Hopp til innhold

Cascata delle Marmore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cascata delle Marmore
Cascate delle Marmore sett fra Vasi ved veien Valnerina.
LandItalias flagg Italia
Høyde o.h.326 meter
BeliggenhetVed Terni, Umbria
ElvVelino
FossetypeFlertrinns
Fallhøyder
 – Totalt fall
 – Høyeste loddrette fall
 – Antall fall

165 m
83 m
3
Posisjonskart
Cascata delle Marmore ligger i Italia
Cascata delle Marmore
Cascata delle Marmore
Cascata delle Marmore (Italia)
Kart
Cascata delle Marmore
42°33′04″N 12°42′55″Ø

Cascata delle Marmore (Marmorfallene) er en kunstig foss som romerne lagde i Italia. Den har et totalt fall på 165 meter, som den høyeste menneskelagde fossen i verden. Fossen har tre fall, der det øverste er det høyeste på 83 meter.

Fossen ligger 7,7 km fra Terni, i regionen Umbria.

Fossen er en del av elva Velino etter at elva har forlatt innsjøen Piediluco nær Marmore. Den stuper ned i dalen til elva Nera og vannstrømmen ble skrudd av og på etter et fast skjema. Synet av vannet som stuper utenfor kanten er en turistattraksjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Velino renner igjennom et høyland som ligger rundt byen Rieti. I antikken skapte elva et våtmarksområde som førte til sykdom i området (antakelig malaria). For å bli kvitt dette problemet i Rieti gav den romerske konsulen Manlius Curius Dentatus i 271 f.Kr. ordre om å omdirigere vannet over klippene ved Marmore og ned i elva Nera nedenfor. Løsningen førte imidlertid til et problem siden Nera i våte perioder flommet over og truet byen Terni. Dette medførte en konflikt mellom de to byene som til slutt kom opp i Senatet i år 54 f.Kr. uten at de kom fram til noen løsning.

Mangel på vedlikehold av kanalen førte til at vannføringen i kanalen minket og til slutt dukket våtmarksområdet opp igjen. I 1422 ga Pave Gregor XII derfor ordre om å bygge en ny kanal for å gjenopprette vannstrømmen. I 1545 ga Pave Paul III ordre om å bygge nok en ny kanal. Planen var å utvide den forrige kanalen for å regulere vannføringen. 50 år senere, i 1598, sto kanalen ferdig. Igjen førte dette til flom i Neradalen nedanfor. I 1787 ga Pave Pius VI ordre om å at det skulle gjøres arbeid på sprangene nedenfor fossen, og slik fikk fallene utseendet de har i dag. Dette løste også de verste flomproblemene.

Fossen i dag[rediger | rediger kilde]

Størsteparten av tida brukes vannet over fossen til produksjon av vannkraft, så vannføringa i fossen er som regel veldig lav. Piedilucosjøen over fossen ble brukt som reservat for vannkraftverket Galleto som ble bygd i 1929. For å tilfredsstille turistene ble vannet «skrudd på» til visse tider på døgnet. Normalt skjer dette fra mellom kl. 12 og 13 til mellom kl. 16 og 17, med utvidede åpningstider om sommeren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]