Gjemtkjevinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjemtkjevinger
(muligens opphav til insekter)
Protur
Protur
Vitenskapelig(e)
navn
:
Entognatha
Norsk(e) navn: gjemtkjevinger
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Gruppe: Hexapoder
Antall arter: 7700
Habitat: på og i jordsmonn
Utbredelse: hele jorden
Delgrupper:

Gjemtkjevinger eller entognather er en klasse av små og unnselige seksbeinte leddyr som er insektenes nærmeste slektninger.[1] Det er usikkert om de er insektenes søstergruppe, eller om insektene stammer fra en slekting av tohalene.[2] Navnet «Entognatha» er gresk og betyr skjulte kjever, og henviser til at munndelene er gjemt i et hulrom på undersiden av hodet når de ikke er i bruk. Artene lever stort sett i jord og på andre fuktige steder.

Bygning og levevis[rediger | rediger kilde]

Parring skjer ikke ved sammenkobling mellom de to kjønnene. Hannen avsetter en «pakke» med spermier (en spermatofor) på bakken, eller plasserer den i hunnenes kjønnsåpning. Hunnen tar denne opp i kjønnsåpningen. Avkommet må gjennom 5 til 13 hudskift, før det når det voksne stadiet (imago). Også som kjønnsmodne fortsetter de å skifte huden.

Gjemtkjevinger har ametabol utvikling, det vil si at de ikke har «forvandling» (metamorfose), noe puppestadium. Nymfene er like de utvokste (kjønnsmodne) individene (imago), bortsett fra størrelsen. Avkommet må gjennom flere hudskift, før det når det voksne stadiet (imago). Også som kjønnsmodne fortsetter de å skifte huden.

Systematisk Inndeling[rediger | rediger kilde]

Gjemtkjevinger tilhører hexapodene, er en delgruppe av Leddyr (Arthropoda). Gjemtkjevinger er enten søstergruppen til insektene (Ectognatha), eller de er en parafyletisk gruppe insektene stammer fra.[3][1]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b P. J. Gullan, Peter Cranston (2010). «Insect systematics: phylogeny and classification». The Insects: an Outline of Entomology (4th utg.). John Wiley and Sons. s. 189–222. ISBN 978-1-4443-3036-6. 
  2. ^ Maddison, D.R. (2002). «Hexapoda». Tree of Life web project. Besøkt 23. desember 2015. 
  3. ^ David A. Grimaldi & Michael S. Engel (2005). «Arthropods and the origin of insects». Evolution of the Insects. Cambridge University Press. s. 93–118. ISBN 978-0-521-82149-0. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.