Biltema

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Biltema er et svensk detaljhandelsfirma som ble etablert i 1963 av Sten Åke Lindholm i et lite kjellerlokale i Linköping[1]. Firmaet er best kjent for å selge bildeler, reservedeler og verktøy men har i nyere tid utvidet sortimentet med sykler og sykkeltilbehør, data- og mobiltelefontilbehør, maling, byggutstyr, husholdningsartikler, reiseeffekter og mye annet. Firmaet ble etablert i Sverige i 1963, kom til Norge i 1983, til Finland i 1985 og til Danmark i 2002.

I 2018 omfatter selskapet i alt 140 varehus, fordelt på 64 i Norge, 50 i Sverige, 15 i Finland og 11 i Danmark.

1963 startet foretaket postordre- og detaljhandelsfirmaet Biltema under navnet “Handelsbolaget BIL-TEMA”, og grunnleggeren Sten Åke stilte seg spørsmålet om hvorfor bildeler og tilbehør for biler var så dyrt.

Han la merke til at fortjenestemarginen på bilene som ble solgt av bileverandører var lav. Den lave fortjenesten på bilene ble deretter tatt inn igjen ved mye høyere fortjenestemarginer på reservedeler, tilbehør og service.

Sten Åke ønsket å kutte mellomleddene og kjøpe direkte fra produsent for å kunne tilby lavere priser til forbrukerne. Biltema begynte å oppsøke produsenter av flere forskjellige produkter. Forretningsidèen var å tilby «varer av god kvalitet til en god pris», og målgruppen var bileiere.

På slutten av 70-tallet bygde firmaet opp strategiske innkjøpskontorer verden over, og har i dag flere innkjøpskontorer i Europa og Asia.

Idèen ble senere utviklet til å merke produktene med varemerket «Biltema» for å styrke varemerket, og etter noen år i kjellerlokale ble postordrevirksomheten utvidet med en liten butikk, også den i samme kjeller.

I 1976 hadde omsetningen steget til ca. 25 millioner svenske kroner, og foretaket flyttet til nye egne lokaler i Torvingeområdet i Linköping. Lokalarealet var på hele 6 000 m2 og inneholdt både postordre, sentrallager og en butikk på 250 m2. Butikken ble senere bygd ut til ca. 2 700 m2 på begynnelsen av 80-tallet.

I 1983 ble det første varehuset utenfor Linköping åpnet. Det var utenfor Sveriges grenser, nemlig i Norge. Den norske etableringen ble i 1986 etterfulgt av en tilsvarende etablering i Finland, og siden har et større antall varehus i Danmark blitt åpnet. Videre har selskapet utvidet i hele Norden og i dag har Biltema omkring 140 varehus i de fire nordiske landene.

Biltema Norge[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1983 åpnet Biltema i Norge. Virksomheten i Norge er i dag organisert i selskapet Biltema Norge AS med hovedkontor på Jessheim.

Selskapet har i dag 64 varehus, og ca 1400 ansatte i Norge. I løpet av seks år har driftsinntektene økt med over 70 prosent fra 2,23 milliarder i 2012 til 3,96 milliarder i 2017.

Sortiment[rediger | rediger kilde]

Biltema har lenge vært en leverandør av biltilbehør, reservedeler og verktøy, men selskapet har utvidet sortimentet kraftig, og har i dag over 19 000 varer innenfor 8 varegrupper, og et av landets bredeste utvalg. Sortimentet dekker en rekke produktkategorier med relativt lave priser. Sortimentet er delt inn i følgende kategorier: «BIL-MC», «BÅT», «FRITID», «HJEM», «KONTOR–TEKNIKK», «BYGG», «BILPLEIE», og «VERKTØY».

Varehus[2][rediger | rediger kilde]

Materialene i fasaden på varehusene er hovedsakelig betong og glass. Biltema bygger såkalte «trege» bygg. De er energieffektive, brannsikre, trenger lite vedlikehold, mye glass/naturlig lys og tilrettelagt for kunder med funksjonshemning. Fjellvarme har blitt en sentral oppvarmingskilde på alle prosjekter.

Biltema Real Estate[rediger | rediger kilde]

Biltema Real Estate eier i dag ca. 800 000 kvadratmeter bygningsmasse, inklusive lagrene i Halmstad. I tillegg kommer pågående prosjekter som utgjør ca. 200 000 kvadratmeter per høst 2018. Dermed er Biltema Real Estate en stor eiendomsaktør i Norden.  Finansieringen skjer med egne midler fra overskuddet i Biltema.

Biltema Cafè[rediger | rediger kilde]

Mange varehus inneholder dessuten caféer for å tilby kundene en mer komplett og trivelig handleopplevelse.  Biltema Cafè finnes i en rekke varehus og tilbyr hamburgere, toast, baguetter, pølser, pizza, kaffe, bakverk og softis til lave priser.

Varehus med Biltema café: Arendal, Bergen Sandsli, Bryne, Haugesund, Jessheim, Kristiansand, Lillehammer, Lyngdal, Skien, Trondheim og Oslo.

Visjonen og forretningsideen til selskapet er:[3][rediger | rediger kilde]

Visjon

«Å gjøre det enklere økonomisk for mennesker å ha bil, båt, og hus, ved å kunne tilby byggevarer, verktøy og fritidsartikler av høy kvalitet til lave priser og dermed skape en rikere fritid for alle. «

Forretningsidè

Biltema skal tilby et bredt spekter av produkter av høy funksjonell kvalitet, til så lave priser at alle kan ha råd til å kjøpe dem.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hvordan startet Biltema? - Biltema.no». www.biltema.no. Besøkt 30. august 2018. 
  2. ^ «Varehus - Biltema.no». www.biltema.no. Besøkt 30. august 2018. 
  3. ^ «Vår visjon og forretningsidè - Biltema.no». www.biltema.no. Besøkt 30. august 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]