Fiskerkapellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 61°06′39″N 10°28′45″Ø

Fiskerkapellet
Fiskarkapellet 1928 Wilse.jpeg
Foto: Anders Beer Wilse (1928)
Område LillehammerRediger på Wikidata
Bispedømme Hamar bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1459
Viet tilMaria og Olav den hellige
Arkitektur
TeknikkLaftet
ByggematerialeTre
Beliggenhet

Fiskerkapellet
61°06′39″N 10°28′45″Ø
Fiskerkapellet slik det står i dag ved Breisjøen.

Fiskerkapellet er den eneste bevarte laftede kirkebygning fra middelalderen i Norge. Den er oppført i 1459, og stod trolig opprinnelig ved Øyra ved Gudbrandsdalslågen i Fåberg i Lillehammer kommune, Innlandet fylke. Ifølge en latinsk innskrift på veggen er kapellet innviet på St Lambertus' dag i 1459 til ære for jomfru Maria og Olav den hellige, konge og martyr, av biskop Gunnar på Hamar[1], som også hadde grunnlagt kapellet. Bispestolen hadde eierinteresser i lågåsildfisket som foregikk i området hver høst, og kapellet kan ha vært en måte å hevde biskopens økonomiske interesser på.

Kapellet er et rektangulært rom, der koret er like bredt som skipet. Det er laftet av smått tømmer, der stokkene er margsprengt for å hindre sprekkdannelser. Mellom stokkene var det opprinnelig brukt rødt ullstoff som tettingsmiddel i stedet for den vanlige mosen.

På kapellets fire vegger er det skåret inn tolv innvielseskors, tre på hver vegg.

Etter reformasjonen ble kapellet flyttet til prestegården i Fåberg, der det ble brukt som stabbur. I 1896 kjøpte Anders Sandvig kapellet, og det ble da flyttet til hans private samling på Lillehammer. I 1903-4 ble det flyttet til Maihaugen. På Maihaugen er det flyttet to ganger, og det har stått ved Breisjøen siden 1937. Kapellet har i dag et middelaldersk steinalter, der alterplaten er det gamle alteret fra den gamle stavkirken på Lillehammer, som ble revet tidlig på 1700-tallet.

Den latinske innskriften[rediger | rediger kilde]

SitatANNO DOMINI MCDLIX IN CRAS[TIN]O SANCTI LAMBERTI FVIT HIC CAPELLA CONSECRATA IN HONORE SANCTE MARIE VIRGINIS ET SANCTI OLAVI REGIS ET MARTIRIS PRO MANVS DOMINI GUNARI EPISCOPUS HAMARENSIS [NEC NO)N ET PER IPSUM FUNDATA ORATE PRO ANIMA ILLIVS.Sitat
– Innskrift på nordveggen i kapellet

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]