Gjemtkjevinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gjemtkjevinger
Protur
Protur
Vitenskapelig(e)
navn
:
Entognatha
Norsk(e) navn: gjemtkjevinger
Hører til: insekter,
leddyr,
protostomier
Antall arter: 7700
Habitat: på og i jordsmonn
Utbredelse: hele jorden
Delgrupper:

Gjemtkjevinger er en gruppe av primitive insekter, som ganske tidlig i evolusjonen skilte seg ut fra den gruppen vi kaller ekte insekter.

Navnet «gjemtkjevinger» kommer av at munnen er gjemt i et hulrom på undersiden av hodet, når den ikke er i bruk.

Parring skjer ikke ved sammenkobling mellom de to kjønnene. Hannen avsetter en «pakke» med spermier (spermatofor) på bakken, eller plasserer den i hunnenes kjønnsåpning. Hunnen tar denne opp i kjønnsåpningen. Avkommet må gjennom 5 til 13 hudskift, før det når det voksne stadiet (imago). Også som kjønnsmodne fortsetter de å skifte huden.

Gjemtkjevinger har ametabol utvikling, det vil si at de ikke har «forvandling» (metamorfose), noe puppestadium. Nymfene er like de utvokste (kjønnsmodne) individene (imago), bortsett fra størrelsen. Avkommet må gjennom flere hudskift, før det når det voksne stadiet (imago). Også som kjønnsmodne fortsetter de å skifte huden.

Systematisk Inndeling[rediger | rediger kilde]

Gjemtkjevinger tilhører insektene, er en delgruppe av Leddyr (Arthropoda). Gjemtkjevinger er en søstergruppe til de ekte insektene (Ectognatha)

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.