Slaget ved Moore’s Creek Bridge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget ved Moore's Creek Bridge
Konflikt: den amerikanske uavhengighetskrigen
Dato27. februar 1776
StedNær Wilmington i Nord-Carolina
ResultatPatriotisk seier
Stridende parter
USAs flagg PatrioterFlag of the United States (1776–1777).svg Lojalister
Kommandanter og ledere
USAs flagg Richard Caswell
USAs flagg Lillington
Flag of the United States (1776–1777).svg Donald McLeod
Styrker
10001500
Tap
1 død
1 såret
30 døde eller såret
850 tatt til fange
Den amerikanske uavhengighetskrigen
BostonCanadaNew York og New JerseySaratogaPhiladelphiaVestfrontenSullivan-ekspedisjonenSørfrontenMarine
Sørfronten
WilliamsburgGreat BridgeMoore's Creek BridgeRisbåteneAlligator Bridge - BeaufortKettle CreekBriar CreekStono FerrySavannahCharlestonWaxhaw - CamdenKings MountainCowpensGuilford Court HouseHobkirk's HillEutaw SpringsYorktown

Slaget ved Moore's Creek Bridge ble utkjempet nær Wilmington i Nord-Carolina den 27. februar 1776 mellom patrioter fra North Carolina og skotske lojalister. Den amerikanske seieren førte til støtte for revolusjonen og økt rekruttering av soldater til deres styrker.

En gruppe lojalistiske styrker under kommando av oberst Donald McLeod, en 80 år gammel erfaren britisk offiser, samlet seg 15. februar i respons til patriotenes bevegelser i regionen. McLeod ledet en styrke på rundt 700 skotske emigranter og 800 lojalistiske militsmenn mot atlanterhavskysten med planer om å slutte seg til en gruppe britiske regulære soldater ved Moore's Creek Bridge som lå rundt 32 km nord for Wilmington. En gruppe på rundt 1000 frivillige og minutemen bestemte seg for å utfordre lojalistenes marsj mot kysten.

Morgengry den 27. februar 1776 førte med seg tåke, og høylandsskottene ankom med trommer og sekkepiper, noen var kledd i kilt, og oppdaget at broa var blokkert av opprørerne ledet av oberstene Lillington og Richard Caswell. Britene stormet mot broa, bare for å bli møtt av tunge skuddsalver på kloss hold. Hele den angripende avdelingen ble meiet ned på bare ti minutter, og kolonistene stormet over broa i et motangrep og tvang de gjenværende skottene og lojalistene på flukt. Patriotene seiret og mistet bare en mann mens en annen ble såret. De påførte fienden et tap på 30 menn og forhindret at avdelingen kunne slutte seg til de britiske soldatene. Over 850 lojalister og andre britiske styrker ble tatt til fange de neste dagene, inkludert oberst McLeod.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]