Spinnfotinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spinnfotinger
Embia major
Embia major
Vitenskapelig(e)
navn
:
Embiidina,
Embioptera
Norsk(e) navn: spinnfotinger
Hører til: vingede insekter,
insekter,
leddyr
Antall arter: ca. 300 i verden
ingen i Norge
Habitat: på jordoverflaten
Utbredelse:
Delgrupper:

Spinnfotinger (Embiidina, Embioptera) er en orden innen insektene. Det finnes ingen arter i Norge. I verden er det ca. 300 arter.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Disse er små insekter som lever et nokså skjult liv. De lever i de varme tempererte og tropiske delene av verden. De har ufullstendig forvandling.

Anatomi[rediger | rediger kilde]

Antennene har 15 til 32 ledd og er trådformet, uten en klubbeformet utvidelse. De har bitende munndeler og fasettøyne. Hunnenes øyne er noe mindre enn hannenes. Punktøyne finnes ikke. Hudskjelettet er nokså mykt og lengden er 3 – 20 mm. Det finnes to korte haletråder med bare 2 segmenter (cerci) på bakkroppen. Hanner har utvendige kjønnsorganer plassert asymmetrisk, hunner har ikke slik asymmetrisk utvekst på bakkroppen. Bare hannene har to par velutviklede vinger, disse er omtrent like i størrelse og fasong, hunner er vingeløse.

Spinner «hus»[rediger | rediger kilde]

Kjennes på at første fotledd på det forreste beinparet er stort (utvidet) og her finnes spinnkjertler. Disse brukes til å lage silkespinn. Både nymfer og voksne kan spinne. Dyrene spinner «hus» eller egentlig tunneler, de lever i. Her er de om dagen, men kommer ut om natten, når det er mørkt. Vanligvis er det en hunn i hver tunnel, og her har hun også sitt avkom. Flere tunneler kan være koblet sammen til en slags koloni, selv om spinnfotingen ikke er sosiale insekter.

Forplantning[rediger | rediger kilde]

Forplantning skjer med kontakt mellom hann og hunn. Hannene dør ikke lenge etter en paring. Jomfrufødsel (partenogenese) forekommer, da blir det født bare hunner.

Ynglepleie[rediger | rediger kilde]

Spinnfotinger har yngelpleie, noe som er sjeldent blant insektene. Hun slikker (vasker) eggene og flytter litt rundt på dem. Noe arter mater også de unge larvene med gulp av plantemateriale. Larvene eller nymfene må gjennom 4 hudskift før de er voksne (imago).

Føde[rediger | rediger kilde]

Spinnfotinger lever av forskjellig plantematriale.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Spinnfotingene er en av undergruppene i «Nyvingene» (Neoptera).

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]