Founding Fathers of the United States

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Trumbulls monumentalmaleri «Uavhengighetserklæringen» (Declaration of Independence) viser flere av «USAs landsfedre» som presenterer utkastet til Den amerikanske uavhengighetserklæringen 1776. Maleriet ble overtatt av Kongressen i 1819.

Founding Fathers of the United States (engelsk for «USAs landsfedre») var de politiske lederne som undertegnet den amerikanske uavhengighetserklæringen i 1776, eller som på annen måte tok del i den amerikanske revolusjon, med det mål for øye å få amerikansk uavhengighet fra Storbritannia. Disse omfatter også dem som deltok ved å vedta USAs nye grunnlov ved årsskiftet 1787-1788.

De mest kjente «grunnlovsfedrene» var Benjamin Franklin, George Washington, John Adams, Thomas Jefferson, John Jay, James Madison og Alexander Hamilton. Flere av disse var tidligere britiske kolonister som gjorde opprør mot det britiske kolonistyret i USA.

Nesten alle delegatene som er blitt kalt USAs landsfedre, representerte et tverrsnitt av det amerikanske lederskapet på 1700-tallet. De var velutdannede menn med flere midler enn gjennomsnittet av den amerikanske befolkningen på denne tiden. Flere av dem var også ledere og samfunnstopper i sine respektive lokalsamfunn.

Mange var også fremtredende innenfor nasjonale anliggender i den nye nasjonen. Nesten alle hadde tatt del i den amerikanske revolusjonen og tjenestegjort i den kontinentale armé, de fleste i posisjoner som kommandanter og ledere over grupper med soldater.