Maskinverktøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Elektroverktøy»)
Batteridrevet boremaskin.

Et maskinverktøy (engelsk: power tool) er et motordrevet verktøy som betjenes via en aktuator. Et elektroverktøy er maskinverktøy som er elektrisk drevet,[1][2] og er en av de vanligste typene maskinverktøy. Maskinverktøy kan også drives av andre energikilder, som for eksempel pneumatikk (trykkluftverktøy) eller via en forbrenningsmotor (for eksempel bensindrevet motorsag).

Maskinverktøy brukes både i industrien, bygg- og anleggsnæringen og til hjemmebruk. Eksempler på arbeidsoppgaver er boring, saging, forming, pussing, sliping, fresing, polering, lakkering, hagearbeid, med mer.

Elektroverktøy drives typisk av batteri eller 230 V nettspenning. Grunnet fremskritt i batteriteknologi har batteridrevne elektroverktøy gjort sitt inntog i mange applikasjoner både til proff- og hobbybruk. Trykkluft er vanlig energikilde på spikerpistoler og malesprøyter, og brukes også i industrien til flere verktøy som muttertrekkere, rettslipere, med mer. Bensinmotor brukes for eksempel på en del kraftige motorsager og kantklippere.

Batterityper[rediger | rediger kilde]

Verktøybatterier kan ofte ikke brukes på tvers av merker og modeller. Dette kan føre til at man blir låst til en leverandør, hvilket resulterer i dårlig bærekraft når enten batteri, lader eller selve verktøyet svikter, hvilket potensielt resulterer i at alt sammen må byttes ut.

Tidligere har det blitt brukt forskjellige batteriteknologier som nikkel-metallhydrid (NiMH) og nikkel–kadmium (Ni-Cd),[3] men per 2021 har litium-ionbatterier tatt over som de facto standard på nye elektroverktøy.

Den nominelle batterispenningen er en av de viktigste faktorene for batteri-kompatibilitet. Enkelt forklart har et verktøy laget for høyere batterispenning mulighet til å levere mer effekt, gitt at alle andre parametre holdes konstant. Per 2021 er 18 volts litiumbatterier de facto standard på nye elektroverktøy. Hvor mange amperetimer batteriet har sier noe om hvor lenge batteriet varer før det må lades. Dersom man sammenligner to batterier med samme batteriteknologi og samme spenning vil et batteri med dobbelt så mange amperetimer vare cirka dobbelt så lenge. Batterier med høyere amperetime-tall kan i praksis ofte også levere litt mer strøm til verktøyet og dermed høyere effekt.

Selv om man bruker batterier med samme batteriteknologi, spenning og amperetime-tall passer ofte ikke batteri-tilkoblingen på maskinverktøy på tvers av produsenter, og noen ganger heller ikke innenfor et merke eller en produktlinje. Det finnes eksempler på ulike adaptere som kan kjøpes på ettermarkedet slik at man kan bruke batterier på tvers av ulike produsenter.

I 2020 tok Bosch initiativ til å lage en ny batteritilkobling som kan brukes på tvers av flere samarbeidende produsenter.[4] Bosch kaller ordningen "Power For All Alliance".[5] Blant merker som er med på ordningen er Gardena, Gloria,[6] Wagner[7] og Rapid. Bosch kommer imidlertid bare til å bruke denne nye batteritilkoblingen på sine produktlinjer til hage- og hjemmebruk, mens Bosch sine profesjonelle ("blå") verktøy vil fortsatt ha sin egen batteritilkobling og lader som ikke passer med Power For All-batteriene. Videre er det lite sannsynlig at andre store produsenter kan bli med på Power For All-standarden, ettersom grensesnitt ikke er frigitt som en åpen standard. Initiativet kan likevel sees på som et viktig skritt mot å starte en standardisering av batteri-grensesnitt på moderne elektriske verktøy.

Batterityper 18 V nominell (tilsvarer 20 V maks)
Type Batteri Verktøy
Bosch Blå (Blue) 18 V,

Bosch Core 18V,

Bosch ProCORE18V,

Ampshare[8]

(5 terminaler)
Bosch Grønn (Green),

Power For All[9]

Biltema MultiX (5 terminaler)
Cocraft LXC (4 terminaler)
DeWalt 18/20 V MAX,

DeWalt Extended Runtime (XR),

DeWalt Flexvolt

(5 terminaler)
Dyson V7, V8
Festool BP (3+2 terminaler)
Makita LXT[10]
Makita G-Series[11] (7 terminaler)
Metabo Cordless Alliance System (CAS)[12] (5 terminaler)
Metabo MultiVolt,[13]

Metabo HPT,

Hitachi Koki,

HiKoki

(8 terminaler)
Milwaukee M18
Meec Multiseries,

Gear Flexx,

Work Flexx,

Lux-Tools 1 Power System,[14][15]

Dextra,

Parkside PAP-18

(5 terminaler)
Parkside X20 Team,

Enkho

(4 terminaler, -TB+)
Einhell Power X-Change (5 terminaler)
Worx Powershare,[16]

Cocraft Pro, Dexter, Pattfield, Extensilo

(4 terminaler)
Q-Powertools 18,

Dedra, Mjølner

(3-+2 terminaler)
Ryobi ONE+

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Maskinverktøy avgir store mengder støy og vibrasjoner.[17]

Hørselskader[rediger | rediger kilde]

Bruk av maskinverktøy over lengre perioder uten hørselsvern kan føre til hørselsskader. For å forebygge hørselstap anbefaler det amerikanske National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) at personer uansett ikke skal utssettes for støynivå på 85 dB eller mer. Til sammenligning avgir de fleste maskinverktøy lydnivåer over 85 dB-grensen, inkludert de fleste boremaskiner, sirkelsager, båndslipere og motorsager. Noen avgir til og med godt over 100 dB. Det anbefales derfor sterkt å bruke hørselsvern når man benytter slike verktøy.[18]

Vibrasjonsskader[rediger | rediger kilde]

Det er kjent at bruk av maskinverktøy kan føre til vibrasjonsskader[19] i vev-, kar-, nerve- og muskelskjelettsystem, og disse skadene kalles samlet for hånd-arm-vibrasjonssyndrom (HAVS).[20] Personer som arbeider med vibrerende utstyr og verktøy er spesielt utsatt i hender, armer, nakke, skuldre og rygg, og det er rapportert at det kan ta mellom 1 til 20 år før symptomer oppstår.[21]

Proffverktøy er ofte konstruert for å ha mindre vibrasjoner enn forbrukerverktøy, ettersom det stilles større krav til dette når verktøy skal brukes regelmessig av håndverkere. Verktøyets vibrasjon måles i meter per kvadratsekund (m/s2) og må oppgis i datablad fra produsenten for at verktøyet skal kunne selges.

Typer[rediger | rediger kilde]

Maskinverktøy inkluderer:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ elektroverktøy - Det Norske Akademis ordbok
  2. ^ Bokmålsordboka | Nynorskordboka - elektroverktøy
  3. ^ Cordless Tool Batteries Battle - NiCD vs NiMH vs Li-Ion
  4. ^ Bosch and Gardena establish Battery Alliance
  5. ^ THE battery for your home and garden | POWER FOR ALL ALLIANCE
  6. ^ History - Gloria
  7. ^ Bosch, WAGNER, Gardena und weitere Hersteller gründen Akku-Allianz | WAGNER
  8. ^ «Ampshare». Boschtools (engelsk). Besøkt 21. februar 2024. 
  9. ^ «THE battery for your home and garden». POWER FOR ALL ALLIANCE (engelsk). Besøkt 21. februar 2024. 
  10. ^ «LXT». www.makitauk.com (engelsk). Besøkt 18. februar 2024. 
  11. ^ «G-Series». www.makitauk.com (engelsk). Besøkt 18. februar 2024. 
  12. ^ «Metabo vs. Metabo HPT – What’s the Difference?». ToolGuyd (engelsk). 10. januar 2022. Besøkt 17. februar 2024. 
  13. ^ «Metabo vs. Metabo HPT – What’s the Difference?». ToolGuyd (engelsk). 10. januar 2022. Besøkt 17. februar 2024. 
  14. ^ «1 PowerSystem - LUX-Tools». lux-tools.emil-lux.de. Besøkt 21. februar 2024. 
  15. ^ «Kompatible Akkus des 1 PowerSystems / Compatible batteries of the 1 PowerSystem» (PDF). 
  16. ^ «Powershare technology for all Worx cordless tools». Worx (engelsk). Besøkt 21. februar 2024. 
  17. ^ «NIOSH Power tools database». Arkivert fra originalen 12. november 2009. Besøkt 23. april 2021. 
  18. ^ Franks (red.). Appendix A: OSHA Noise Standard Compliance Checklist (PDF). Preventing Occupational Hearing Loss: A Practical Guide. U.S. Department of Health and Human Services. Arkivert fra originalen (PDF) 9. mars 2010. Besøkt 23. april 2021. 
  19. ^ «vibrasjonsskader – Store medisinske leksikon». 
  20. ^ «Hånd arm vibrasjonssyndrom». Arkivert fra originalen 23. april 2021. Besøkt 23. april 2021. 
  21. ^ «Dette må du vite hvis du blir utsatt for vibrasjons-skader på jobb – dinerstatning.no».