Borhammer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bosch GBH 2-26 DFR SDS-Plus borhammer med hammerbor og ekstra selvspennende kjoks.
Bosch GBH 5-40 DE SDS-Max borhammer med hammerbor.

Borhammer er en type spesialisert boremaskin med en stempelmekanisme slik at man kan bore hull og meisle i mineralske materialer som stein og betong. Borhammere er mer effektive og mer behagelige å bruke enn sammenlignbare slagboremaskiner (som istedet bruker en clutchmekanisme).

Mekanisme[rediger | rediger kilde]

Mekanismen har et slagverk som slår på den enden av boret som er festet i maskinen slik at borets skjær hamrer i stykker materialet det bores eller meisles i. Under boring driver maskinen boret rundt. Rotasjonen kan skrus av på maskiner som kan benyttes til meisling.

På en del mindre maskiner kan slagverket skrus av slik at maskinen kan benyttes til boring i metall og tre.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Meiselhammere, også kalt slaghammere eller for store maskiner brekkhammere, er maskiner som kun benyttes til meisling. Disse har ikke rotasjonsmekanisme.

Bortyper[rediger | rediger kilde]

Borhammere benytter hammerbor og -meisler med spesialutviklede tanger:

  • SDS og SDS-Plus, 10 mm tange, for mindre maskiner, mm diameter på innfestning, med typiske bordiametre på 4-32 mm. Vanlig på borhammere.
  • SDS-Max, 18 mm tange, for middels til relativt store maskiner, med typiske bordiametre på 12-50 mm.
  • Sekskantet tange i flere størrelser og utførelser, også kalt heksagonaltange eller hextange. Brukt på noen store maskiner.[trenger referanse]
  • Spline (kilespor), middels til relativt store maskiner. Spline har blitt lite vanlig sammenlignet med SDS Plus og SDS Max.[1]
  • SDS-Quick, 6 mm tange, for små maskiner. Lite vanlig.
  • SDS-Top, 14 mm tange. Støre gripeareal sammenlignet med SDS-plus. Lite vanlig.

Til borhammere (som har stempelmekanisme) er SDS og SDS Plus er vanligste type bor.[trenger referanse] Borhammeren har da et SDS-feste (istedet for kjoks) som passer med innfestningen på SDS-boret.

Slagboremaskiner (som har clutch) bruker derimot vanligvis tradisjonelle bor med sylindrisk innfestning. SDS-bor kan i noen tilfeller også brukes på slagboremaskiner med vanlig kjoks gitt at gripepartiet på kjoksen er langt nok til at kjoksen kan gripe rundt det sylindriske partiet på SDS-boret. Dersom kjoksen derimot er for kort vil det bli kast på boret, og oppsettet vil dermed være uegnet til å bore.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Borhammere (og slagboremaskiner) er kraftige maskinverktøy, og de effektive maskinene har høye jouletall (avgir mye energi i arbeidsstykket). Den store energien i disse maskinene kan medføre fare når boret setter seg fast. Dette kan for eksempel skje dersom man borer i betong og treffer på armering, treffer på sprekker eller lagsjikter i stein, med mer. Maskinen vil da få en kraftig rotasjon og kan føre til skader på håndledd, samt tomler, albuer og annet som måtte være i veien hvis håndtaket slår mot en vegg eller lignende. Enkelte modeller har ulike varianter av rotasjonsstopp, en automatisk mekanisme som kobler av motoren i disse tilfellene hvor man får såkalt tilbakeslag (kickback). Disse sikkerhetsmekanismene fungerer imidlertid ikke alltid, og man bør derfor påse å ha en sikker arbeidsstilling i tilfelle boret skulle sette seg fast.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]