Hopp til innhold

Støvsuger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne tegningen av en støvsugende kvinne stod på trykk i 1921 i det amerikanske tidsskriftet Farmer's Magazine.
Støvsuger med håndtak
Bildet viser en Electrolux Trilobite, som var den første masseproduserte robotstøvsugeren som kom for salg.
En reklameannonse fra 1940 for støvsugere fra Nilfisk.
Canadisk annonse fra 1919 for en støvsuger av merket UNIVERSAL.

En støvsuger er en husholdningsmaskin som ved hjelp av en pumpe lager et kraftig undertrykk i et rør og suger luft med støv og bøss gjennom et munnstykke og en slange, inn i en pose hvor partiklene blir liggende igjen. Luften passerer gjennom de porøse veggene i posen og videre gjennom ulike typer filtre, hvor de fineste støvpartiklene blir fjernet. Til slutt blåses lufta ut gjennom baksiden eller toppen av støvsugeren, avhengig av designet.

I gamle dager var det kun én motor og roterende luftskrue i bunnen, som blåste luften opp gjennom en stor sekk som hang på skaftet og ut gjennom veggene i sekken. Den var betydelig mindre effektiv med tanke på fjerning av det minste støvet.

Typer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

En sentralstøvsuger har motoren med støvoppsamler montert et fast sted i huset. Støvsugerslangen kobles til kontakter som er koblet til støvoppsamleren via et rørsystem.

En robotstøvsuger er en selvgående støvsuger.

En trådløs støvsuger er en støvsuger uten ledning og er mobil. Trådløse støvsugere bruker batterier som kan lades mellom bruk.[1]

Sugeeffekt[rediger | rediger kilde]

Hvor kraftig en støvsuger er, angis som regel i watt. Jo flere watt, jo kraftigere vifte kan drives ved større turtall. Det er likevel ikke mulig å oppnå større trykkfall enn 1 bar i teorien, i praksis betydelig lavere. Blir trykket for lavt i støvsugeren, blir motstanden til vifta så lav at turtallet øker drastisk. Dette vil kunne føre til overbelastning på og havari av elektromotoren.

Vannsugere[rediger | rediger kilde]

Støvsugere kan også brukes til oppsamling av væske, da med elektronikken i en vanntett beholder, og en beholder som ikke slipper gjennom luft- man benytter seg av at vannet "faller ned" i beholderen mens luften strømmer videre.

I noen posefrie støvsugere bruker man en beholder med vann i bunnen, hvor lufta tvinges rundt en plate slik at partikler faller ned i vannet istedenfor.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

  • Hygienisk hushold: fjerning av støv, sand, smuler o.l. i hjemmet
  • Våtstøvsuging: oppsuging av vann ved søl eller oversvømmelser i kjellere
  • Industriell bruk: I industri med mye støvdannelse, kreves mere robuste støvsugere som kan suge betydelig større volum av luft av gangen
  • Transportmessig bruk: Til fjerning av sand og grus og søppel fra veier (feiebiler) og grus fra jernbaneskinner (store skinnegående "sugelokomotiver") som krever ekstra kraftig ytelser.

Kjente produsenter[rediger | rediger kilde]

Noen kjente produsenter av støvsugere opp gjennom årene er Hoover, Nilfisk, Philips, Electrolux og Bosch.

Referanser[rediger | rediger kilde]