Ekte insekter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ekte insekter
Admiral, Vanessa atalanta
Nomenklatur
Ectognatha
Hennig, 1953
Populærnavn
ekte insekter
Hører til
insekter,
leddyr,
protostomier
Økologi
Antall arter: 1 000 000
Habitat: terrestrisk og limnisk
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Navnet ekte insekter er et uttrykk som noen ganger brukes om insekter for å skille dem fra deres nærmeste slektninger gjemtkjevingene, en liten gruppe bestående av proturer, spretthaler og tohaler. Uttrykket «insekter» brukes da om hele Hexapoda, slik at «ekte insekter» blir en undergruppe av insekter i utvidet forstand.[1] Det vitenskapelige navnet Ectognatha regnes som en et taksonomisk synonym for Insecta og er lite brukt.[2]

Slektskapsforhold blant hexapodene[rediger | rediger kilde]

Det nøyaktige slektskapsforhold mellom de seksbente leddyrene er ikke helt klarlagt. Uttrykket «gjemtkjevinger» kommer av at munnen er gjemt i et hulrom på undersiden av hodet, når den ikke er i bruk. Et annet særtrekk som skiller gjemtkjevinger er at de overfører spermier ved en spermatofor, i motsetning til insektene som har indre befruktning. Det er generelt antatt at disse trekkene representerer primitive særtrekk, men om gjemtkjevingene utgjør en monofyletisk gruppe, eller om de er en evolusjnær grad insektene har utviklet seg fra er usikkert.[3][4]

Ekte insekter[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Insekter

Insekter er en enorm gruppe og utgjør alene omkring to tredeler av alle beskrevne dyrearter. Gruppen viser stor variasjon, men felles for alle er en tredelt kropp, med hode, bryst og bakkropp. På brystpartiet finnes to par vinger og tre par bein. Enkelte kan mangle vinger eller har reduserte vinger.

Det er flere måter å dele insektene inn i hovedgrupper. En måte er i forhold til utviklingsbiologien til gruppene. De mest primitive gruppene gjennomgår ingen forvandling, såkalte ametabole insekter. En god del av insektene kalles hemimetabole insekter og har ufullstendig forvandling der nymfestadiene likner mer og mer på det voksne dyret (imago) for hvert hudskifte. Den største grupper er de holometabole insektene som gjennomgår fullstendig forvandling. De klekkes som larver og blir først voksne etter et puppestadie, der insektets indre og ytre organer endres i en metamorfoise. De ametabole og hemimetabole insektene utgjør imidlertid parafyletiske grupper, og denne inndelingen brukes ikke av alle.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen av de ekte insektene (gjengitt i hierarkisk skrivemåte) er den følgende:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cranshaw, W. & Redak, R. (2013). Bugs rule! : an introduction to the world of insects. Princeton [etc.]: Princeton University Press. s. 137. ISBN 0691124957. 
  2. ^ «Taxon: Class Ectognatha». Taxonomicon. Universal Taxonomic Services. Besøkt 13. mai 2017. 
  3. ^ Kraus, O. (1998). «Phylogenetic relationship between higher taxa of tracheate arthropods». I Foerty, R.A. & Thomas, R.H. Arthropod Relationships. Dordrecht: Springer Netherlands. s. 295. ISBN 978-94-011-4904-4. Besøkt 23. desember 2015. 
  4. ^ Engel, M.S. (oktober 2015). «Insect evolution». Current Biology. 25 (19): R868–R872. doi:10.1016/j.cub.2015.07.059. Besøkt 13. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]