Espírito Santo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Espírito Santo

Flagg

Våpen

Kart over Espírito Santo

LandBrasils flagg Brasil
StatusDelstat
InnbyggernavnCapixaba
Grunnlagt1889
Oppkalt etterDen Hellige Ånd
HovedstadVitória
Areal48 184 km²
Befolkning3 929 911 (2015)
Bef.tetthet81,56 innb./km²
SpråkPurí, Mbyá Guaraní, Koropó, nedertysk, Tupiniquim Rediger på Wikidata
Lesekyndighet99% (2014)[1]
Høyde o.h.756 meter
Nettsidewww.es.gov.br
Kart
Espírito Santo
19°41′00″S 40°28′00″V

Espírito Santo er en delstat i den sørøstlige regionen i Brasil. Den grenser til nabodelstatene Bahia, Minas Gerais og Rio de Janeiro. Delstatshovedstad er Vitória. Innbyggerne i delstaten omtales ofte som capixabas. Espírito Santo hadde i 2015 et beregnet folketall på 3 929 911.[2]

Blant andre større byer kan nevnes Vila Velha.

Historie[rediger | rediger kilde]

Espírito Santo var opprinnelig bosatt av indianere, som hadde en halv-nomadisk levemåte. Området ble opprettet som et eget distrikt (portugisisk capitania) i 1535.[trenger referanse] Den første hovedstaden i distriktet var Vila Velha. På grunn av regelmessige angrep fra indianerne, ble denne flyttet til en øy i nærheten, dette skjedde i 1551. Denne bosettingen ble permanent og dannet grunnlaget for det som i dag er delstatshovedstaden Vitória. I 1556 ankom det misjonærer til området, de anla bosetninger som Serra, Nova Almeida og Santa Cruz.

De første 300 årene var sukkerrør en viktig inntektskilde for området.[trenger referanse] Rundt 1850 ble denne rollen overtatt av kaffe, som var svært etterspurt i Europa.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Det dyrkes ulike typer landbruksprodukter i Espírito Santo, som ris, kaffe, kakao, sukkerrør, bønner og mais samt bananer og papaya. I tillegg drives det en del kvegdrift.

Av industri finnes blant annet hermetikk- og tekstilindustri og skogbruk. Rundt Cariacica finnes jern- og stålverkene til selskapet Companhia Vale do Rio Doce. Det er også funnet olje på kontinentalsokkelen utenfor Espírito Santo.

Delstaten har flere store eksporthavner. Denne fungerer som eksporthavn både for industrien i delstaten, men også for industrien i delstatene Minas Gerais, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Goiás, Distrito Federal, Tocantins, Rondônia og Maranhão.

Turisme blir en stadig viktigere inntektskilde for delstaten. Mesteparten av turistene er besøkende fra andre delstater.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]