Hopp til innhold

Stikksag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elektrisk stikksag.
Hånddrevet stikksag, også kalt «rotterumpe».
Stikksagblader til elektrisk stikksag

En stikksag er en sag med smalt blad som er spesielt egnet til å sage ut hull og buer. En stikksag kan være håndsag eller elektrisk drevet. En stikksag som håndsag har et smalnende blad. Når en stikksag brukes til å skjære ut hull og åpninger, må det først bores et hull slik at stikksagen kommer til.

Den elektriske stikksagen så dagens lys da Albert Kaufmann i det sveitsiske selskapet Scintilla AG ble inspirert av konas symaskin. Han så at synålen gikk veldig fort da han så hans kone sydde med symaskinen og han fant på å klemme et sagblad i symaskinen. Sagen ble kalt for "Lesto jigsaw". Albert Kaufmann ble spurt av sjefen sin om han skulle få fast sum av patentet eller å få betaling etter hvor bra salget av stikksagen ble. Han trodde salget ikke ville bli så bra men han tok feil. Selskapet ble solgt til Bosch i 1954 og fikk et godt resultat av salget.

Elektrisk stikksag

[rediger | rediger kilde]

Elektrisk stikksag er en sag som kan sage figurer, rette snitt, sirkler, hull og buer. Elektrisk stikksag kan man både få tak i både elektrisk og på batteri. Stikksag bladet kan byttes å finnes med både med t og u festet og det finnes blader til både tre og metall i både finere og grovere blader. Sagen har en pendel funksjon så man kan sage fortere men gir litt dårligere resultat og kan sage mellom 0-45 grader. Farten på sagen kan innstilles men jo høyere fart gir dårligere presisjon når man sager. Sagen har opptil 3000 omregninger i minuttet og fås mellom 200-850 watt eller 12 volt batteri.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]