Stikksag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Elektrisk stikksag fra Bosch
Hånddrevet stikksag
Stikksag blader til elektrisk stikksag

En stikksag er en sag med smalt blad som er spesielt egnet til å sage ut hull og buer. En stikksag kan være håndsag eller elektrisk drevet. En stikksag som håndsag har et smalnende blad. Når en stikksag brukes til å skjære ut hull og åpninger, må det først bores et hull slik at stikksagen kommer til.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den elektriske stikksagen så dagens lys da Albert Kaufmann i det sveitsiske selskapet Scintilla AG ble inspirert av konas symaskin. Han så at synålen gikk veldig fort da han så hans kone sydde med symaskinen og han fant på å klemme et sagblad i symaskinen. Sagen ble kalt for "Lesto jigsaw". Albert Kaufmann ble spurt av sjefen sin om han skulle få fast sum av patentet eller å få betaling etter hvor bra salget av stikksagen ble. Han trodde salget ikke ville bli så bra men han tok feil. Selskapet ble solgt til Bosch i 1954 og fikk et godt resultat av salget.

Elektrisk stikksag[rediger | rediger kilde]

Elektrisk stikksag er en sag som kan sage figurer, rette snitt, sirkler, hull og buer. Elektrisk stikksag kan man både få tak i både elektrisk og på batteri. Stikksag bladet kan byttes å finnes med både med t og u festet og det finnes blader til både tre og metall i både finere og grovere blader. Sagen har en pendel funksjon så man kan sage fortere men gir litt dårligere resultat og kan sage mellom 0-45 grader. Farten på sagen kan innstilles men jo høyere fart gir dårligere presisjon når man sager. Sagen har opptil 3000 omregninger i minuttet og fås mellom 200-850 watt eller 12 volt batteri.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]