Clas Ohlson (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Clas Ohlson AB
Clas Ohlson AB
Org.formAksjeselskap
Etablert1918
HovedkontorInnsjön Sverige
BransjeDetaljhandel
Produkt(er)Jernvare, Hjem, Fritid, Elektro m.m.
NøkkelpersonerClas Ohlson
StyrelederKlas Balkow
Adm. dir.Klas Balkow
Antall ansatte2 736 (2015)
Omsetning6,5 mrd. kr (2014)
Nettsideclasohlson.com
Den svenske handelskjeden Clas Ohlsons hovedutsalg i Oslo ligger i Torggata.

Clas Ohlson AB er et svensk handelsforetak. Virksomheten begynte som postordrefirma i 1918, men er i dag en varehuskjede som har vært notert på Stockholmsbørsen siden 1999. Selskapet er også notert på den nordiske børsen The Nordic Exchange. I vareutvalget er det om lag 15 000 artikler, deriblant verktøy, elektronikk og hjelpemidler for hus, hjem og teknisk hobby. Salg skjer via postordre i hele Norden, på internett og i butikker i Sverige, Norge, Finland og Storbritannia. Foretaket har ingen egenproduksjon og kjøper inn alle produkter som det selger. Det har omtrent 600 leverandører i 30 land. Mange av leverandørene holder til i lavkostland i Asia. Med 181 butikker i Sverige, Norge, Finland og Storbritannia

Bakgrunn, virksomhet og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Clas Ohlson-museet i Insjön i Dalarna i Sverige der Clas Ohlson begynte postordrevirksomhet i 1918.

Virksomheten ble grunnlagt som postordrefirma i 1918 i Insjön i Dalarna i Sverige av Clas Ohlson (1896–1979). Opprinnelig bestod vareutvalget av enkle «gjør-det-selv»-håndbøker.

Vareutvalget ble snart utvidet med tekniske produkter, som for eksempel løvsagsverktøy, kunstnermateriell, båt- og møbeltegninger, kameraer med tilhørende fotomateriell for egen fremkalling og kopiering, grammofonplater og byggesett for krystallmottaker og radioapparater.

Mellomkrigstiden skapte en kraftig vekst i foretaket og førte til en spredning av interessen for teknikk i Sverige. I seksti år, frem til sin død, var Ohlson daglig engasjert i sin idé, sitt foretak og livsverk. Sønnen Tore Ohlson overtok som direktør i 1979 og hadde stillingen frem til 1983. Siden har folk utenfor familiekretsen tatt over: Håkan Thylen (1983–1996), Gert Karnberger (1996–2007) og Klas Balkow (fra 2007).

Frem til 1980-tallet var postordre foretakets primære virksomhet. Postordresalget ble komplettert med butikkutsalg i Insjön. Butikken er siden åpningen blitt utbygd flere ganger og hadde i 2008 et salgsareal på omtrent 2000 kvadratmeter.

Insjöbutikken er det største turistmålet i Dalarna og blir hvert år besøkt av omtrent 600 000 personer. Til Insjön kommer også nyansatte i Clas Ohlson for opplæring i to uker. De blir lært opp i produktene, trener i butikken og lærer forretningsplanen.

Clas Ohlson i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge har Clas Ohlson eksistert siden 1991 og er nå etablert i disse byer: Alta, Arendal, Asker, Bergen, Bodø, Bryne, Drammen, Finnsnes, Fredrikstad, Gjøvik, Hamar, Harstad, Haugesund, Horten, Hønefoss, Jessheim, Kongsberg, Kristiansund, Kristiansand, Larvik, Levanger, Lillehammer, Lørenskog, Molde, Moss, Narvik, Oslo, Porsgrunn, Sandnes, Sandvika, Sarpsborg, Ski, Skien, Sogndal, Stavanger, Steinkjer, Strømmen, Stord, Trondheim, Tromsø, Tønsberg, Vinstra, Voss og Ålesund.

Antall butikker er pr. 1. August 2014 181, og nye blir stadig etablert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]