Vinkelsliper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinkelsliper

En vinkelsliper er et motordrevet verktøy som brukes til for eksempel kapping, sliping, rubbing og rustfjerning av emner i forskjellige slags materialer.

Vinkelslipere kan drives av en elektrisk motor, en bensinmotor eller trykkluft. Motoren driver en aksling hvor det er montert en slipeskive som kan byttes når den slites ut. Vinkelslipere har typisk en justerbar beskyttelseskant og et sidehåndtak slik at den kan holdes med begge hender. Det finnes et utall forskjellige skiver til forskjellige materialer og anvendelser, slik som kutteskiver, slipeskiver, stålbørster og poleringskluter.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Støy[rediger | rediger kilde]

Vinkelslipere støyer ofte mye, og bør derfor brukes sammen med hørselvern. En studie gjort av den amerikanske National Institute for Occupational Safety and Health viste støynivåer på 91 til 103 dBA da vinkelsliperene spant fritt.[1]

Vibrasjoner[rediger | rediger kilde]

Som mange andre maskinverktøy kan vinkelslipere føre til vibrasjonsskader ved utstrakt bruk over lengre tid.

Øyeskader[rediger | rediger kilde]

Ved kutting av metaller kan det komme gnistsprut fra en vinkelsliper, og det bør derfor brukes vernebriller for å forebygge øyeskader.

Skader på lemmer[rediger | rediger kilde]

Ettersom vinkelslipere lett kan skjære gjennom materialer som stål og betong kan den også lett kutte gjennom bekledning og lemmer. Særlig skummelt kan det bli dersom man mister en vinkelsliper hvor påknappen er aktivert med en låsemekanisme som holder maskinen gående. Vinkelsliperen kan da rulle avgårde og gjøre store skader. Det er også viktig at arbeidsstykket er godt festet for å unngå overraskelser, for eksempel ved hjelp av en skrutvinge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) Division of Applied Research and Technology (DART), Hand-held Power Tools Sound Pressure and Vibrations Database, 2009