papers», Library of Congress
  4. ^ «About America, The Constitution of the United States» (PDF), World Book.
  5. ^ «Forgotten Founding Father», PBS NewsHour

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]