Tohaler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tohaler
Campodea redii
Campodea redii
Vitenskapelig(e)
navn
:
Diplura
Norsk(e) navn: tohaler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Gjemtkjevinger
Antall arter: ca. 1000 i verden
3 arter i Norge
Habitat: på og i jordsmonn
Utbredelse: hele jorden
Delgrupper:
Halevedheng.
Venstre:Japyx solifugus Hal. (Dicellurata).
Høyre: Campodea redii Silv. (Rhabdura).

Tohaler (Diplura) er vingeløse, nokså langstrakte seksbeinede leddyr på opptil ca. 10 mm, men de fleste er under 6 mm. Tohaler er upigmenterte (fargeløse) og blinde med to haletråder, herav kommer navnet.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Tohaler er ikke virkelige insekter, men danner sammen med spretthaler og proturer gruppen «gjemtkjevinger» (Entognatha). Navnet «gjemtkjevinger» kommer av at munnen er gjemt i et hulrom på undersiden av hodet, når den ikke er i bruk. Tohaler har stikkende og sugende munndeler og lever av andre mindre dyr og organisk materiale. Hodet er forholdsvis stort med to tydelige antenner, enkelte arter har «teleskopiske» antenner de kan trekke inn når de beveger seg nede i jorden.

Tohalene lever i jordbunnen og er kanskje lettest å finne ved å se under litt større steiner i områder med god jord, men de kan også finnes i mer sandige områder. Noen lever under bark på trær eller i kompost.

Paring skjer ikke ved sammenkobling mellom de to kjønnene. Hannen avsetter en «pakke» med spermier (spermatofor) på bakken. Hunnen tar denne opp i kjønnsåpningen.

Tohaler har ametabol utvikling, det vil si at de ikke har «forvandling» (metamorfose), noe puppestadium. Nymfene er like de utvokste (kjønnsmodne) individene (imago), bortsett fra størrelsen. Avkommet må gjennom flere hudskift, før det når det voksne stadiet (imago). Også som kjønnsmodne fortsetter de å skifte huden.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Det finnes bare 3 arter i Norge, og de tilhører samme familien. I verden er det til nå oppdaget omtrent 1000 arter, man antar at disse utgjør mindre enn halvparten av de som finnes.

Nomenklaturen for tohaler, følger Ottesen (1993), (se kilde for detaljer).

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Børset. 1968.
  2. ^ Olsen. 1996.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bakken, Torkild; Såstad, Sigurd Mjøen og Aagaard, Kaare. (red.) 2005. Utredning for Artsdatabanken 1. Oprettelse av norsk artstesaurus 12. og 13. april 2005 Artsdatabanken. 49 sider.
  • Børset, E. 1968. Some records of Diplura from the Oslo area. Norsk entomologisk tidsskrift 15. side 141-143.
  • Olsen, Kjell Magne. 2003. Biologiske undersøkelser i Ullevålsskrenten, Oslo kommune. Siste sjanse, notat 2003-16, 34 sider.
  • Olsen, Kjell Magne. 1996. Tohalen Campodea lubbockii Silvestri, 1912, «kranstohale».Insekt-Nytt. 1996; 21(4). side 7-8.
  • Ottesen, P.S. (red.) 1993 Norske Insektfamilier og deres artsantall. NINA utredning 055, 40 sider.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]