Børstehaler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Zygentoma»)
Børstehaler
Sølvkre (Lepismatidae)
Nomenklatur
Zygentoma,
Lepismatoidea
[Thysanura]
Populærnavn
Børstehaler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
Økologi
Antall arter: 330
Habitat: i jord eller i nærheten av mennesker
Utbredelse: kosmopolittisk
Inndelt i

Børstehaler (Zygentoma) er en primært vingeløs insektgruppe, som er representert med sølvkre, fyrkre og skjeggkre i Norge. Dyrene er varmesøkende og lyssky.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Zygentoma har en dråpeformet kroppsfasong, med hode i den tykke enden. De er mellom 5 og 30 mm lange som utvokste. Kroppen er noe flat. Øynene er ganske små eller mangler helt. Antennene er vanligvis lange og tynne, men kan være ganske korte. Munndelene ligger åpent til (ikke inne i et hulrom som hos gjemtkjevinger). De kan skilles fra Archaeognatha på at mandiblene har to leddknuter, dette muliggjør gnaging. Maksillarpalpene har fem ledd. Alle beina har store, flate hofter (coxae). Bakerst har de tre lange haletråder, den i midten kalles terminalfilament og de på sidene cerci.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Zygentoma lever på steder med høy luftfuktighet. Ved siden av arter som lever i menneskelige omgivelser, finner man mange arter som lever utendørs, i jord eller under løv osv. Dyrene trives best på litt varme steder, og i hus er de mest vanlige på kjøkken og bad, eller i kjellere som har kombinasjonen fuktige og varme rom.

Dyrene er lyssky og er aktive i mørke (nattaktive). De kryper rundt om natten, på leting etter mat. Om dagen gjemmer de seg i gulvsprekker og lignende. De løper raskt, men i motsetning til Archaeognatha kan de ikke hoppe.

Dyr som lever i menneskelige omgivelser, lever av matrester, tapetklister, papir og lignende. De viltlevende artene lever av alger, sopp og detritus (dødt organisk materiale).

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Hunnen legger opptil 100 egg, enkeltvis eller noen få sammen, som regel skjult i sprekker eller i forbindelse med næringsstoffer. De nyklekte larvene er de Ca. 2 mm lange. De har åtte hudskift før de er utvokst og kjønnsmodne.

Zygentoma har ametabol utvikling, det vil si at de ikke har «forvandling» (metamorfose), noe puppestadium. Nymfene er like de utvokste (kjønnsmodne) individene (imago), bortsett fra størrelsen. Avkommet må gjennom flere hudskift, før det når det voksne stadiet (imago). Også som kjønnsmodne fortsetter de å skifte huden.

I vanlig romtemperatur tar det Ca. 6 måneder før de blir voksne, og kan leve i 2-4 år.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Zygentoma kan gjøre skade i hus, ved at de gnager i papir. De kan også være plagsomme når de finnes på kjøkken og bad.

Men normalt innebærer ikke aktivitet av disse dyrene noen fare. De er kanskje heller «nyttige» da de er en indikator på at det kan være problemer med høy fuktighet i et rom. Senkes luftfuktigheten og det blir et tørrere klima, vil dyrene forsvinne av seg selv.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bakken, Torkild; Såstad, Sigurd Mjøen og Aagaard, Kaare. (red.) 2005. Utredning for Artsdatabanken 1. Oprettelse av norsk artstesaurus 12. og 13. april 2005 Artsdatabanken. 49 sider.
  • Olsen, Kjell Magne. 2003. Biologiske undersøkelser i Ullevålsskrenten, Oslo kommune. Siste sjanse, notat 2003-16, 34 sider.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]