Grylloblattider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grylloblattider
Nomenklatur
Notoptera
Populærnavn
grylloblattider
Hører til
vingede insekter,
insekter,
leddyr
Økologi
Antall arter: ingen i Norge
51 i verden
Habitat: i fjellet, over tregrensen, på berg og snø, også i varme klima
Utbredelse: Nord-Amerika, Asia, Afrika
Inndelt i

Grylloblattider (Notoptera) er en orden med primitive insekter. Som nålevende gruppe ble de først oppdaget i 1914 av E. M. Walker, i Canada, og ligner litt på kakerlakker (Dictyoptera) eller gresshopper og sirisser (Orthoptera). Navnet er satt sammen av Gryllo fra gresshoppene og Blatta fra kakerlakkene. De har ikke noe norsk navn, men kalles Ice Bugs eller Rock Crawlers på engelsk. Gruppen omfatter nokså få nålevende arter, men mange er kjent fra fossiler.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De er noen ganger kalt levende fossiler, primitive insekter. Grylloblattider har ufullstendig forvandling (hemimetabole insekter). De er nålevende artene er alle vingeløse, 2 til 3,5 cm lange, men man kjenner fossile arter med fullt utviklede vinger.

Bakkroppen (abdomen) har to lange haletråder (cerci) med åtte ledd. Hunnen har et synlig eggleggningsrør (ovipositor). Lårene (coxa) er kraftig utviklet og alle beina er like store. Alle føtter (tarsi) har fem ledd. Underordenen Mantophasmatodea kalles gjerne "hælgjengere" fordi de holder føttene oppoverbøyd når de går, vekten hviler da på det innerste leddet.

Nymfene er hos de fleste arter er uten øyne. Munnen er bitende. Antennene er trådformede, lange og tynne, med 28 til 40 ledd, uten utvidet klubbe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Grylloblattider lever i fjellet. De er funnet fra 450 til nesten 2 000 meter over havet. De kryper ofte på snø og er tolerante mot streng kulde.

Mange er aktive når det er mørkt (nattaktive), mens andre er observert i aktivitet i dagslys. De er predatorer eller altetere (omnivore) som suger ut kroppsvæske av andre små levende eller døde dyr (insekter) samt fra plantemateriale.

Eggene er svarte, og legges ett og ett i strølaget eller i mose. Eggene klekkes normalt ganske fort, men kan også ligge i flere år før de klekkes. Å nå fullvoksent insekt (imago) tar gjennomsnittlig sju år og nymfen må gjennom åtte hudskift. Som voksne lever de minst ett år. Det ser ut til at de foretrekker en gjennomsnittlig temperatur på omtrent 4 varmegrader, og det forklarer hvorfor det tar sju år å bli utvokst, og at de har bare ett hudskifte hvert år.

Underordenen Mantophasmatodea lever derimot i tropisk og subtropisk klima.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De fossile gruppene viser at Notoptera i tidligere tidsperioder var en vidt utbredt og artsrik gruppe. I den nålevende faunaen finnes underordenen Grylloblattodea i fjellområder i Asia og Nord-Amerika, mens Mantophasmatodea bare er kjent fra Afrika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Gruppen er kjent fra fossiler tilbake til Karbon, men avgrensingen av ordenen er vanskelig for de fossile gruppene.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]