Rettsliper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En pneumatisk slipemaskin med en rettvinklet spindelhode. Trykktilkobling til høyre.
En trådløs batteridrevet slipemaskin beregnet for lettere oppgaver.

Rettsliper er et multiverktøy som kan brukes til fresing, pussing, polering og sliping i ulike materialer. I industrien blir rettslipere mye brukt som håndholdte slipemaskiner til arbeid med metall. Håndholdte slipemaskiner brukes også til trearbeid (spesielt utforming av detaljer på håndlagde møbler), samt annen hobbybruk. Videre brukes slike maskiner ofte til gravering, porting av sylindre og annen generell forming av deler.

Det finnes mange ulike varianter av håndholdte slipemaskiner både for profesjonell- og hobbybruk. Maskinene har ofte en elektrisk motor med svært høyt omdreiningstall og lite dreiemoment. Profesjonelle varianter til tyngre bruk er ofte drevet av trykkluft (pneumatisk). Håndholdte slipemaskiner tilbys fra svært mange produsenter. Dremel er en spesielt kjent produsent av håndholdte slipemaskiner, og navnet Dremel har nesten har blitt et degenerert varemerke for slike maskiner.

I industrien har håndholdte slipemaskiner tidligere vært mye brukt for å lage støpeformer. De som arbeidet med håndholdte slipemaskiner tilegnet seg da en ettertraktet manuell ferdighet som kan sees på som en form for skulptører. Selv om CNC-maskiner i dag har tatt over mye av dette arbeidet er håndholdte slipemaskiner fremdeles nyttig for å utføre flere hundre typer kutt, som for eksempel forming med frihånd i tilfeller hvor det er upraktisk å bruke CNC, til kapping av rør, og til små hjelpeoperasjoner og justeringer underveis sveising, samt annet generelt metallarbeid.

Typiske operasjoner[rediger | rediger kilde]

Håndholdte slipemaskiner kan brukes med mange ulike typer verktøyhoder (bits). Noen eksempler på operasjoner er:

Maskiner til hobbybruk kan gjerne veie rundt 500-600 gram. Et fleksibelt akseldrev er et vanlig tilbehør som gjør man ikke trenger å løfte hele denne vekten, men heller kan styre verktøyet på lignende måte som med en penn. Et slikt akseldrev kan for eksempel ha en lengde på rundt 1 meter.

Metoder for å feste verktøyhodet[rediger | rediger kilde]

Verktøyhodet festes vanligvis ved hjelp av en spesiell type kjoks som gir den nødvendige konsentrisiteten som kreves for de høye omdreiningstallene. En slik kjoks gjør at man enkelt kan bytte mellom ulike verktøyhoder.[1][2] Noen modeller har en annen type hurtiginnfesting som ligner på de man i dag ser på håndholdte boremaskiner.

Motor[rediger | rediger kilde]

Rettslipere har som regel høyt turtall i forhold til de fleste andre typer verktøy, typisk 20 000-30 000 rotasjoner i minuttet (r/min). Viktige mål på ytelsen for disse maskinene er effekt (kW), dreiemoment (Nm), vibrasjonsnivå (m/s2), støynivå (dB) og spindel-konsentrisistet.

Elektrisk[rediger | rediger kilde]

Rettslipere til hobbybruk har som regel elektriske motorer, samt noen til profesjonell bruk. Disse kan være med børste eller børsteløse. I de tilfeller hvor effekt og dreiemoment ikke er oppgitt kan strømtrekket gi en viss indikasjon på motorytelsen.

Trykkluft[rediger | rediger kilde]

Rettslipere til industriell bruk er som regel drevet av trykkluft via kompressor. En liten trykkluftdrevet rettsliper med arbeidstrykk på 6 bar kan for eksempel kreve 110-170 liter luft per minutt (L/min).[trenger referanse]

Helse, miljø og sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Personlig verneutstyr[rediger | rediger kilde]

Ved bruk av håndholdte slipemaskiner er det viktig å beskytte øynene med vernebriller.

Annet vanlig verneutstyr ved bruk av håndholdte slipemaskiner er:

  • Ekstra øye-og ansiktsbeskyttelse, for eksempel laboratoriebriller (en type vernebriller som også har beskyttelse på sidene, samt over og under), eller ved hjelp av et visir.
  • Hørselsvern, for eksempel ørepropper eller øreklokker (slipemaskiner bråker som regel svært mye).
  • Beskyttelse av huden, ofte i form av arbeidshansker.
  • Beskyttelse av luftveiene og fordøyelsessystemet (munn, hals, lunger, mage), for eksempel med enkle munnbind, eller i spesielle tilfeller en åndedrettsvern. En maske kan i noen tilfeller være svært viktig, dette avhenger av hvilket materiale man arbeider med, hvor finkornet det er, ventilasjon og mengde.

Bruk av hansker bør absolutt unngås, ettersom hansker kan bli fanget i roterende deler og forårsake alvorlige skader, inkludert rive av lemmer.

Innebygde sikkerhetsfunksjoner i verktøyet[rediger | rediger kilde]

Pådragsknappen på de fleste pneumatiske slipemaskiner har en fjærbelastet mekanisme som skal hindre at pådraget aktiveres uten at operatøren trykker ned knappen på en spesiell måte. Dette skal hindre utilsiktet aktivering.

Verktøy med elektrisk strømledning er ofte enten jordet eller dobbelisolert (eller begge deler).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]