Orthopteroida

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orthopteroida
En gresshoppe Stethophyma grossum, finnes ikke i Norge.
En gresshoppe
Stethophyma grossum, finnes ikke i Norge.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Orthopteroida
Norsk(e) navn: «Gresshoppelignende insekter»
Hører til: vingede insekter,
insekter,
leddyr
Antall arter: 28 arter i Norge
ca. 23 000 i verden
Habitat: mest på tørre åpne områder.
Utbredelse: på land,
Delgrupper:
løvgresshoppe

Orthopteroida er en gruppe med «gresshoppelignende insekter». Den består av to ordener. Spøkelsesinsekter (Phasmatodea) og Rettvinger (Orthoptera).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Utseende varierer mellom de ulike delgruppene. Enkelte, slik som blant annet wetaer er vingeløse og kan ikke fly. Andre er dyktige flygere og kan tilbakelegge lange distanser, slik som blant annet europeisk vandregresshoppe. De fleste har lange bein, særlig bakbeina er kraftige, ofte med torner eller pigger. Vanligvis er følehornene (antennene) lange, gjerne lengre enn kroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De finnes på mange ulike leveområder (habitat). De fleste artene finnes i varmere strøk. Bare et fåtall finnes i Norge.

Gresshopper, Vandrende blad- og pinner lever i vegetasjonen, i høyt gress, busker og trær. Mange er plantespisere. Mange er varmekjære og liker solfylte steder, mens vi i Norge også har gresshopper som lever i fjellet eller på fuktige steder.

Sirisser, vortebitere og enkelte gresshopper foretrekker heller tørre, solfylte steder med sparsom vegetasjon og gjerne med sand.

Eggene legges både i jorden, i barksprekker, eller på blad (planter). Noen stikker eggene ned i jorden, noen limer de fast til planter, eller de kan slippe dem mer tilfeldig.

De «gresshoppelignende insektene» har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Tidligere var også kakerlakker og knelere regnet i denne gruppen, men disse er nå holdt utenfor og plasseres idag, sammen med termittene, i en egen gruppe, Dictyoptera.

Det finnes flere måter å systematisk dele inn gruppene av de gresshoppelignende insektene. Her er en måte.

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Norsk entomologisk forening har også utgitt en rekke Insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Et av heftene tar for seg de norske rettvingene (Orthoptera).

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]