Fiskerkapellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiskerkapellet
Fiskarkapellet 1928 Wilse.jpeg
Område LillehammerRediger på Wikidata
Bispedømme Hamar bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1459
Viet tilMaria og Olav den hellige
Arkitektur
TeknikkLaftet
ByggematerialeTre
Beliggenhet

Fiskerkapellet
61°06′39″N 10°28′45″Ø
Fiskerkapellet slik det står i dag ved Breisjøen.

FiskerkapelletMaihaugen er den eneste bevarte laftede kirkebygning fra middelalderen i Norge. Den er oppført i 1459, og stod trolig opprinnelig ved Øyra ved Gudbrandsdalslågen i Fåberg i Lillehammer kommune, Innlandet fylke.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ifølge en latinsk innskrift på veggen er kapellet innviet på St Lambertus' dag i 1459 til ære for jomfru Maria og Olav den hellige, konge og martyr, av biskop Gunnar på Hamar[1], som også hadde grunnlagt kapellet. Bispestolen hadde eierinteresser i lågåsildfisket som foregikk i området hver høst, og kapellet kan ha vært en måte å hevde biskopens økonomiske interesser på.

Kapellet er et rektangulært rom, der koret er like bredt som skipet. Det er laftet av smått tømmer, der stokkene er margsprengt for å hindre sprekkdannelser. Mellom stokkene var det opprinnelig brukt rødt ullstoff som tettingsmiddel i stedet for den vanlige mosen.

På kapellets fire vegger er det skåret inn tolv innvielseskors, tre på hver vegg.

Etter reformasjonen ble kapellet flyttet til prestegården i Fåberg, der det ble brukt som stabbur. I 1896 kjøpte Anders Sandvig kapellet, og det ble da flyttet til hans private samling på Lillehammer. I 1903-4 ble det flyttet til Maihaugen. På Maihaugen er det flyttet to ganger, og det har stått ved Breisjøen siden 1937. Kapellet har i dag et middelaldersk steinalter, der alterplaten er det gamle alteret fra den gamle stavkirken på Lillehammer, som ble revet tidlig på 1700-tallet.

Den latinske innskriften[rediger | rediger kilde]

Laquote.svgANNO DOMINI MCDLIX IN CRAS[TIN]O SANCTI LAMBERTI FVIT HIC CAPELLA CONSECRATA IN HONORE SANCTE MARIE VIRGINIS ET SANCTI OLAVI REGIS ET MARTIRIS PRO MANVS DOMINI GUNARI EPISCOPUS HAMARENSIS [NEC NO)N ET PER IPSUM FUNDATA ORATE PRO ANIMA ILLIVS.Raquote.svg

Innskrift på nordveggen i kapellet

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]