Varmepistol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eksempel på håndholdt elektrisk varmepistol

En varmepistol, eller varmluftspistol, er et verktøy som anvendes for å avgi varmluft. Den ligner i på en hårføner, men avgir vanligvis mye høyere temperaturer. Lufttemperaturen er typisk 100–550 , mens en del kraftigere modeller har temperaturer rundt 760 ℃.

Varmepistoler har en lang rekke anvendelser, og brukes innenfor fysikk, materialevitenskap, kjemi, ingeniørvitenskap, samt andre laboratorium- eller verkstedbymiljøer og «gjør-det-selv». En varmepistol kan for eksempel anvendes for å tørke og ta bort maling, krympe krympestrømper eller krympefilm, tørke tre, bøye og sveise plast, myke opp lim, varme krympefilm ved emballering, og tine fryste rør. De brukes også innen elektronikk for avlodding av komponenter fra kretskort.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

De fleste varmepistoler er bygd opp med et varmeelement basert på elektrisk resistans, men det fås også varmepistoler som varmes opp med gassflamme. En vifte øker og fokuserer luftflyten for konveksjonsvarming.

Luftdrevne varmepistoler gir mindre kontroll over temperaturen enn infrarøde varmepistoler (såkalt "speedheater") som istedet avgir infrarød varmestråling uten å blåse luft. En infrarød varmepistol kan utføre mye av de samme funksjonene som en luftdrevet varmepistol.

Bruk til fjerning av maling[rediger | rediger kilde]

Dersom varme brukes for å fjerne blyholdig maling bør man være obs[klargjør] på at denne går over til giftig gassform ved 538 ℃, og man bør i slike tilfeller anvende en varmepistol som kun går opp til 300–400 ℃.[trenger referanse]

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

En del varmepistoler har inbyggt hvilstøtte slik at de kan stå på en arbeidsbenk av seg selv, og på den måten frigjør brukerens hånd. Det finnes også ulike typer munnstykker for å styre varmluftsstrømmen på forskjellige måter, som for eksempel å konsentrere varmen i et visst punkt eller tine opp et rør uten å varme opp veggen bakenfor. Både volumstrøm (liter pr. minutt) og lufthastighet (m/s) kan variere mellom modeller, men ulike munnstykker kan også hjelpe på sistnevnte. Eksempler på typer munnstykker er glassbeskyttelsesmunnstykke, flatt munnstykke, reflektormunnstykke og reduksjonsmunnstykke.

Enkle modeller har ofte få funksjoner, som for eksempel bare en viftehastighet og en temperaturinnstilling. Mer avanserte modeller kan ha justering for flere temperaturer og viftehastigheter (enten trinnvis eller trinnløst). Slike innstillinger kan for eksempel være merket så enkelt som «1-2-3» eller «kald», «medium», «varm», mens noen avanserte varmepistoler også har termostat, digital innstilling av temperatur og svært nøyaktig avlesning av temperatur via digital skjerm. Profesjonelle pistoler kan være tyngre og bygd for hyppigere og heftigere bruk. Noen varmepistoler har lasersikte for å indikere optimal avstand til objektet for mest mulig effektiv oppvarming.

Se også[rediger | rediger kilde]