Evakueringsdagen (Massachusetts)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Evakueringsdagen (engelsk: Evacuation Day), 17. mars i Suffolk County, Massachusetts, USA, er en offisiell minnedag til minne om de britiske styrkenes evakuering av byen Boston under den amerikanske uavhengighetskrigen. Dagen feires også i Cambridge og Somerville. Skoler og kontorene til de lokale styresmaktene stenges den påfølgende mandagen.

Beleiringen av Boston tok slutt etter elleve måneder den 17. mars 1776 da den kontinentale armé under general George Washington plasserte erobrede kanoner fra Fort TiconderogaDorchester Heights sør i Boston. Med klar utsikt over byen og den trange havnen hvor den britiske marinens skip lå, hadde amerikanerne et klart overtak på general William Howes garnison. For å forhindre det som ville blitt en uunngåelig nedslaktning av hans styrker, gikk Howe med på å trekke seg tilbake til Nova Scotia med hjelp av sine skip, uten å sette byen i brann da han dro.

Boston var en av de viktigste havnene i den nye verden og, ironisk nok, en av de letteste å forsvare, siden der bare er en eneste kanal inn i havnen som er omgitt av øyer. Det at amerikanerne var i stand til å fordrive flere tusen hardbarkede soldater og 1100 lojalister kun ved hjelp av noen varselskudd og uten tap av liv eller eiendom, var en betydelig bedrift og Washingtons første seier i krigen. Hendelsen var også et betydelig moralsk løft for det nye landet, siden byen hvor opprøret mot britene startet, var den første som ble frigjort. Boston ble aldri angrepet igjen.

Etter et feilslått forsøk i 1876, ble minnedagen til slutt proklamert på 125-årsjubileet i 1901. Det var ikke tilfeldig at denne perioden var preget av fremgangen til irsk politisk makt i Boston. 17. mars er også St. Patrick's Day, noe som ga Bostons store irske befolkning en ytterligere grunn til å feire.