Biltema

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Biltema
Biltema logo.svg
Kempeleen Biltema.JPG
Org.formAktiebolag
Svensk orgnr.556297-3320
BransjeDetaljhandel
Etablert1963
Morselskap Biltema Holding B.V.Rediger på Wikidata
Hovedkontor HelsingborgRediger på Wikidata
LandSverige
Produkt(er) Verktøy, utstyr, bildelerRediger på Wikidata
Antall ansatte4 000 (2018)
Omsetning12 570 000 000 SEK (2018)
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Biltema er et svensk detaljhandelsfirma som ble etablert i 1963 av Sten Åke Lindholm i et lite kjellerlokale i Linköping[1]. Firmaet er best kjent for å selge bildeler, reservedeler og verktøy, men har i nyere tid utvidet sortimentet med sykler og sykkeltilbehør, data- og mobiltelefontilbehør, maling, byggutstyr, husholdningsartikler, reiseeffekter og mye annet. Firmaet ble etablert i Sverige i 1963, kom til Norge i 1983, til Finland i 1985 og til Danmark i 2002.

I 2018 omfatter selskapet i alt 140 varehus, fordelt på 64 i Norge, 50 i Sverige, 15 i Finland og 11 i Danmark.[trenger referanse] Selskapet har også flere innkjøpskontorer i Europa og Asia.[trenger referanse]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Sten Åke Lindholm hadde i lengre tid stilt seg spørsmålet om hvorfor bildeler og tilbehør for biler var så dyrt. Han la merke til at fortjenestemarginen på bilene som ble solgt av billeverandører var lav. Den lave fortjenesten på bilene ble deretter tatt inn igjen ved mye høyere fortjenestemarginer på reservedeler, tilbehør og service. Lindholm ønsket å kutte mellomleddene og kjøpe direkte fra produsent for å kunne tilby lavere priser til forbrukerne. Lindholm begynte å oppsøke produsenter av flere forskjellige produkter. Forretningsidéen var å tilby «varer av god kvalitet til en god pris», og målgruppen var bileiere.

I 1963 startet han postordre- og detaljhandelsfirmaet Biltema under navnet «Handelsbolaget BIL-TEMA». Ideen ble senere utviklet til å merke produktene med varemerket «Biltema» for å styrke varemerket, og etter noen år i kjellerlokale ble postordrevirksomheten utvidet med en liten butikk, også den i samme kjeller.

I 1976 hadde omsetningen steget til ca. 25 millioner svenske kroner, og foretaket flyttet til nye egne lokaler i Torvingeområdet i Linköping. Lokalarealet var på hele 6 000 m² og inneholdt både postordre, sentrallager og en butikk på 250 m². Butikken ble senere bygd ut til ca. 2 700 m² på begynnelsen av 80-tallet. På slutten av 1970-tallet bygde firmaet dessuten opp strategiske innkjøpskontorer verden over.

Det første varehuset utenfor Linköping ble åpnet i Norge i 1983. I 1986 etablerte kjeden seg i Finland, og siden har en rekke varehus blitt åpnet i Danmark. Selskapet har fortsatt å vokse i hele Norden, og per 2020 har Biltema 140 varehus i de fire nordiske landene.

Biltema Norge[rediger | rediger kilde]

Virksomheten i Norge er i dag[når?] organisert i selskapet Biltema Norge AS, med hovedkontor på Jessheim.

Selskapet har i dag[når?] 67 varehus, og ca 1400 ansatte i Norge. I løpet av seks år har driftsinntektene økt med over 70 prosent fra 2,23 milliarder i 2012 til 3,96 milliarder i 2017.

Sortiment[rediger | rediger kilde]

Biltema har lenge vært en leverandør av biltilbehør, reservedeler og verktøy, men selskapet har utvidet sortimentet kraftig, og har i dag[når?] over 19 000 varer innenfor 8 varegrupper, og et av landets bredeste utvalg. Sortimentet dekker en rekke produktkategorier med relativt lave priser. Sortimentet er delt inn i følgende kategorier: «Bil-MC», «båt», «fritid», «hjem», «kontor–teknikk», «bygg», «bilpleie», og «verktøy».

Varehus[2][rediger | rediger kilde]

Materialene i fasaden på varehusene er hovedsakelig betong og glass. Biltema bygger såkalte «trege» bygg. De er energieffektive, brannsikre, trenger lite vedlikehold, mye glass/naturlig lys og tilrettelagt for kunder med funksjonshemning. Fjellvarme har blitt en sentral oppvarmingskilde på alle prosjekter.

Biltema Real Estate[rediger | rediger kilde]

Biltema Real Estate eier i dag[når?] ca. 800 000 kvadratmeter bygningsmasse, inklusive lagrene i Halmstad. I tillegg kommer pågående prosjekter som utgjør ca. 200 000 kvadratmeter per høst 2018. Dermed er Biltema Real Estate en stor eiendomsaktør i Norden. Finansieringen skjer med egne midler fra overskuddet i Biltema.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hvordan startet Biltema? - Biltema.no». www.biltema.no. Besøkt 30. august 2018. 
  2. ^ «Varehus - Biltema.no». www.biltema.no. Besøkt 30. august 2018.